Titlurile zilei

Achitare-surpriză în mega-dosarul anticorupție în care au fost vizați șefi din Poliția Rutieră! DNA Iași a audiat zeci de persoane, dar nu a reușit să îi îngroape pe polițiști! Ofițerii au scăpat de acuzații pentru că „nu există probe”!

Publicat: 21 ian. 2021
Agenți din cadrul Poliției Rutiere
Judecătorii ieșeni au achitat doi ofițeri ai Poliției Rutiere, care fuseseră acuzați de comiterea unor infracțiuni de corupție

Judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au decis achitarea a doi ofițeri din cadrul Poliției Rutiere. Cristian Nechifor și Mihai Gabriel Doban au fost acuzați de procurorii DNA de comiterea unor fapte de corupție. Întreg scandalul a izbucnit în urmă cu mai bine de un deceniu, când anchetatorii au trimis la instanță dosarul „Rutiera”. Cazul lui Nechifor și al lui Doban s-a disjuns din acel dosar, fiind intitulat generic ulterior „Rutiera 2”

Achitare-surpriză în mega-dosarul anticorupție în care au fost vizați șefi din Poliția Rutieră! Direcția Națională Anticorupție (DNA) a audiat zeci de persoane, dar nu a reușit să îi îngroape pe polițiști! Acum, ofițerii au scăpat de acuzații pe motiv că „nu există probe”!
Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au dispus ieri achitarea lui Cristian Nechifor și a lui Mihai Gabriel Doban.

„Instanța dispune achitarea inculpatului Cristian Nechifor pentru infracțiunea de instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, deoarece nu există probe că persoana a săvârșit infracțiunea. De asemenea, dispune achitarea inculpatului Mihai Gabriel Doban pentru infracțiunea de instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, pentru că nu există probe că persoana a săvârșit infracțiunea”, au menționat ieri magistrații ieșeni. Sentința nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.

Cristian Nechifor și Mihai Gabriel Doban, acuzați de DNA Iași de comiterea unor fapte de corupție

Procesul lui Cristian Nechifor și Mihai Gabriel Doban a început pe 21 decembrie 2017. Cei doi ofițeri au fost acuzați de instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

„Inculpatul Cristian Nechifor, în calitate de ofițer de Poliție judiciară cu atribuții de control în cadrul Serviciului Poliției Rutiere al Inspectoratului de Poliție Județean Iași, a determinat un agent constatator să-și încalce atribuțiile de serviciu prevăzute de articolul 109, din O.U.G. nr. 195/2002 și să nu aplice sancțiunile legale (amendă și puncte de penalizare) față de un conducător auto ce fusese prins pe 27 septembrie 2008 conducând cu un autoturism cu o viteză peste limita legală pe acel sector de drum”, au menționat procurorii din cadrul DNA Iași.

Anchetatorii anticorupție au mai afirmat că, pe 14 noiembrie 2008, Cristian Nechifor ar fi determinat același agent constatator să-și încalce atribuțiile de serviciu și să nu aplice sancțiunile legale (amendă, puncte de penalizare și reținerea permisului) față de un alt șofer ce fusese prins conducând un autoturism cu o viteză peste limita legală pe acel sector de drum.

„Inculpatul Mihai Gabriel Doban, în calitate de ofițer de Poliție judiciară cu atribuții de control în cadrul Serviciului Poliției Rutiere al IPJ Iași, pe 20 septembrie 2008, a determinat un agent constatator să-și încalce atribuțiile de serviciu și să nu aplice sancțiunile legale (amendă și puncte de penalizare) față de un alt șofer ce fusese prins conducând un autoturism cu o viteză peste limita legală pe acel sector de drum”, au încheiat reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție Iași referitor la cazul în care s-a ajuns ieri la o achitare-surpriză, în prima instanță.

