Sfatul medicului

Acestea sunt CELE MAI SANATOASE uleiuri pentru gatit

Publicat: 20 nov. 2014
7
Tipuri de ulei recomandate pentru gatit
 
Regula generala este sa optati pentru uleiul lichid de gatit, o varianta mai buna decat untul sau margarina (surse de grasimi trans, consideratefoarte periculoase pentru sanatate). Dar si in randul uleiurilor lichide pentru gatit, se remarca tipuri mai benefice decat altele.
Ceea ce face un ulei comestibil sa fie sanatos sau nesanatos este cantitatea si calitatea grasimilor continute. Astfel, cu cat un ulei de gatit contine un nivel mai ridicat de grasimi mononesaturate, cu atat este el mai bun pentru consum (grasimile mononesaturate reduc colesterolul rau LDL din organism). Un alt tip de grasimi pe care cel mai bun ulei pentru gatit le contine sunt cele polinesaturate, asociate cu o mai buna sanatate cardiaca.
 
Uleiul de masline extravirgin
 
Pe loc fruntas in lista celor mai sanatoase uleiuri pentru gatit se afla uleiul de masline extravirgin, extrem de bogat in grasimi mononesaturate, cele care scad colesterolul rau si ridica nivelul colesterolul bun HDL in organism.
Mai mult decat atat, uleiul de masline extravirgin furnizeaza si o doza importanta de antioxidanti, numiti polifenoli, care au fost asociati cu o sanatate cardiaca deplina. Uleiul pur de masline (care nu este virgin) nu contine acesti antioxidanti importanti.
 
Uleiul de masline extravirgin poate asezona legume sotate sau gatite la aburi, poate fi un dressing excelent pentru salate sau folosit in loc de unt, in timpul coacerii.
Adauga un comentariu