Actualitate

Aceste modificari ii vor afecta pe toti iesenii care locuiesc la bloc. Iata ce lucrari vor incepe – FOTO

Publicat: 05 nov. 2015

@ Modificarea legii in prestarea serviciilor de furnizare a apei potabile a adus noi variante pentru cei care locuiesc la bloc @ Lucrarile de contorizare individuala incepute intr-un bloc din Iasi au starnit un imens scandal intre proprietari, asociatie si autoritati @ Problemele apar de la asociatiile care au fost intocmite ilegal si continua pana la relatiile cu autoritatile locale

Zeci de familii care traiesc intr-un bloc din Iasi au parte de un adevarat scandal, care a pornit in momentul cand conducerea asociatiei de proprietari a decis sa faca o noua retea de distributie a apei pe casa scarii. Acestia au inceput lucrarile pentru contorizarea individuala a apartamentelor, fara sa se consulte insa cu ceilalti proprietari, sau sa obtina avizele necesare pentru constructie.

„A fost inceputa aceasta lucrare de presedintele asociatiei fara ca noi, ceilalti proprietari din bloc, sa fim intrebati daca suntem de acord sau nu. Este mereu galagie in bloc si mizerie de la aceste lucrari, care sunt ilegale deoarece trebuia acordul tuturor locatarilor. Presedintele Munteanu Lucian este foarte agresiv cand il intrebam despre asta, ne ameninta ca cine nu se va bransa la noua retea de apa, va fi debransat de tot. Noi traim acum cu frica ca vom ramane fara apa potabila in vechea retea, in vreme ce noua retea este construita ilegal”, a spus Gerogiana Vasiliu, ieseanca ce locuieste pe strada Decebal 6.

Haos total la asociatia de proprietari

Lucrarile au fost incepute si inaintate cu repeziciune. Asta pana cand, locatarii de pe aleea Decebal 6 au facut plangere la politie, iar lucrarile au fost sistate doua saptamani. „Domnul Munteanu Lucian a facut o despartire de vechea asociatie, iar de atunci au inceput si problemele serioase. Despartirea asociatiilor s-a facut in baza unui protocol care nu a fost semnat si astfel nu s-au facut contracte cu furnizorii de utilitati pentru noua asociatie, ci platile se fac in contul vechii asociatii PT 12 Cantemir. La PT 6 Decebal sunt 24 de apartamente, iar la vechea au ramas 13 apartamente. Ultima data, asociatia a fost data in judecata de Salubris pentru neplata. Insa, toti oamenii au platit facturile Salubris la asociatie, dar Munteanu a bagat banii in buzunar. Timp de 6 luni nu a dat niciun ban la Salubris, iar acum suntem dati in judecata prin asociatia veche pe motiv ca nu s-a platit, desi toti au achitat facturile”, mai spune ieseanca. Pentru a opri abuzurile, oamenii au strans chiar o lista de semnaturi si au facut mai multe reclamatii pe care le-au depus la institutiile abilitate.

Citeste si: Iesenii pot incheia contracte individuale cu ApaVital

„Domnul Munteanu este si administrator, si presedinte si casier, indeplineste toate functiile. Celalalt angajat figureaza o luna pe liste ca cenzor, urmatoarea luna figureaza contabil. El vireaza bani de la locatari si vireaza in contul vechii asociatii, pentru ca nu are contracte cu furnizorii. Am fost si la ApaVital si la Primarie, dar nimeni nu ne-a ajutat pana acum”, au mai spus locatarii de la PT 6 Decebal.

Se poate face contorizare individuala, dar cu respectarea legii

Recent, odata cu modificarea si completarea Legii 241/2006, prestarea serviciului de alimentare cu apa si de canalizare se realizeaza numai pe baza de contract de furnizare, care poate fi colectiv sau, mai nou, individual. Probabil, oportunitatea de a fi contorizat individual la consumul de apa a atras si interesul unor firme de constructii. „Aceasta lucrare se realizeaza dincolo de contorul de bransament al blocului, acolo unde noi nu putem interveni. Le-am explicat oamenilor faptul ca, oricat de deschisi suntem pentru a-i ajuta in aceasta problema, situatia trebuie rezolvata de la asociatia de proprietari si Primarie. Daca lucrarea se face conform legii si conditiile sunt respectate, se pot incheia si contracte individuale. Aici este insa o situatie mai complicata, unii au centrale, altii nu, si multe alte detalii de acest gen. Trebuie mai intai indeplinite niste criterii si abia apoi se poate discuta despre contracte individuale”, a explicat Ioan Toma, director general al ApaVital Iasi. Conform legii, pentru a face posibila contorizarea individuala si distributia pe orizontala, toti proprietarii dintr-un bloc trebuie sa-si dea acordul scris si sa foloseasca un singur model de distributie, inclusiv sa foloseasca acelasi tip de incalzire a locuintei.

Nereguli cu banii folositi la lucrari

La Asociatia de Proprietari Decebal 6 au fost facute o serie de controale in urma reclamatiilor facute de ieseni. Se pare ca neregulile de aici, ce tin atat de activitatea financiar-contabila cat si de statutul asociatiei. „Domnul presedinte al asociatiei a decis sa construiasca pe casa scarii o instalatie noua de distributie a apei. Lucrarea a fost inceputa insa fara obtinerea autorizatiilor si avizelor necesare unei astfel de lucrari. Exista mai multe reclamatii ale oamenilor de la aceasta asociatie, motiv pentru care am fost in control. In urma verificarilor am descoperit mai multe nereguli, inclusiv legate de fondurile folosite pentru lucrarea la noua instalatie, iar zilele acestea urmeaza sa luam masurile legale ce se impun. In urma verificarilor si discutiilor avute cu toate partile, am primit asigurari ca nu se va intrerupe furnizarea apei potabile in acest bloc”, a spus Ionica Ciobanu, sef Serviciu Asociatii Proprietari din cadrul Primariei Iasi.

