Eveniment-Social

Aceste boli provoaca cele mai multe decese in Iasi. Datele sunt infioratoare

Publicat: 20 mai 2016
1

@  Majoritatea bolnavilor sunt diagnosticati in faze terminale, cand metodele terapeutice nu mai au niciun efect @ Bolile cardiovasculare, cancerul si cele ale aparatului digestiv ucid fara mila, iar numarul mortilor creste de la an la an

Aceste date ar trebui sa-i ingrijoreze pe guvernanti si sa ia masuri macar in ultimul ceas. Reprezentantii sistemului sanitar iesean sustin, conform datelor raportate de medici, ca starea de sanatate a populatiei judetului Iasi este la un nivel mediu si nu exista sanse ca aceasta sa devina buna sau foarte buna. Cancerul este atat de des diagnosticat in randul iesenilor, incat provoaca cel mai mare numar de decese, dupa bolile cardio-vasculare. Cea mai mare problema este legata de faptul ca majoritatea pacientilor sunt diagnosticati cu aceasta boala in stadii terminale, depasiti din punct de vedere terapeutic. Multi sunt depistati intamplator, cand vin la medic pentru o alta problema medicala.

„La nivel european, stam foarte bine din punct de vedere al prevalentei, cazuri descoperite, ma refer la pacientii cu cancer, dar avem cea mai mare cifra la mortalitate. In privinta deceselor, in judetul Iasi, cancerul este pe locul doi. Daca in anul 2014 s-au inregistrat 201,8 decese la suta de mii de locuitori, in anul 2015 numarul acestora a crescut, 213,6 la suta de mii de locuitori. Asta la o populatie de 912.774 locuitori. Problema este ca nu numai cancerele sunt depistate in ultimul stadiu. Aceeasi situatie o intalnim si la celelalte afectiuni. Numarul deceselor este mare la pacientii diagnosticati cu neoplasm, din cauza ca sunt depistate tardiv. In judetul Iasi, cele mai multe decese sunt provocate de bolile cardiovasculare. In anul 2014 au fost 465,4 decese la suta de mii de locuitori, iar in anul 2015 s-au inregistrat 494,2 la suta de mii de locuitori. Pe locul trei sunt bolile aparatului digestiv, afectiunile hepatice, gastrice, intestinale, apoi cele ale aparatului respirator si, pe locul cinci, accidente, otraviri si traumatisme. La afectiunile respiratorii, numarul deceselor este mai mare cu 15% fata de media nationala. Se obeserva o crestere a frecventei afectiunilor intalnite cu ani in urma la varstnici, la persoane din ce in ce mai tinere. Ma refer aici la accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic, hipertensiune arteriala. Principalii factori care contribuie la starea de sanatate a populatiei sunt cei economici si sociali. In judetul Iasi, factorul socio-economic este la un nivel scazut si asta reflecta si starea de sanatate a iesenilor”, a declarat dr. Liviu Stafie, director executiv la Directia de Sanatate Publica (DSP) Iasi.

Medicii de familie nu se implica

Medicina de familie lasa mult de dorit si asta se vede si in cazurile care ajung la spitale. Exista comune in care cetatenii sunt „abonati” la UPU de la Spitalul Sf. Spiridon, pentru ca nu gasesc medicul de familie. „Medicina de familie trebuie sa se implice in preventie si constietizarea populatiei privind starea de sanatate. Ar trebui modificata legislatia si medicul de familie sa fie recompensat, stimulat financiar, pentru fiecare caz trimis cu o anumita suspiciune si confirmat de medicul specialist”, a precizat directorul executiv de la DSP Iasi.

Compartiment de preventie doar pe hartie

In cadrul DSP Iasi exista un Compartiment de preventie care ar trebui sa se ocupe de informarea populatiei despre preventie, boli. Acest compartiment functioneaza cu un medic, un psiholog si un asistent medical. Bugetul repartizat reprezinta doar salariile celor trei angajati. „Compartimentul are un buget foarte mic, pe care Ministerul Sanatatii il aloca pentru tiparirea de afise, brosuri pentru informarea populatiei atunci cand sunt actiunile care se desfasoara la nivel mondial, cum ar fi Ziua mondiala de lupta impotriva fumatului, a tuberculozei, a hipertensiunii arteriale, etc. Ar trebui sa existe si un program national de depistare precoce a cancerului mamar, de colon, care provoaca cele mai multe decese. Numai Ministerul Sanatatii initiaza si finanteaza astfel de programe”, a declarat dr. Liviu Stafie. 

Reinfiintarea Institutului de Gastroenterologie si Hepatologie

Seful DSP Iasi sustine ca este nevoie de reinfiintarea Institutului de Gastroenterologie si Hepatologie, transformat de cativa ani intr-o sectie a Spitalului Sf. Spiridon din Iasi. „Consider ca acest institut trebuie reinfiintat, pentru a venit in sprijinul pacientilor. Institutul de gastroenterologie avea niste indicatori de performanta foarte buni. Zeci de mii de bolnavi cu afectiuni gastrice, hepatice si intestinale, din toata Moldova, au fost tratati la institut. Echipa medicala este foarte bine pregatita, exista dotarea necesara si bolnavii ar fi altfel monitorizati, ingrijiti. Ar fi foarte bine sa se reinfiinteze acest institut”, a spus dr. Liviu Stafie.

Asistentii si mediatorii comunitari, platiti degeaba

In comunele din judetul Iasi exista 38 de asistenti si mediatori comunitari, platiti de Ministerul Sanatatii prin Directia de Sanatate Publica. Acestia primesc o leafa mica, dar nici nu se omoara cu treaba. Desi acestia sunt angajati de cativa ani, pana acum cateva luni nu isi cunosteau atributiile. Trimestrial, unii dintre ei, desi toti sunt obligati, trimiteau cate un raport Directiei de Sanatate Publica, probabil cu date false si cam asta este toata activitatea lor. „Asistentii comunitari trebuie sa identifice persoanele bolnave nedeplasabile, familiile vulnerabile, sa sprijine medicul de familie la campaniile de vaccinare. Rolul lor in comunitate este important. Unii dintre ei nu faceau nici raportarile trimestriale catre DSP si multi nu isi cunosc nici atributiile. Mediatorii ar trebui sa actioneze in comunitatile de rromi”, a declarat directorul DSP Iasi.
Comentarii
  • „Medicii de familie nu se implica” hahahahahahahhahahahahahahahaha.. De mult nu am mai ras asa..
    Medicul de familie vrea sa-i treci pragul cabinetului ca sa te treaca pe lista de pacienti. Inca un pacient „rezolvat”. LA BUZUNAR!

  • Hepatita C provoaca cele mai multe decese, fiind chiar epidemie dar se pastreaza tacere ca la Hexifarma cu dezinfectantii.

  • medicina de familie e la pamant,centrele de permanenta ar trebuii desfiintate se iau banii degeaba de asta ajung in upu spiridon si tatarasi mii de cazuri,bani degeaba aruncati medicilor de familie care nu fac nimic aici e problema sistemului

Adauga un comentariu