Magazin

Acesta este cel mai inspaimantator aeroport din lume – VIDEO

Publicat: 27 iun. 2013
1

La 3.048 de metri deasupra nivelului marii, in Himalaya, pilotii au o misiune extrem de grea la aterizare, chiar si la decolare tocmai din pricina pozitionarii pistei de aterizare pentru avion.

Nu degeaba aeroportul din Lukla, Nepal, a primit denumirea de unul dintre cele mai groaznice aeroporturi din lume. De jur imprejur ai muntii, pista este folosita si pe post de sosea in satul cu pricina, astfel incat vecinii stiu ca trebuie sa stea cuminti in casele lor la aterizare sau decolare. Latimea pistei este de aproape 20 de metri, scrie apropo.ro.

 Mai rau este ca, la un capat al pistei, este o prapastie, asa ca pilotii au o misiune grea. A te catara pe munte pare o activitate mai usoara decat a ajunge pe aceasta pista.

Avionul ajunge aici si pleaca din acest punct atunci cand vremea este cu adevarat favorabila, si pret de cateva ceasuri. In zona este multa ceata sau vanturi puternice.

Aeroportul din Lukla a fost construit de Sir Edmund Hillary in 1965, la 12 ani dupa ce devenea primul om ce cucerea Everestul. Si-a dedicat o mare parte din viata ajutand populatia serpa din Nepal prin organizatia non-profit pe care a fondat-o. Prin eforturile sale a reusit sa construiasca multe scoli si spitale in aceasta regiune indepartata a muntilor Himalaya. A declarat ca aceasta este cea mai mare realizare a vietii sale.

Cel mai groaznic si inspaimantator aeroport are si el istoricul sau in ce priveste accidentele, care nu au fost prea multe. In 1973 si 1991, doua avioane nu au mai reusit sa ajunga la pista si s-au prabusit aproape de Kathmandu. Un alt accident a avut loc in 2004, in urma caruia au decedat membrii echipajului – trei persoane, dar cel mai terifiant a avut loc in octombrie 2008 cand o cursa apartinand Yeti Airlines Twin Otter s-a prabusit la aterizare dupa ce a intampinat ceata si a luat foc – 18 oameni au decedat.

Adauga un comentariu