Actualitate

Achitare bomba la Iasi intr-un dosar de peste un milion de euro

Publicat: 09 nov. 2012
Achitare bomba la Iasi intr-un dosar de peste un milion de euro
1

@ Magistratii de la Tribunalul Iasi au decis ieri achitarea unui boschetar care a acceptat sa traga un tun de peste un milion de euro statului roman pentru un telefon mobil @ Boschetarul a fost desemnat administrator al unei societati care a avut tranzactii de ordinul sutelor de miliarde lei si care nu a achitat taxele catre stat @ Cel care a planuit intreaga afacere se va duce la puscarie

Dumitru Catargiu, administratorul unei societati comerciale prin intermediul careia s-ar fi dat un tun de peste un milion euro la bugetul statului roman, a fost achitat ieri de judecatorii de la Tribunalul Iasi. Magistratii au considerat ca barbatul nu se poate face vinovat de comiterea infractiunii de evaziune fiscala. Acuzatia impotriva lui Dumitru Catargiu a venit din partea procurorilor de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) Iasi. Dumitru Catargiu este asociat unic si administrator la SC Gelco Print SRL Harlau si a reusit sa efectueze tranzactii comerciale de peste 130 miliarde lei vechi. In timpul anchetei s-a constatat ca, de fapt, Catargiu este un boschetar bagat la inaintare de alte persoane. Chiar daca sunt niste sume fabuloase care se invart in jurul numelui boschetarului, acesta sustine ca a facut totul constient, pentru ca cei care s-au aflat in spatele sau i-au promis ca-i vor da bani si un telefon mobil. Procurorii l-au trimis in judecata alaturi de Catargiu si pe Ioan Stanescu, adevaratul creier al afacerii. Pe mana judecatorilor de la Tribunalul Iasi a fost data si Fraga Stanescu, alaturi de Ferdinand Stanescu, sub acuzatia de complicitate la evaziune fiscala. „În perioada anilor 2008 – 2009, inculpatul Catargiu Dumitru, asociat si administrator al SC Gelco Print SRL Hârlau, a efectuat livrari de marfuri catre mai multe societati comerciale fara a înregistra în contabilitatea firmei aceste operatiuni comerciale si fara a declara autoritatilor fiscale teritoriale venituri în suma totala de 13.230.304,56 lei. În demersul lor, cei doi inculpati au fost ajutati de Stanescu Fraga si Stanescu Ferdinand, care le-au pus la dispozitie mai multe formulare fiscale. Bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 4.310.385 lei, echivalentul a 1.021.418,24 euro, reprezentând impozit pe profit si TVA”, au precizat procurorii. Cum era de asteptat,  prejudiciul nu a fost recuperat si nici nu au putut fi identificate bunuri pe numele inculpatilor, pentru a fi puse sub sechestru.

Boschetarul a lucrat ca zilier la tigani

Inainte de a fi transferata pe numele lui Dumitru Catargiu, ajuns boschetar dupa ce i-a luat foc casa, firma apartinea lui Ferdinand si Fraga Stanescu. In 2004, in momentul in care firma a fost infiintata, fondatori erau Andreea Teodora Shannak, Radiana Maria Aignatoaei si Gheorghe Aignatoaei, din Deleni. In aprilie 2008, firma ajunge, gratuit, la Dumitru Catargiu, cei trei retragandu-se din societate, fara sa mai aiba nicio pretentie asupra ei. Tot in acest an si sediul firmei este mutat din Iasi, de pe bulevardul Chimiei, in Harlau, cu ajutorul lui Ferdinand si Fraga Stanescu. Ieseanul judecat pentru evaziune fiscala le-a povestit anchetatorilor ca cei doi cetateni de etnie rroma i-ar fi promis bani daca devenea administratorul societatii comerciale, doar ca nu s-a ales cu nimic. In schimb, Fraga si Ferdinand au derulat afaceri grele, comisarii de la Garda Financiara sustinand ca valoarea totala a facturilor emise de diferiti clienti in perioada verificata este de aproape 13,5 milioane lei. „Am facut o mare greseala, pe care o regret. Eram intr-o situatie disperata, mai ales ca imi arsese si casa, iar unul dintre copii mi-a fost omorat. Nu stiu ce am sa fac in continuare. Eu am semnat actele prin care deveneam proprietarul firmei prin intermediul unei alte persoane, care ii reprezenta pe cei doi la care lucram ca zilier. Eu am fost pus sa semnez actele in masina lor, pe brate. Mi-au promis bani si un telefon mobil, dar nu am primit decat 30 de lei”, a declarat Catargiu. Pe de alta parte, Ioan Stanescu a fost condamnat la opt ani de inchisoare, Ferdinand Stanescu a primit trei ani de inchisoare cu suspendare, iar Fraga Stanescu a fost condamnata la trei ani si 11 luni de inchisoare. De asemenea, cei condamnati trebuie sa returneze statului roman suma de 5.730.054 lei.
Adauga un comentariu