Eveniment-Social

Acest vaccin lipseste de luni de zile. Directorul DSP da vina pe managerii spitalelor

Publicat: 04 ian. 2017
1
Doar un singur spital din Iasi detine acest vaccin, care este solicitat zilnic de pacienti. Imunizarea cu acest vaccin previne o infectie foarte grava cu o bacterie numita Clostridium tetani, germene care se gaseste in pamant, sub forma de spori. De luni de zile, vaccinul antitetanos poate fi gasit doar la UPU de la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi. Vaccinul ar trebui sa nu lipseasca de la spitalele care au unitati de primire urgente si de la Spitalul de Boli Infectioase. Vaccinul se adminstreaza in urgenta si se recomanda mai ales in cazul plagilor cu risc tetanigen: cele adanci, contaminate cu pamant, muscaturi de animale.

De asemenea, vaccinul trebuie administrat si pacientilor cu plagi intepate sau plagi in urma accidentelor rutiere. Boala este foarte grava si nu are leac. Tetanosul se manifesta prin contractura puternica a intregii musculaturi, avand urmari severe, iar in cele mai grave cazuri oprirea respiratiei prin paralizia muschilor respiratori si deces.

„Suntem singurul spital in care exista vaccin antitetanos. Sunt foarte multi pacienti care au nevoie de adminstrarea acestui vaccin. Am mai imprumutat cu cateva fiole unele spitale din Iasi, pentru a nu mai trimite bolnavii la noi. Nu stiu de ce nu exista vaccin antitetanos in celelalte unitati medicale”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoesu, sefa UPU-SMURD de Spitalul Sf. Spiridon. Dupa spusele directorului executiv de la Directia de Sanatate Publica (DSP) Iasi, toate spitalele ar trebui sa aiba un stoc mic de vaccin antitetanos.

„Managerul se ocupa de aprovizionarea cu medicamente, materiale sanitare a spitalului. O mica rezerva ar trebui sa aiba toate spitalele. Toate UPU-rile, Spitalul de Boli Infectioase trebuie sa aiba acest vaccin. Ii voi atentiona pe managerii spitalelor sa se aprovizioneze cu acest vaccin”, a spus dr. Liviu Stafie, director-executiv la DSP Iasi. 

Comentarii
  • Daca nu stii, intreaba la onor’ MS sau la partid, ca le stie pe toate astea ‘care este’ cu licitatiile, firme agreate etc.

Adauga un comentariu