Comentarii
 • Cei care fac scandal sunt in general cei care sunt rai platnici.
  In tot Iasul vechile instalatii de apa sunt uzate,crapa des tevile iar repararea lor costa si apa care se scurge cand teava e crapata trebuie platita de toti locatarii.
  Noi consumam si nu platim ca nu avem bani iar prostii platesc si pentru noi ca Apa Vital nu are contract cu fiecare individ ci ca la comunisti per total turma de muls.Nu e mai usor ca la o mie de blocuri sa ai o mie de facturi in loc sa ai o suta de mii de facturi.

   • Dumneavoastra vorbiti pe de rost. Lucrarea e legala. Iar rau-platnicii vor ramane fara apa. Majoritatea decide in A.G.A.,mai cititi legea.

   • Dumneavoastra vorbiti pe de rost. Lucrarea e legala. Iar rau-platnicii vor ramane fara apa. Majoritatea decide in A.G.A.,mai cititi legea.

   • Dumneavoastra vorbiti pe de rost. Lucrarea e legala. Iar rau-platnicii vor ramane fara apa. Majoritatea decide in A.G.A.,mai cititi legea.

    • Domnule Nelu, la sfarsitul postarii mele gasiti referire la LEGEA 241/2006 pe care, se pare dvs. n-o cunoasteti
     Garantati dvs ca aceasta lucrare va asigura debitul necesar si ca nu vom fi nevoiti sa cerem vecinilor voie sa facem baie. Ati vazut cumva vreun proiect al acestei instalatii, sau mai bine spus exista un asemenea proiect?

 • Bai directore ioan toma cu apucaturi comuniste,pune apometru acolo unde gasesti om in viata,nu mai face tu criterii.Ar trebui ,tot cu strada,sa fie alungate asemenea specimene care sunt contra noastra.

 • Povestea e mult mai lunga Domnule Alexa!
  Personal, sustin punctul de vedere al d-nei Vasiliu. Sunt o locatara din scara alaturata a blocului sus numit si o „rau platnica”.
  Tot scandalul a inceput inca de la infiintarea noii asociatii cand dl. Munteanu in calitate de presedinte ne-a recomandat „calduros” incheierea individuala de contracte cu Dalkia si semnarea unei declaratii notariale prin care cei fara centrala termica sunt de acord sa suporte toate cheltuielile de incalzire inclusiv partile comune, discriminand astfel pe cei racordati la sistemul central de incalzire.

  • Mai multi locatari am refuzat achitarea listelor de plata la sus-numita asociatie intrucat am considerat ca sunt ilegale. Cand am cerut sa vad copia dupa contractul cu ApaVital si implicit factura emisa pentru consumul de apa mi s-a spus ca acesta nu exista intrucat protocolul de desprindere de vechea asociatie nu a fost semnat (nu este semnat nici in acest moment)si ca platile se fac dupa anexa facturii emise catre Asociatia PT 12. Cu ce drept emite Dl. Munteanu liste de plata provizorii cand nu exista nicio factura emisa pe numele Asociatiei de Locatari bl.D1 Sc. A+B si niciun contract cu vreun furnizor? (a se vedea si platile incasate pentru serviciul de salubritate, bani care nu se regasesc niciunde)
   FjnH

   • Mai mult decat atat, cei care sunt „la zi” cu platile sunt restantieri la vechea asociatie (unde vin facturile de utilitati), au si penalitati si invers. Cine le poate garanta acestor oameni ca banii lor nu vor fi pierduti?
    Nu cerem altceva decat intrarea in legalitate si respectarea dreptului la proprietate.

    In ceea ce priveste lucrarea la care dvs faceti referire este abuziva si ilegala intrucat contravine legii 241/2006 republicata in sept. 2015, art.21 in care se specifica faptul ca „trecerea la distributia orizontala a apei in condominiu se face cu acordul scris al tuturor detinatorilor cu orice titlu al spatiilor”, lucru care nu s-a intamplat. Mentionez ca o parte din locatari (multi din ei in varsta)deja s-au bransat la noua instalatie cedand presiunilor si amenintarilor d-lui Munteanu.
    Asteptam cu interes reactiile celor in drept sa solutioneze acest conflict si cerem sprijinul presei pentru ca aceasta situatie tensionata dureaza de prea mult timp

    • Cred ca sunteti pe langa subiect.
     Legea 241/2006 republicata in sept. 2015, art.21 nu prevede nimic din ceea ce sustineti dumneavoastra acolo….Poate vreti sa spuneti ca au mai aparut 2 aliniate la art. 31 dar acolo este vorba de contracte individuale cu ApaVital.

 • Individual e Singurul mod corect!
  Nu platesc vecinii nesimtiti le tai apa lor, NU la tot blocul!
  La fel la gaz, caldura, acolo unde mai e..

 • Cum adica toti sa aiba acelasi tip de incalzire? Cine dracu esti tu, parca furnizai apa nu caldura?
  Ce treaba ai cu Dalkia golanule?
  Contorizarea la apa rece pe care o furnizezi tu e una, si nu e treaba ta cum se incalzeste clientul, da?

Adauga un comentariu