Secretele istoriei

Acestea sunt cele mai stupide batalii din istorie

Publicat: 06 ian. 2014
Cavaleria franceza captureaza flota olandeza
In ianuarie 1795, armata revolutionara franceza avansa in Provinciile Unite (acum tarile de Jos), atunci cand vremea rece a dus la una dintre cele mai ciudate lupte ale epocii. Johan Willem de Winter a fost trimis cu un grup de husari francezi sa captureze obiectivul strategic den Helder si sa impiedice toate navele olandeze sa evadeze la prietenii britanici. Cand generalul a sosit, el a descoperit ca flota olandeza, care era ancorata la den Helder, s-a blocat in gheata groasa. Apropiindu-se in tacere de flota de pe gheata, husarii au reusit sa inconjoare navele si sa-i forteze pe marinarii olandezi sa se predea. Aceasta este singura data in istorie cand o flota a fost capturata de cavalerie.
Fondatorul Scientologiei s-a luptat 68 de ore cu un inamic imaginar
In mai 1943, L. Ron Hubbard, comandantul submarinului Chaser PC – 815 si viitorul fondator al Bisericii Scientologice, a primit ordinul sa isi mute nava din Portland la San Diego. Pe data de 19 mai, la 3:40, Hubbard a detectat ceea ce el credea a fi un submarin japonez pe sonar. La 9:06, doua dirijabile americane au fost chemate sa-l ajute la cautarea submarinului. La miezul noptii, pe 21 mai, o mica flota a fost si ea chemata pentru a-l ajuta pe Hubbard sa vaneze inamicul evaziv, inclusiv doua crucisatoare si doua nave ale Pazei de Coasta. Dupa 68 de ore de manevre, nu era niciun semn ca inamicul se deplaseaza sau ataca, iar Hubbard a fost rechemat. Un raport cu marturii de la alti comandanti de la fata locului a constatat mai tarziu ca Hubbard a luptat 68 de ore impotriva unui depozit magnetic bine cunoscut si bine cartografiat, de pe fundul marii. Mai tarziu, Hubbard aproape a provocat un incident diplomatic prin bombardarea teritoriului mexican.
Batalie pornita de doi soldati beti. Au vrut sa vada cine este mai dur
In toamna anului 334 i.Hr. , Alexandru cel Mare incerca din rasputeri sa cucereasca Halicarnas (Bodrumul modern) de la persani. Acest asediu lung si dificil i-a facut pe soldatii din armata lui Alexandru sa se plictiseasca, inclusiv pe doi hopliti din brigada Perdiccas. Intr-o zi, in timp ce se aflau in stare de ebrietate, cei doi n-au reusit sa se inteleaga cu privire la cine este mai curajos dintre ei. In cele din urma au fost de acord ca, pentru a rezolva cearta, ei ar trebui sa ia cu asalt zidurile Halicarnasului.
Soldatii din oras, vazand ca doar doi oameni se apropie, au parasit zidurile si s-au grabit sa ii atace. Se povesteste ca cei doi au ucis pe multi dintre atacatorii lor inainte de a fi coplesiti si ucisi la randul lor. Cu toate acestea, soldatii din ambele tabere au vazut lupta si s-au grabit sa-si ajute aliatii, ceea ce a rezultat intr-o lupta in toata regula. In timpul atacului inceput de doi betivi, zidurile au fost aproape capturate de fortele lui Alexandru cel Mare. Daca toate fortele lui Alexandru cel Mare s-ar fi concentrat pe acest atac, orasul ar fi fost cel mai probabil cucerit.
Britanicii i-au drogat pe otomani ca sa castige o lupta
Pe 5 noiembrie 1917, britanicii luptau impotriva Imperiului Otoman, care le atacase coloniile in regiune in timpul Primului Razboi Mondial. Turcii au fost fortati sa revina la Sheria, la sud de Gaza. Richard Meinertzhagen, un membru al serviciilor secrete britanice, a decis sa le ofere turcilor asediati un cadou – tigari si pliante de propaganda aruncate dintr-un avion. Fara stirea turcilor, Meinertzhagen a adaugat si opiu in tigarile oferite inamicilor. Cand britanicii au atacat Sheria a doua zi, au dat peste foarte putina rezistenta, pentru ca aproape toti turcii erau „sedati”. Soldatii otomani abia mai puteau sta in picioare, asa ca nu mai putea fi vorba de manuirea armelor in apararea orasului.
