Sanatate

Acid folic înainte de sarcină: Cât de importantă este această vitamină

Publicat: 26 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Acid folic înainte de sarcină Cât de importantă este această vitamină
Acidul folic reprezintă una dintre vitaminele din complexul B

Orice femeie trebuie să știe care sunt pașii care trebuie urmați înainte de a rămâne însărcinată, astfel încât să-și protejeze propria sănătate și să-i ofere copilului ei cea mai bună șansă de a fi sănătos. Femeile trebuie să știe dacă trebuie să ia acid folic înainte de sarcină și, foarte importantă, care este cantiotatea indicată.

Acidul folic reprezintă una dintre vitaminele din complexul B, și anume vitamina B9 sau folatul. În momentul în care ajunge în organism prin intermediul alimentelor poartă denumirea de folat. Dacă este luat sub formă de medicament, atunci acesta poartă denumirea de acid folic.

structura acid folic

Acid folic înainte de sarcină: Care este doza ce trebuie administrată

Medicii ginecologi sunt de părere că femeile ar trebui să înceapă să ia acid folic cu cel puțin o lună înainte să rămână însărcinate. Doza recomandată este de 400 micrograme pe zi. În plus, femeile trebuie să țină cont de faptul că acidul floic ar trebui luat pe toată durata primului trimestru, însă, unele femei iau pe parcursul întregii sarcini.

Potrivit altor medici specialiști, doza recomandată este de 600 micrograme pe zi, în timpul sarcinii, și de 500 micrograme pe zi, cât timp alăptezi. Indiferent de medicul care face recoamndarea, un lucru este cert: cantitatea zilnică de acid floic administrată nu trebuie să depășească 1000 micrograme pe zi.

capsule acid folic

De ce este necesar acidul folic femeilor însărcinate

Acidul folic este foarte improtant pentru femeile însărcinate sau care vor să rămână însărcinate deoarece acesta ajută la prevenirea defectelor de tub neural, defectelor congenitale grave ale măduvei spinării sau ale creierului. Astfel, defectele de tub neural pot apărea în oricare stagiu al dezvoltării bebelușului.

În plus, acidul folic poate scădea riscurile ca bebelușul să sufere din cauza despicaturii labiale sau despicaturii palatine.

Organismul femeii însărcinate are nevoie de acid folic ș ipentru a ajuta celulele roșii din sânge să fie normale și să prevină diferitele tipuri de anemie. Acidul folic este foarte important și pentru producerea, repararea și funcționarea ADN-ului.

În plus, o cantitate potrivită de acid folic este necesară pentru creșterea placentei și dezvoltarea bebelușului.

De asemenea, multivitaminele care conțin acid folic ajută la reducerea riscului de preeclampsie, o afecțiune complexă care poate afecta sănătatea femeii însărcinate dar și a bebelușului.

structura acid folic

De unde poți lua acidul folic

Medicii obstetricieni și ginecologi sunt de părere că deși o femeie însărcinată mănâncă alimente care conțin folat, ar trebui ca aceasta să ia suplimentar și capsule de acid folic.

În SUA s-a ajuns la situația în care li s-a cerut producătorilor de alimente să suplimenteze produsele cu acid folic, astfel încât să poți obține 100% doza zilnică recomandată din cereale, pâine, paste sau rondele de orez. Această decizie a fost luată datorită faptului că organismul absoarbe mult mai eficient acidul folic decât folatul din alimente.

Alimentele recomandate femeilor însărcinate sau care vor să rămână însărcinate sunt fasole, mazăre, linte, ficat de vită, nuci, arahide, avocado, broccoli, spanac, sparanghel, citrice, sucul de roșii, banane, ouă, germeni de grâu, fulgi de porumb sau orez alb.

alimente care contin acid folic

Adauga un comentariu