Actualitate

Aceste dezvaluiri dinamiteaza o afacere de milioane de euro! Totul s-a facut pentru vila din Bucium a viceprimarului – FOTO

Publicat: 13 aug. 2015

@ Imensa vila ridicata pe dealul Bucium a devenit un motiv de scandal puternic intre mai multi ieseni care locuiesc intr-o zona de lux a orasului @ Imediat dupa ce si-a construit uriasul imobil, viceprimarul a incercat sa-si insele vecinii si sa se racordeze la reteaua realizata din banii acestora @ Oamenii sustin ca edilul a profitat de relatia apropiata pe care o are cu ApaVital pentru a nu mai plati contributia alaturi de ceilalti vecini, asta imediat dupa ce operatorul iesean a preluat o afacere de zeci de milioane de euro

Amanunte noi ies la iveala in unul dintre scandalurile anului la Iasi. SC ApaVital a preluat serviciul de apa si canalizare din municipiul Pascani, o afacere de milioane de euro anual, dupa un scandal urias in care au fost implicati mai multi politicieni locali. Unul dintre cei mai mari sustinatori ai intrarii furnizorului de servicii de apa si canalizare in municipiul Pascani a fost viceprimarul PSD, Vasile Axinte. Nimeni nu intelegea de ce Axinte sustine atat de mult intrarea ApaVital in Pascani, mai ales ca oamenii au fost total nemultumiti de conditiile puse de firma subordonata Consiliului Judetean. Iata ca, treptat, ies la iveala cateva amanunte cel putin interesante.

Viceprimarul municipiului Pascani este pe cale sa finalizeze constructia unei vile pe strada Ciprian Porumbescu, din Bucium. Imobilul este trecut pe numele fiicei sale, si s-a gandit ca o buna modalitate pentru a scapa de cheltuieli suplimentare ar fi sa se racordeze la retelele de utilitati existente deja in zona, platite de vecini. Pentru ca altfel ar fi avut cheltuieli destul de mari, Vasile Axinte a apelat la o firma de instalatii si a cerut sa isi branseze casa la reteaua de apa, a carei investitie a fost suportata de un vecin cu circa 1,5 miliarde lei vechi.

„Investitia ce am facut-o in strada Ciprian Porumbescu a costat 153.000 lei. Conventia cu ApaVital a fost aceea ca orice nou abonat care doreste sa se racordeze, sa o faca numai cu acceptul meu notarial. In iulie 2014 am cedat din proprietatea mea 12 mp de teren, pentru amplasarea de catre ApaVital a unei statii de pompare. In perioada septembrie – noiembrie 2014, ApaVital da acceptul de racordare a doua imobile, unul invecinat si al lui Vasile Axinte, pe autorizatie fiind fiica acestuia pentru a nu avea probleme cu ANI, acesta fiind viceprimar la Pascani”, explica Liviu Horobet, iesean care locuieste in Bucium.

Zgarcenia viceprimarului a dat toate intelegerile peste cap

Asa s-a ajuns ca in jurul conductei de distributie sa apara o intreaga retea catre alte imobile, iar asta a dus automat la scaderea presiunii apei. Practic, locuintele racordate acum la aceasta retea primesc apa cu presiune foarte scazuta, iar uneori apa curge doar in timpul diminetii si noptii. Din investitia respectiva, ieseanul si-a recuperat doar aproape o treime de la vecini si spune ca viceprimarul din Pascani, un om considerat ca fiind avut, este chiar cel care a dat toata aceasta intelegere peste cap.

„Aceasta manevra a dus la scaderea presiunii in locuinta mea la 0,5 bari, aceasta fiind amplasata la nivelul cel mai de sus. Am dat termen sa se desfiinteze constructia de pe proprietatea mea si sa aduca înapoi la starea initiala conducta care e proprietatea mea. Vi se pare normal ca eu, care am facut o investitie asa de mare din care am recuperat 38 la suta, sa nu am apa la o presiune normala de minim 2 bari, iar ApaVital sa dea accept de bransare unui membru PSD si altei familii fara acordul meu? Daca ApaVital doreste sa-si rezolve problemele din Pascani prin intermediul viceprimarului Axinte, nu am nimic impotriva, dar nu pe munca si banii mei”, mai spune ieseanul.