Batalie castigata de un…meteorit
Lucullus, un politician al Republicii Romane, a fost un comandant important in timpul celui de-al treilea razbioi Mithridatic din 76-63 i.Hr. Sperand sa atace Regatul Pontului in timp ce armata era departe, Lucullus a fost surprins sa se intalneasca cu insusi regele Mitridate din Pontus, care conducea rezistenta. Cand cele doua armate erau pe campul de lupta, o „minge de foc” (meteorit) a fost reperat brusc pe cer. Obiectul topit a izbit apoi pamantul dintre cele doua armate. Ambele tabere au fugit de pe campul de lupta care incotro, temandu-se de mania zeilor lor, ceea ce a facut ca meteoritul sa fie primul invingator extraterestru intr-o batalie umana. Lucullus a reusit in cele din urma sa cucereasca Regatul Pontului.
Razboi declansat din cauza unei pauze la baie
Incidentul de pe podul Marco Polo a avut loc pe 7-9 iulie 1937. Podul, situat in Beijing, era chiar la granita dintre Imperiul Japonez si China. Avand in vedere era o perioada foarte tensionata, zona-tampon era ocupata si de trupele japoneze si de cele chineze. Dupa manevre de noapte neplanificate de japonezi in noaptea de 7 iulie, a existat un scurt schimb de focuri de arma. Dupa ce focul a incetat, soldatul Shimura Kikujiro, al armatei japoneze, nu a reusit sa se mai intoarca la postul sau. Dupa ce chinezii au permis o cautare pentru Kikujiro, japonezii, gandindu-se ca soldatul a fost capturat si cautand orice scuza pentru a porni un razboi, au atacat pozitiile chineze in dimineata zilei de 8 iulie. Ambele parti au suferit numeroase pierderi. Aceasta lupta a dus in cele din urma la al doilea razboi chino – japonez, care s-a prelungit in cel de-al doilea razboi mondial. Soldatul Shimura a revenit la pozitia sa mai tarziu in acea zi, uluit de banuielile ca fusese capturat si spunand ca s-a pierdut dupa ce a mers la toaleta intr-un loc mai retras.
Britanicii si-au scufundat propria nava
HMS Victoria, un vas de razboi al Marinei Regale, si-a inceput serviciul in 1888 si era destinat sa fie nava amiral a flotei mediteraneene. Nava de lupta, care costa 1.35 de milioane de lire sterline, nu era ceva de care Marea Britanie sa se poata lipsi cu usurinta. In ciuda acestui fapt, britanicii au reusit sa o scufunde, chiar si fara ajutorul inamicului. La data de 22 iunie 1893, vice-amiralul Sir George Tryon si 10 cuirasate ale flotei mediteraneene se indreptau spre port, in doua coloane. La doar 1.000 de metri de mal, vice-amiralul a decis sa incerce ceva absurd.
Pentru a oferi un spectacol celor care ii asteptau, el a comandat ca cele doua nave care conduceau coloana sa se roteasca 180 de grade una fata de celalalta si apoi sa continue spre port, cu restul coloanei repetand aceasta miscare. Distanta dintre nave era, insa, mult mai mica decat cercul de cotitura pentru fiecare vas de razboi, ceva ce Tryon nu a reusit sa calculeze. Cele doua cuirasate incredibil de scumpe s-au ciocnit in mod inevitabil, HMS Victoria s-a scufundat, dupa doar cinci ani de serviciu naval. Mai mult de jumatate din echipajul de pe Victoria a fost ucis. Tryon s-a scufundat odata cu nava, potrivit romaniatv.net.


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit