Actualitate

Acesti ieseni trebuie sa se hraneasca cu doar 2 lei pe zi! Parlamentarii au decis asta

Publicat: 07 sept. 2015
1

@ Economie cat mai mare pentru mancarea pacientilor din spitale @ Meniurile sunt diversificate, in functie de starea de sanatate a pacientilor @ Incepand de astazi, pacientii de la Sf. Spiridon vor avea un mic-dejun mai bogat

In fiecare zi, pacientii din spitalele iesene trebuie sa se hraneasca de aproximativ 7 lei. Fiecare spital are, in medie, sapte meniuri pe care trebuie sa le ofere pacientilor internati. Pentru a putea economisi din alocatia de hrana a pacientilor, un spital din Iasi face aprovizionarea pentru perioada iernii, la fel ca in toate gospodariile. Spitalul de Boli Infectioase „Sf. Paracheva” din Iasi, are cea mai mica valoare pentru hrana pe care un bolnav trebuie sa o primeasca in fiecare zi – in medie 7 lei. De aceea, personalul medical incearca sa economiseasca, pe cat posibil, cheltuielile si astfel a ajuns sa faca in bucataria spitalului conserve si zarzavaturi pentru iarna. „Noi facem in bucataria noastra zarzavaturi pentru iarna, le pregatim ca la noi acasa. Iesim mai ieftin si stim ca e natural si avem grija de pacienti”, povesteste dr. Irina Teodorescu, purtatorul de cuvant la spitalului mentionat.

Pacientii cu HIV – 2 lei in plus la alocatia pentru hrana

Carnea folosita in bucatarie este doar de pui, iar meniul este actualizat in fiecare zi, in functie de necesitatea pacientului. „Astazi (ieri – n.r.), avem bors cu toate zarzavaturile, pentru diabetici si pacientii cu HIV avem pilaf cu pulpa de pui, pentru hepatici avem pilaf, cartofi, fara carne, iar diseara va fi salata orientala, iar pentru cei diabetici mancarica de varza cu mamaliguta, pentru ca deja mananca orez la pranz. Trebuie sa calculam si limita de 150 grame de carbohidrati. Dimineata, de obicei, se da branza, branza topita, oua fierte sau marmelada. Mancarea este mereu controlata la pranz de catre medicul de garda sau de catre mine”, continua dr. Irina Teodorescu.

Alocatia de hrana este mai mare la Spitalul de Boli Infectioase pentru pacientii cu HIV, unde cuantumul creste cu 2 lei, pentru ca au nevoie si de suplimente. Banii sunt insuficienti pentru trei mese pe zi, insa spitalul trebuie sa se descurce cu ce i se ofera de catre Ministerul Sanatatii. „Diabeticii au nevoie mai frecvent de carne, pacientii cu HIV sunt slabiti, au imunitate scazuta si au nevoie de niste suplimente, fructe, orice. Bolnavii si-ar dori in fiecare zi carne, limita bugetului alocat per pacient e in jur de 5,7 lei, foarte putin, si trebuie sa ne descurcam in trei mese. Daca e cu HIV are cu vreo 2 lei in plus. Insuficient, dar nu tine de noi. Se lucreaza la nivel de minister sa se ridice cuantumul per pacient pe alimente, indiferent unde se afla internat”, a declarat prof. dr. Daniela Leca, managerul Spitalului de Boli Infectioase. Potrivit H.G. nr. 429/2008 aprobata de Parlament, in prezent alocatia de hrana pentru pacienti variaza intre 7 – 17 lei.

La Spiridon, bolnavii au mai multi bani pentru mese

O masa bogata este si la Spitalul Sf. Spiridon, unde pacientii au un cuantum mai mare pentru hrana, pe perioada cat sunt internati. Meniurile sunt facute tot dupa necesitatea bolnavului, in functie de ce recomanda medicul care se ocupa de el. Meniul cel mai scump de la spitalul mentionat este pentru pacientii diabetici. „Meniurile sunt facute de nutritionist, asiguram raportul caloric, carne, cat mai multe verdeturi, mancare cat mai sanatoasa. Pentru diabetici meniul ajunge la 12-13 lei, iar media meniurile pentru celelalte categorii de bolnavi e in jur de 9 lei”, a declarat ec. Ioan Barliba, managerul spitalului. Hrana din spital intruneste toate conditiile si nu prea ramane din meniuri pentru a se face risipa.

„Nu prea raman resturi. Daca sunt trecuti la portie 890 de pacienti, din care 60 se externeaza, noi nu stim cati se vor interna in aceeasi zi, e posibil sa vina 120 si trebuie sa le dai de mancare. Daca ramane un polonic de bors, nu e atat de grav”, a continuat managerul. Pe langa meniul stabilit pentru dimineti, incepand de astazi pacientii de la Spitalul Sf. Spiridon vor avea parte de inca un aliment la masa. „Astazi (ieri – n.r.) s-a hotarat in comitetul director al spitalului ca pacientii sa primeasca la micul-dejul si cate un corn cu rahat, in ideea cornului cu lapte la scoala”, a declarat ec. Ioan Barliba.





Adauga un comentariu