A sustinut indarjit venirea ApaVital la Pascani

Locuitorii din Bucium au atras atentia ca aceasta bransare gratuita a vilei lui Axinte vine chiar dupa ce au fost finalizate procedurile dintre municipiul Pascani si ApaVital. Viceprimarul Vasile Axinte este unul dintre cei mai indarjiti sustinatori in preluarea aglomerarii urbane Pascani de catre ApaVital in ceea ce priveste serviciile de apa si canalizare. Aceasta preluare s-a facut cu scandal si a durat circa un an de zile, existand numeroase contre din partea societatii civile, investitiile europene ce urmeaza a fi facute aici fiind de ordinul a zeci de milioane de euro. Conform celor de la ApaVital, reteaua de apa la care se face referire reprezinta o extindere a retelei publice existente în zona soselei Bucium, a carei investitie a fost suportata de ieseanul respectiv, insa care ar fi fost amortizata in anii urmatori.

„În conformitate cu articolul 11 aliniatul 11.3 din Contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apa si de canalizare încheiat între Asociatia Regionala a Serviciilor de Apa Canal Iasi (ARSACIS) si SC ApaVital SA – Dispozitii Speciale – Partea Comuna, «un utilizator nou poate fi racordat la o prelungire finantata de unul sau mai multi utilizatori doar daca, în prealabil, ramburseaza acestor utilizatori o suma proportionala cu debitul de apa potabila pe care contracteaza sa o utilizeze, conform cotei parti utilizate din echipamente si instalatii. Calculul acestei sume trebuie sa tina cont de suma totala a cheltuielilor pentru prima racordare, care au fost suportate de utilizatorii antementionati, din care se scade o saizecime pentru fiecare luna scursa de la data punerii în functiune»”, explica reprezentantii ApaVital SA.

Ce spune ApaVital despre aceasta poveste

Totusi, oficialii ApaVital au adaugat faptul ca investitia respectiva a fost amortizata si nu ar mai fi nevoie de acordul proprietarului pentru bransarea altor consumatori. „La data de 25 august 2014, investitia domnului Liviu Horobet a fost amortizata complet. Bransamentele utilizatorilor Axinte si Mocanu au fost puse în functiune în data de 12 decembrie 2014, data la care au fost încheiate si contractele de furnizare. Ca urmare, la data punerii în functiune a bransamentelor, utilizatorii Axinte si Mocanu nu trebuiau sa prezinte dovada achitarii cotei parti din investitia domnului Liviu Horobet”, au mai adaugat oficialii ApaVital.

De cealalta parte, ieseanul sustine ca investitia nu ar fi putut fi amortizata din moment ce bransamentul inca se afla in proprietatea sa. „Bransamentul respectiv nu a fost niciodata predat catre ApaVital, iar in anul 2013 am facut o declaratie notariala ca sunt de acord cu imbunatatirea retelei, insa racordarile sa se faca doar cu acordul meu. Investitia nu e amortizata de nimeni. Nu am incercat sa fac nicio afacere aici, este vorba despre o suma modica de circa 2.500 lei pe care unele persoane au refuzat sa o plateasca din motive doar de ei stiute. Voi incerca sa gasesc dreptatea in instanta”, mai explica Liviu Horobet. Vasile Axinte nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere in aceasta situatie.

Comentarii
  • Bai fraer de gara daca omul eprostanac e treaba lui ,cum isi permite o muratura alterata ca tine sa faca asemenea insinuari ,vezi de bagajul tau mai trompeta Apa Vital este plina se hoti si bagabonti dar nu se sesizeaza nimeni

  • Bai fraer de gara daca omul e prostanac e treaba lui ,cum isi permite o muratura alterata ca tine sa faca asemenea insinuari ,vezi de bagajul tau mai trompeta Apa Vital este plina se hoti si bagabonti dar nu se sesizeaza nimeni

Adauga un comentariu