Actualitate

Acesti medici din Iasi sunt principalii vinovati pentru ce se intampla. Au un tarif fix pentru fiecare pacienta

Publicat: 17 iun. 2016
1

@ Aceasta situatie se inregistreaza de mai bine de doi ani de zile @ Medicii au mai fost avertizati, dar situatia nu s-a schimbat, ci dimpotriva, s-a agravat de la un an la altul 

De la un an la altul, se observa o scadere a numarului de paciente care se prezinta la medic pentru a beneficia de investigatii gratuite. Scopul acestor investigatii este de a preveni si combate o boala extrem de grava, care face din ce in ce mai multe victime in randul femeilor.

Este vorba despre Programul national de screening pentru depistarea precoce activa a cencerului de col uterin, care a debutat in urma cu patru ani (1 septembrie 2012). Atunci cand este vorba de o analiza medicala gratuita, iesenii nu stau pe ganduri si sunt in stare sa se inscrie cu cateva zile inainte, numai sa fie siguri ca beneficiaza de aceasta posibilitate. In cazul acestui program, cele mai multe testari s-au facut in anul 2013, dupa care numarul a inceput sa scada. Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iasi este centrul zonal pe Regiunea Nord-Est, care cuprinde cinci judete. Conform datelor de la IRO Iasi, in perioada octombrie 2012 – trimestrul intai 2016 s-au testat 102.505 femei, 36.768 fiind din judetul Iasi, dintre care 2.964 sunt cu rezultate pozitive, suspiciune de cancer de col uterin.

Cei care ar trebui sa se implice si sa informeze femeile despre acest program si posibilitatea testarii gratuite sunt medicii de familie. Pacientele trebuie sa completeze un formular special, FS1, cu care se prezinta la medicul ginecolog pentru prelevarea probelor, iar acest formular este detinut de medicii de familie. Fara acest formular valid, femeile nu pot face testul Babes-Papanicolau.

„Probabil exista o implicare slaba a medicului de familie in derularea acestui program. Formularul FS1 este completat de medicul de familie. Femeile eligibile care intra in cabinetul medicului de familie ar trebui sa primeasca acest formular. Medicul de familie trebuie sa completeze doar niste date. Am discutat cu medicul Pletea, de la medicina de familie, si vom stabili o intalnire si cu medicii de familie in legatura cu aceasta situatie. Noi nu putem face mai mult”, a declarat ec. Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie din Iasi.

Medicul este platit pentru fiecare pacienta

Pentru fiecare formular completat, medicul de familie primeste 15 lei. De asemenea, pentru recoltarea probelor, medicul ginecolog este platit cu 18 lei pentru fiecare pacienta. Cu toate acestea, tot mai putine femei isi fac gratuit testul Babes-Papanicolau in cadrul Programul de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin.

„Nimeni nu face voluntariat in cadrul acestui program. Toti medicii sunt platiti si nu vad de ce nu exista o implicare mai mare. Acest program este o oportunitate pentru femei de a afla daca sunt predispuse sau sufera de cancer de col uterin”, a declarat managerul de la IRO Iasi.

In cadrul programului sunt incluse femeile in varsta de peste 25 ani, indiferent de calitatea de asigurat, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimtomatice sau fara antecedente sugestive pentru patologia acestui tip de cancer. Testarea se opreste la femeile care au implinit 64 de ani, numai daca au ultimele 3 frotiuri cervicale babes Papanicolau normale.

Nu sunt eligibile femeile care prezinta absenta congenitala a colului uterin sau histerectomie totala pentru afectiuni benigne si femeile carora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital. Obiectivele programului sunt: depistarea cancerului de col uterin in stadii precoce; indrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente catre servicii medicale specializate de diagnostic si tratament; cresterea gradului de informare a populatiei pentru utilizarea serviciilor de screening ca metoda de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice.

Comentarii
 • Dupa inteligenta autoare, medicii sunt vinovati pt ca femeile nu vor sa se testeze…nu cumva mentalitatea romaneasca e sa te duci la medic cand nu mai poti sta acasa de durere? Pai cancerul de col nu doare decat cand nu mai ai ce face…deci unde-i vina?

   • platesti…nimeni nu spune insa ca banii pentru aceste programe vin greu spre deloc si e normal sa nu vrea lumea sa munceasca degeaba,si asa sint platiti cum sint platiti adica prost,pentru ce sa-ti mai bati capul si cu asta

    • Daca esti medic atunci ar trebui sa dai 50 lei pe o paine…, ca asa-i programul!
     Vanzatorul de la paine de ce sa-si bata capul?…

 • Preturi: manichiura – 50 lei, indreptat parul – 50 lei, coafat – 100 lei si peste (totul fara bon), mecanica auto – 100 lei ora. Consult ginecologic- 18 lei impozabili, respectiv 12 lei net. Raspunedre medico-legala – zeci de milioane. Acesta este respectul societatii romanesti pentru medici. Cind veti fi gonit toti medicii buni din tara si pe cei care va vor trata ii va chema Serghei, Abdul sau Ping Pong, atunci veti avea un excelent pret/calitate. Sanatate !

  • De ce mi se iau bani de 25 de ani… pt. salariul tau ???
   Acum, dupa ce te-am platit 25 de ani, DEGEABA, vrei bani pt. o analiza…, pe care tot noi o PLATIM (C.A.S. e tot de la buget)!
   Sau BISNITARII care iau salariul de la BUGET, dar te invita la cabinetul lui PRIVAT, unde analizele au preturi PARANORMALEII!!!

 • o realitate pe care o vad eu este ca deja f multi medici buni din pct de vedere profesional au plecat, iar acei doctori care sunt inversunati pe aici pe acolo sunt ciurucurile care vor si ei un os din respectul care l-au avut generatiile disparute.atat.putina decenta nu ar strica, ca o tara intreaga sufera nu doar doctorii.

Adauga un comentariu