Eveniment-Social

Acesta este DETALIUL ULUITOR al Admiterii 2019 la Universitatea „Cuza” din Iasi. Dezvaluiri, in premiera, din CULISE

Publicat: 21 iul. 2019

@ Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" – UAIC din Iasi a dat lovitura! @ La nivel national, institutia a avut un numar RECORD de dosare depuse la Admiterea 2019 @ Pe de alta parte, concurenta la unele facultati este una acerba @ Dincolo de toate acestea, surse din cadrul Universitatii "Cuza" ne-au oferit un detaliu aparte legat de acest proces: doar din taxele de inscriere, in conturile unitatii de invatamant au intrat peste TREI MILIOANE dei lei @ Rezultatele finale ale procesului de selectie a viitorilor studenti de la "Cuza" vor fi publicate maine, 23 iulie 2019

Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) din Iasi a pus punct sesiunii de vara a Admiterii 2019, la programe de licenta si masterat! Cifrele sunt impresionante si nu s-au mai intalnit de zece ani la institutia ieseana. "Totalul celor inscrisi la aceasta sesiune este de 15.584 dosare depuse, cu 1.807 mai mult doar fata de anul trecut. Dintre acestea, pentru licenta sunt 12.574 dosare, iar la master, 3.010. Sunt cifre foarte bune si va pot spune ca sunt facultati unde concurenta pe un loc este undeva intre cinci si sase", a transmis prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector UAIC.

Reamintim ca, pentru sesiunea de Admitere din iulie 2019, Universitatea "Cuza" din Iasi a scos la concurs 3.500 de locuri la buget pentru studiile de licenta si 2.100 de locuri fara taxa pentru studiile universitare de master. De asemenea, au fost disponibile si 4.923 de locuri cu taxa, dintre care 3.317 pentru studii de licenta si 1.606 pentru studii de master.

Pe de alta parte, surse din cadrul Universitatii "Cuza" ne-au oferit un detaliu aparte legat de acest proces: doar din taxe de inscriere, UAIC are in conturi incasari, la 20 iulie 2019, suma de 2.813.645 lei (asta fara conturile unde s-a putut achita taxa la BRD si respectiv BCR in zilele de 19 respectiv 20 iulie 2019). Asadar, institutia are parte de un plus financiar consistent. Chiar este posibil ca suma totala sa se apropie de un milion de euro.

Care este situatia inscrierilor si concurenta, pe facultati, la programe de licenta

Defalcat, numarul de inscrisi pe fiecare din cele 15 facultati de la UAIC, la studii de licenta pe locuri bugetate (pe toate specializarile – n.r.) este urmatorul: la Biologie, pe 176 de locuri pentru romani sunt 394 de dosare depuse, la Chimie, pe 120 de locuri sunt 150 de dosare, la Drept, pe 198 de locuri sunt 732 de dosare.

Mai departe, la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA), pe 839 de locuri sunt depuse 2.295 de dosare, la Educatie Fizica si Sport (FEFS), la 119 locuri sunt 534 de dosare depuse, la Filosofie si Stiinte Social-Politice, pe 312 locuri sunt 1.113 de dosare, la Fizica, pe 48 de locuri sunt 74 de dosare, la Geografie si Geologie, pe 287 de locuri sunt depuse 520 de dosare, la Informatica, pe 281 de locuri sunt 789 de dosare, la Istorie, pe 84 de locuri sunt 168 de dosare depuse, la Litere, pe 423 de locuri sunt 965 de dosare, la Matematica, pe 138 de locuri sunt 405 dosare, la Psihologie si Stiinte ale Educatiei, pe 364 de locuri sunt 1.606 de dosare depuse, la Teologie Ortodoxa, pe 140 de locuri sunt 169 de dosare, respectiv la Teologie Romano-Catolica, pe 21 de locuri sunt 20 de dosare depuse.

De precizat ca este vorba despre dosare depuse in fizic. La toate acestea, per total, se adauga in functie de facultatea pentru care a optat candidatul si 951 de dosare depuse on-line. In acest context, cea mai mare concurenta este la: Drept, cu aproape patru candidati pe loc, la FEFS, cu aproximativ cinci candidati pe loc, Informatica, cu peste 2.7 candidati pe loc, Psihologie si Stiinte ale Educatiei, cu aproape patru candidati pe loc si Filosofie si Stiinte Social- Politice, peste 2.9 candidati pe loc.