Procesul celor doi ofițeri, rupt din dosarul „Rutiera”

Dosarul „Rutiera 2”, care îi privește pe ofițerii Cristian Nechifor și Mihai Gabriel Doban, a fost disjuns din dosarul „Rutiera”. În acesta din urmă, pocurorii au audiat zeci de persoane. Faptele de corupție vizate de DNA ar fi fost comise în urmă cu 12 ani, în perioada în care mare parte din Serviciul Poliției Rutiere era sub investigații. Ancheta a fost demarată atunci de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași și s-a finalizat cu trimiterea în judecată a 14 agenți pentru abuz în serviciu, trafic de influență sau luare de mită.

Agenții și ofițerii au fost acuzați că ar fi intervenit pe lângă colegi pentru ca prietenii, rudele sau cunoștințele lor să nu fie sancționate în trafic.
În fapt, dosarul a fost disjuns în cazul unor ofițeri de la același serviciu și trimis procurorilor anticorupție. De anchetă au fost vizați un procuror, un fost șef al Poliției Rutiere Iași, dar și ofițerii Cristian Nechifor și Mihai Gabriel Doban.

Ani întregi de judecată, cu condamnări și achitări

În luna octombrie 2013, Tribunalul Iași a decis să îi condamne pe toți cei 14 polițiști acuzați de corupție în dosarul „Rutiera”, 11 dintre ei primind pedepse cu executare. Dar procurorii DNA și inculpații au contestat sentința. Pe 22 iulie 2016, Curtea de Apel Iași a decis condamnarea a 7 dintre agenți la pedepse cu suspendare și a hotărât achitarea altor 6. Un singur agent a fost trimis după gratii, primind o pedeapsă de 7 luni de închisoare. În dosarul „Rutiera”, 7 dintre acuzați au primit pedepse cuprinse între 7 luni și 2 ani de închisoare, cu suspendare.

Cu trei luni înainte de decizia definitivă, unul dintre agenți a depus un denunț la DNA împotriva unor ofițeri de la Poliția Rutieră. Ulterior a fost infirmată ordonanța din 2012, prin care Doban și Nechifor au fost scoși de sub urmărire penală și au sesizat Curtea de Apel Iași. Instanța a decis începerea judecății în cazul celor doi ofițeri de la Rutieră. Numai că, acum, judecătorii au constatat că cei doi sunt nevinovați.

„Este o soluție pe care o așteptam și singura care putea reieși din toată situația prezentată de DNA și care a rezultat din probe. E foarte clar că acești oameni sunt nevinovați și, acum, a și fost parafată această nevinovăție. Nu toți cei trimiși în judecată de DNA sunt și vinovați!”, a declarat ieri avocatul Radu Irimia, cel care îl reprezintă pe Cristian Nechifor și care a adăugat că așteaptă o soluție similară și în dosarul în care alți agenți de la Rutieră sunt cercetați pentru că ar fi luat șpagă mâncare de la un restaurant din Iași.

Foto: arhivă

Comentarii
  • „nu există probe” !
    Felicitari procurorilor DNA , si-au facut treaba , si-au luat salariile ( babane !) au stresat ani de zile niste oameni nevinovati !
    Cine da socoteala , cine raspunde ?

  • Au niste figuri astia de la rutiera de nu pot merge pe strada!!!!!!au santajat lumea pe strada si au facut vile au fwtut sub haina statului au mincat fum fara foc nu exista!!!!!!!!!!mai sint infractori in politia rutiera si mostenesc aceleasi obiceiuri de japca….

  • Ei, și ce-ați vrea să fie desființat DNA-ul și sa nu mai existe procurori anticorupție? Colcăie corupția în multe structuri ale Politiei, rutiera, permise, înmatriculări, posturi rurale de politie, unde lumea se cunoaște cu toată lumea, la Politia locala nici nu mai vorbim, Ies la iveala din cind în cind citeva cazuri. Cite persoane au curaj sa denunțe fapte de corupție în rindul cadrelor de Politie?Asa ca bine ca mai exista DNA sa facă curățenie, au trimis în judecata pt. corupție și colegi procurori! O amarata, cu 7 copii acasă, dacă fura o banana, de foame, face pușcărie ani de zile și pt. corupție se da cu suspendare! Halal dreptate în Romanica!

Adauga un comentariu