National

ACL cere Guvernului emiterea unei ordonante pentru prelungirea programului de vot. Iata ce nu stie Predoiu

Publicat: 16 nov. 2014
1

Prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu a anuntat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca ACL solicita emiterea unei ordonante de urgenta prin care sa fie prelungit programul de votare la sectiile din tara si din strainatate, folosind un precedent din 2012 de la referendum.

Catalin Predoiu solicita emiterea unei ordonante de urgenta pentru prelungirea programului sectiilor de votare.

Citeste si OFICIAL. Cati ieseni au votat la alegeri pana la ora 16:00

Predoiu a declarat ca Guvernul are baza constitutionala necesara prin care sa emita o ordonanta de urgenta pentru prelungirea programului de votare la sectiile din tara si din strainatate. El a mentionat ca o astfel de ordonanta a fost emisa si in anul 2012, cand Curtea Constitutionala a precizat ca un scrutin de consultare populara se poate desfasura si pe parcursul a doua zile.

Citeste si Sondaj PSD ora 13:00. Cine s-a apropiat mai mult de linia de finish de la Cotroceni

Prim-vicepresedintele PDL a mentionat ca ora pana la care sa ramana deschise sectiile de votare ar putea fi stabilita de Guvern, care in circa doua ore poate emite ordonanta de urgenta.

Predoiu a mentionat ca aceasta ar fi singura solutie pentru prelungirea programului de votare, dupa ce BEC a respins solicitarea ACL de prelungire a programului de vot.

Potrivit juristilor, Guvernul trebuie abilitat printr-o lege a Parlamentului sa emita Ordonante de Urgenta. Legiferarea prin Ordonante de Urgenta este un atribut si un drept contitutional al Guvernului, in temeiul art.108 din Constitutia Romaniei si care este limitativ in baza unei Legi speciale de abilitare, adoptata de Parlamentul Romaniei.

Citeste si Zece romani au calatorit 550 de km cu avionul pentru a putea vota la Oslo

Prin Legea 119 din 2014 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 524, din 14 iulie 2014, Parlamentul Romaniei NU a abilitat Guvernul pentru domeniul electoral.

Catalin Predoiu si Klaus Iohannis au cerut azi Guvernului sa prelungeasca programul de vot printr-o Ordonanta de Urgenta, ignorand insa ca Guvernul nu are abilitare de a efectua modificari la legislatia electorala, repectiv Legea 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei.

Comentarii
  • Pentru a fi evitate infractiunile extrem de grave care decurg din obstacularea exercitarii dreptului la vot, masura aceasta se impune de la sine. Prima institutie care ar trebui sa ceara aceasta masura exceptionala este chiar BEC. In caz contrar, va trebui ca sectiile de vot sa fie asimilate adresei la care se afla, nu incaperilor cu urnele de vot. Astfel, toti cei prezenti la cozi trebuie primiti sa voteze. Altminteri, se poate suspecta un grav atentat la democratie sau, chiar, o mascata lovitura de stat.

Adauga un comentariu