Actualitate

Acesta va fi cel mai mare complex comercial din Iasi. Atentie insa: singurul drum de acces este un pericol pentru populatie!

Publicat: 23 oct. 2016
@ Complexul de la marginea orasului va fi extins pana la o suprafata de aproape 80.000 de metri patrati @ Singurul drum de acces care deserveste complexul comercial de mari dimensiuni este intr-un grad avansat de uzura, iar cresterea traficului nu va face decat sa mareasca si mai mult pericolele la care se expun cei care tranziteaza zona @ Lucrarile de consolidare realizate pana acum nu au fost facute cu succes, iar dezvoltatorii proiectului au amanat iarasi lucrarile finale de consolidare a pasajului, care s-a deplasat deja cu aproape 40 cm fata de pozitia initiala 
 
Marii afaceristi nu par sa tina cont de siguranta cetatenilor atunci cand vine vorba despre dezvoltarea afacerilor personale si obtinerea de profituri cat mai mari. Recent a fost anuntata extinderea Complexului Comercial Era, pe o suprafata semnificativa de 30.000 mp, asta in conditiile in care singurul drum pe care se poate face accesul catre complexul de mari dimensiuni prezinta un pericol iminent pentru cei care il tranziteaza. Pasajul care leaga Drumul European DE 583 de complexul comercial ERA se afla intr-un grad avansat de uzura, stalpii de sustinere deplasandu-se fata de pozitia initiala cu aproape 40 cm, intreg proiectul fiind ridicat pe un teren mlastinos.
 
Dezvoltatorul proiectului, si anume firma Ermes Holding, a incercat de-a lungul timpului sa consolideze pasajul in randuri repetate, insa fara succes, motiv pentru care au fost impuse restrictii de circulatie si chiar au fost aplicate amenzi din partea Politiei Rutiere in aceasta situatie. Desi reprezentantii companiei au anuntat faptul ca pasajul va fi consolidat ba la finalul anului trecut, ba la inceputul anului 2016 sau in toamna acestui an, lucrarile au fost amanate si iarasi amanate, din cauza problemelor tot mai mari intalnite aici. 
 
Traficul creste, pericolul creste si el
 
Lucrarile finale de consolidare nu au fost realizate pana acum din cauza complicatiilor aparute pe terenul mlastinos, iar singurele masuri de siguranta luate pana in prezent au fost impunerea unor restrictii de circulatie si turnarea unor straturi de beton, care deja se desprind, pe unul dintre peretii podului. 
 
Nu doar ca pasajul nu a fost consolidat, iar miile de ieseni care circula zilnic pe aici isi pun siguranta in pericol, dar compania Argo Capital Property, unul dintre cei mai mari proprietari si dezvoltatori de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, a anuntat recent extinderea centrului comercial ERA Park cu o suprafata închiriabila de 30.000 metri patrati.

ERA Park Iasi este unul dintre cele mai mari centre comerciale din regiunea de nord-est a României si se adreseaza unui numar de aproximativ 350.000 de locuitori din oras si împrejurimi, care circula pe acest pasaj care prezinta fisuri si deplasari pe terenul mlastinos. Ingrijorator este faptul ca, desi extinderea se va face cu o investitie estimata la 33 de milioane de euro, singurul drum de acces va ramane acelasi. Dupa finalizarea lucrarilor de extindere, Era Park va avea o suprafata închiriabila de aproape 80.000 de metri patrati, iar mixul de chiriasi va cuprinde 90 de magazine. 

„Extinderea va completa actualul mix de chiriasi cu o serie de noi retaileri de fashion consacrati. Cresterea traficului, dar si modificarea profilului clientilor ne determina, de asemenea, sa integram în proiect un cinematograf multiplex cu noua sali si sa extindem zona de food court, care a devenit din ce în ce mai importanta pentru clientii nostri”, a declarat Dennis Selinas, CEO Argo Capital Management Property. 
 
Lucrarile de consolidare au fost iarasi amanate
 
Conform reprezentantilor firmei contractate de Ermes Holding pentru consolidarea pasajului, si anume SC Pod Proiect SRL, pana acum au fost analizate mai multe variante de lucrari si abia acum s-a luat decizia finala in acest sens. Astfel, lucrarile finale de consolidare au fost amanate pana in primavara anului viitor, iar pana atunci se vor realiza doar cele de intretinere a podului.

„Pana acum au fost analizate patru solutii de consolidare a pasajului si acum s-a ajuns la varianta finala, motiv pentru care, in primavara anului viitor, vor incepe lucrarile de consolidare. A fost definitivata si tehnologia optima de lucru care se va folosi pentru varianta finala a lucrarilor, se va folosi beton armat. In momentul de fata nu exista tasari ale terenului, iar in aceasta toamna se vor realiza lucrari de impermeabilizare si intretinere pentru a se asigura confortul si siguranta circulatiei rutiere pe pod. Apoi, in primavara, vom incepe lucrarile finale de consolidare a rampelor”, a declarat  prof. univ. dr. ing. Cristian Claudiu Comisu, expert tehnic in cadrul SC Pod Proiect SRL.
 

Conform calculelor realizate de specialisti, rampele de sustinere s-au deplasat cu aproape 40 cm fata de pozitia initiala a proiectului, ceea ce arata gravitatea situatiei. In zona caii ferate s-au constatat o serie de tasari in zonele de culeie de pe partea dinspre magazinul Praktiker a pasarelei, mai precis dupa calea ferata. Tot pe aecasta parte au fost turnate mai multe straturi de beton, insa care prezinta deja fisuri in mai multe locuri. Reprezentantii Serviciului Politiei Rutiere Iasi au precizat ca avizele in cazul acestei pasarele sunt acordate in baza documentatiei puse la dispozitie de administratori, ultimul fiind solicitat in luna martie 2015. 

Citeste si : Semnal pentru soferii din Iasi: Autoritatile incearca sa evite o catastrofa
 

Lucrarile receptionate in 2010 au fost derulate de un constructor care a disparut deja, si anume SC Constructii Feroviare Grup Colas. Dupa ce francezii de la Grup Colas au decis sa se retraga din Romania, SCCF a fost preluata de SC Compania de Constructii in Transporturi Bucuresti SA. Conform proiectului, pasajul cu trei benzi pe sens avea estimat un cost de 10 milioane de euro, adica circa 10 procente din valoarea intregului proiect.


loading...

Comentarii
  • Parerea mea este ca voi cei de la BZI dormiti pe voi ,scrieti numai idiotenii si santyajati oamenii si firmele in curand o sa raspunda cineva pentru toate aceste magarii,dezinformare etc

  • Luna trecuta ati mancat kkt cu stirea asta…la scurt timp a aparut comunicatul de la ERA ca e cel mai rezistent drum…acum iar stirea ca se darama…ce mai urmeaza?

  • Stimati ieseni,mergeti la pas ,cu atentie, pe respectiva pasarela si,dupa ce veti vedea la ce pericol va expuneti,nu cred ca veti mai face asta.Ceea ce gasiti la asa-zisul Mall gasiti cam la orice chiosc prin oras dar fara a va deplasa atia Km si a va pune in pericol.

  • Acolo trebuia să fie mutate toate complexurile si supermarket…..nu sa fim poluati si blocati in mijlocul orașului….10% a rămas indiferent cine ne conduce….

Adauga un comentariu