Magazin

Acestea sunt primele semne ca o femeie este insarcinata

Publicat: 20 sept. 2014
1
Greata si voma

Desi greata si voma din timpul sarcinii sunt denumite popular „greturi de dimineata”, acestia se manifesta in orice perioada a zilei sau noptii. Exista mai multe teorii legate de factorii care declanseaza aceste reactii insa doua dintre cele mai bine sustinute sunt nivelul scazut al zaharului din sange si cea referitoare la hormonii care irita mucoasa stomacului.

Greturile matinale apar deoarece peste noapte nivelul zaharului scade. Una dintre modalitatile de a evita sau ameliora aceste stari este sa mananci des, dar putin. Cele mai indicate mancaruri sunt cele pe baza de amidon cum ar fi biscuitii, orezul sau cerealele, in vreme ce hrana grasa, cum ar fi cartofii prajiti nu fac decat sa inrautateasca senzatia de voma. S-a descoperit ca si un ceai de menta ajuta la calmarea stomacului.

Schimbari la nivelul sanilor

Inca de la inceputul sarcinii, corpul se va pregati pentru alaptare. Hormonul care va ajuta la dezvoltarea canalelor ce transporta laptele si la cresterea nivelului de sange prezent in sani va face ca acestia sa se simta mai fermi si mai fini la atingere. Sanii vor creste in marime pe masura ce sarcina progreseaza. De multe ori vei castiga o marime la cupa in timpul primului trimestru de sarcina.

Urinare frecventa

Vina urinarii frecvente apartine hormonilor graviditatii. La scurt timp dupa conceptie, embrionul incepe sa secrete hormonul numit gonadotropina corionica (HCG), ce contribuie la cresterea cantitatii de sange din pelvis, ceea ce face ca vezica sa elibereze si cea mai mica cantitate de urina.
Ar putea exista situatii in care simti nevoia acuta de a merge la toaleta, pentru a descoperi ca nu a fost vorba decat despre cateva picaturi. Aceasta manifestare este normala si ar trebui sa se amelioreze dupa primul trimestru de sarcina, pentru a reveni mai tarziu pe masura ce copilul creste si incepe sa puna presiune din nou pe vezica urinara.

Oboseala

La scurt timp dupa concepere, nivelul progesteronului creste. Din moment ce progesteronul are efect sedativ, nu e de mirare ca te vei simti obosita si vei vrea sa dormi.

La inceputul sarcinii si metabolismul se va accelera pentru ca trupul sa ajute embrionul care se dezvolte, fapt care de asemenea te va obosi. Daca te simti vinovata ca dormi mai mult, sa stii ca nu e cazul. Dormi cat de mult poti cand ai ocazia, deoarece dupa nasterea bebelusului somnul linistit va deveni un vis.

Tags:Adauga un comentariu