Economic Local

Acestia sunt functionarii din Iasi care au lucrat pana la miezul noptii! Totul a avut loc in cadrul cele mai mari campanii din Iasi – FOTO

Publicat: 15 mai 2019

@ Campania de depunere a cererilor unice de plata la APIA s-a incheiat @ In ultimele 3 zile, functionarii APIA au muncit peste program pentru a inregistra toti fermierii @ In total, s-au inscris peste 21.000 de fermieri care au solicitat subventiile pentru o suprafata de 260.000 de hectare de teren @ "In ultimii ani se observa o scadere a numarului fermierilor cu pana la 1.500 de persoane, dar o crestere a suprafetei, ceea ce inseamna ca terenurile sunt mai compacte", sustin specialistii din cadrul APIA Iasi

Campania de depunere a cererilor unice s-a incheiat. Ieri a fost ultima zi cand fermierii din judetul Iasi au putut sa depuna cererile prin care solicita subventiile de la Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA), fara a fi penalizati. Cei 65 de functionari de la toate centrele de depunere au inregistrat fiecare aproape 400 de cereri pe toata perioada campaniei, demarata la data de 1 martie. Numai in ultima saptamana acestia au lucrat peste program si au introdus in sistemul IPA online peste 21.000 de cereri, lucrand si in weekend.

O medie zilnica din ultima saptamana a fost de 500-600 de cereri inregistrate zilnic, cu o suprafata de 15.000-16.000 de hectare de teren agricol.

Ieri, functionarii au lucrat pana la ora 00:00, fermierii continuand sa vina sa se inregistreze pana la miezul noptii. Iasul este unul din judetele fruntase, la nivelul tarii, ca numar de beneficiari si subventii solicitate de la APIA.

"Anul acesta fermierii au fost mai responsabili si aproape toti au respectat programarile facute inainte de data de 1 martie. Cei care au fost reprogramati si au motivat faptul ca nu pot ajunge la o anumita data, fie din motive medicale, fie din cauza ca au fost ocupati cu campania de primavara, au venit in ultimele zile si au depus cererile. Cea mai mica suprafata inregistrata a fost de un hectar, iar cea mai mare, de 4.000 de hectare. Procesul de inregistrare al cererii este unul de durata, uneori functionarii avand nevoie si de o jumatate de ora sau o ora pentru a completa toate cele necesare inregistrarii in IPA online", a declarat Sergiu Jitareanu, director al APIA Iasi.

1.000 de euro, subventia pe hectar

Unul din cei aproape 600 de fermieri care a venit in ultima zi la sediul central APIA pentru a depune cererea este Mihai Iordache. Fermierul detine 160 de hectare de teren agricol in Letcani si spune ca a lasat totul pe ultima suta de metri pentru ca a fost ocupat cu campania de primavara. "Acum astept sa ma inregistrez cu cererea pentru ajutorul la motorina. Nu am venit mai devreme pentru ca nu am avut timp. E multa treaba in camp. Am zis ca nu e nicio problema daca vin in ultima zi", sustine fermierul.

Ajutorul cel mai important pe care il primesc fermierii prin intermediul cererii este in cadrul schemei de plata unica pe suprafata (SAPS), suprafata agricola inregistrata fiind cea mai importanta.

De asemenea, fermierii din judet au solicitat subventii si in cadrul schemelor zootehnice dar si pe alte scheme pentru tinerii fermieri sau inverzire. Daca un fermier acceseaza mai multe scheme de plata, acesta poate primi si 1.000 de euro pe hectar. Banii acordati de APIA sunt importanti pentru fermieri intrucat, pentru majoritatea acestora subventiile reprezinta un real ajutor pentru mentinerea afacerilor in agricultura.

Vezi si: Iesenii au incasat 125 de milioane de euro din subventii in agricultura

Controale la fermierii din Iasi

Fermierii care nu au depus cererile pana pe data de 15 mai o pot face si dupa aceasta data. Termenul limita de depunere dupa aceasta data este de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1 la suta pentru fiecare zi lucratoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul daca cererea unica de plata ar fi fost depusa pâna la data de 15 mai, potrivit prevederilor art. 13 alin. (1) din Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014. Solicitarile depuse dupa data de 10 iunie 2019 nu sunt inregistrate, astfel ca fermierul nu primeste nicio subventie. De la data de 1 iunie incep controale administrative.

"Verificam in sistem daca parcelele se suprapun, incepe efectiv controlul administrativ. Dupa data de 1 iulie se face si controlul pe teren, iar de la 16 octombrie vor fi virate avansurile din subventiile pe care trebuie sa le primeasca fermierii", sustine Sergiu Jitareanu.

Comentarii
Adauga un comentariu