Actualitate

Aceste ciuperci valoreaza mai mult decat aurul. Sunt extrem de greu de cules iar efectele medicinale sunt nemaipomenite

Publicat: 22 iul. 2018
17

Descoperirea celor mai puternice si eficiente afrodisiace i-a preocupat la maximum pe oameni din zorii istoriei pana in prezent. In acelasi val de cautari ale substantelor si plantelor afrodisiace se inscrie si redescoperirea de catre stiinta a valentelor si proprietatilor uimitoare ale unei ciuperci ciudate care creste prin cele mai inalte locuri ale Asiei.

Yarsagumba, caci despre ea este vorba, este mai scumpa chiar si decat aurul, fiind extrem de greu de cules. Planta (de fapt o ciuperca) se gaseste in muntii Himalaya, la altitudini de peste 3.000 de metri.

In fiecare primavara, oameni din toata regiunea vin sa caute ciudata planta care se vinde cu peste 100 de dolari gramul in Asia si America.

Localnicii sustin ca Yarsagumba poate vindeca impotenta, astmul si chiar cancerul. Ciuperca poate fi gasita in Nepal, India, Butan si Platoul Tibetan.

Karma Lama si-a petrecut ultimii 5 ani cautand si vanzand apoi Yarsagumba; el povesteste celor de la BBC cum mii de oameni vin si isi risca viata in fiecare an, in lunile mai si iunie, pentru a cauta ciuperca. "E foarte rece la atitudinea asta, uneori ne prinde si ploaia sau chiar o furtuna", spune o femeie. "Am prins chiar si avalanse, e de-a dreptul inspaimantator".

Principalele tari de export pentru Yarsagumba sunt China, Singapore, Statele Unite, Marea Britanie, Coreea, Burma si Thailanda. Expertii au avertizat insa ca incalzirea globala a dus la reducerea drastica a cantitatii existente in regiunea Himalaya.

"Inainte gaseam si 100 de bucati pe zi", povesteste o cautatoare. "Acum, avem zile cand gasim doar 2."

Adauga un comentariu