Vezi si: FINAL de Admitere 2019 la Universitatea Cuza din Iasi! RECORD absolut pentru ultimul deceniu

Care este situatia inscrierilor, pe facultati, la programe de masterat

Pe de alta parte, la masterat (unde admiterea se face si pe baza de interviu – n.r.), situatia inscrierilor este: Biologie, 103 locuri cu 105 dosare, la Chimie, pe 34 de locuri sunt 44 de dosare, Drept, 183de locuri cu 216 dosare. La Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA), pe 656 de locuri sunt depuse 722 de dosare, la Educatie Fizica si Sport (FEFS) la 74 de locuri sunt 165 de dosare depuse, la Filosofie si Stiinte Social – Politice, pe 170 de locuri sunt 239 dosare, Fizica, pe 42 locuri sunt 28 dosare, Geografie si Geologie, unde la 160 locuri sunt depuse 160 dosare, Informatica, cu 87 de locuri, respectiv 84 dosare, Istorie, cu 64 de locuri si 64 dosare depuse, Litere, cu 112 locuri si 159 dosare, Matematica, cu 50 de locuri si 52 dosare, Psihologie si Stiinte ale Educatiei, cu 249 locuri si 374 dosare depuse, Teologie Ortodoxa, cu 94 locuri si 101 dosare, respectiv Teologie Romano-Catolica, cu 22 locuri si 31 dosare depuse. La toate aceste dosare depuse, atat la licenta, cat si la masterat, se adauga si locurile destinate rromilor sau romanilor de pretutindeni.

Vezi si: CIFRE ULUITOARE! Universitatea Alexandru Ioan Cuza, incasari de aproximativ TREI MILIOANE LEI din taxe de inscriere

Cum se va face selectia candidatilor

Oferta celor 15 facultati ale UAIC cuprinde 77 de specializari la studii de licenta si 109 pentru studii de master. La majoritatea facultatilor, admiterea la licenta se va face pe baza mediei examenului de Bacalaureat si a notelor obtinute la diverse probe în cadrul acestui examen. Printre facultatile care vor avea o proba suplimentara la admiterea la licenta, pe lânga dosar, se numara Facultatea de Drept, unde nota testului la Limba Româna va reprezenta 50 la suta din media de admitere, Facultatea de Educatie Fizica si Sport, specializarea Educatie Fizica si Sportiva, unde proba sportiva la alegere va avea o pondere de 60 la suta, iar la specializarea Kinetoterapie si motricitate speciala, candidatii vor sustine o teza scrisa la Biologie, clasa a XI-a. Si la Facultatea de Informatica, 50 la suta din media de admitere o va reprezenta nota de la testul scris la Matematica sau Informatica.

Vezi si: Toate detaliile despre ADMITEREA 2019 la Universitatea "Cuza" din Iasi. Cand are loc, care sunt conditiile de selectie si cate locuri sunt

La Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, la specializarea Pedagogia învatamântului primar si prescolar, va exista o proba eliminatorie de aptitudini muzicale si dictie, la fel ca la Facultatea de Teologie Ortodoxa, unde la specializarea Teologie Ortodoxa Pastorala, candidatii vor sustine aceeasi proba vocationala de dictie si aptitudini muzicale, iar 50 la suta din nota va fi rezultatul de la proba scrisa la Învatatura de credinta ortodoxa.

Si la Facultatea de Teologie Romano-Catolica, la specializarea Teologie Pastorala, 40 la suta din media de admitere o va reprezenta nota de la proba orala la Teologie Dogmatica. Admiterea la programele de master se va face pe baza mediei examenului de licenta si a notei obtinute la proba orala – interviu sau în urma analizei CV-ului si a scrisorii de intentie. Oferta de admitere pentru 2019 cuprinde 19 specializari si programe în limbi straine (engleza sau franceza): cinci la licenta si 15 pentru master. Pentru aceste programe, candidatii vor sustine si un test de competenta lingvistica.

Vezi si: NOUTATI legate de Admiterea 2019 la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasiloading...

Adauga un comentariu