Magazin

Acneea si cum se trateaza aceasta afectiune stanjenitoare la adolescenta

Publicat: 14 mai 2019
1

Acneea este o afectiune a pielii care este foarte des intalnita la adolescenti dar prezenta si in randul adultilor.

Cauzele care duc la aparitia acestei probleme nu doar de ordin estetic ci si medical sunt multe. Este foarte important sa mergi la medicul dermatolog cu copilul tau adolescent daca are aceasta problema si sa incerci sa o tratezi, in caz contrar, acneea are implicatii nefaste asupra vietii adolescentului. Cei mai multi adolescenti care nu stiu sa controleze si cum se trateaza acneea au probleme legate de stima de sine. Unii nu vor sa iasa din casa, apar complexe de tot felul iar viata sociala a tinerilor este afectata. Cu alte cuvinte, din pricina problemelor estetice pe care le ridica, tinerii au probleme de ordin psihologic, de aceea este foarte important sa fie sustinuti de parinti si sa ajunga la medicul dermatolog pentru evaluare si tratament adecvat.

De ce e bine sa mananci leurda, stevie si spanac. Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic

Acneea afecteaza peste 90% din adolescenti. Pacientul poate singur sa-si stabileasca diagnosticul de acnee, dar nu si tratamentul, chiar daca in farmacii exista o sumedenie de solutii care promit tratarea acestei boli de piele. Medicul trebuie sa stabileasca daca acneea este non-inflamatorie (comedoane deschise sau inchise), inflamatorie (papule sau pustule) sau o combinatie a celor doua. Acneea nu apare doar pe fata, leziuni pot foarte bine sa existe pe zone ale corpului unde este cea mai mare concentratie de glande sebacee, adica fata, toracele, bratele si zona lombara. Acneea poate sa fie clasificata dupa severitatea ei in acnee usoara, moderata sau severa. Acneea usoara are ca manifestare prezenta a numai catorva papule si pustule, cea moderata are si noduli, iar cea severa abunda in papule, pustule si noduli.

Tratamentul acneei trebuie sa inceapa in primul rand cu educatia adolescentului. De exemplu, adolescentul nu trebuie sa aiba impresia ca acneea apare din cauza unei igiene precare, asa cum trebuie sa stie ca nu are voie sa-ti duca mainile pe fata, sa rupa acele puncte, cosuri cum sunt numite ele in limbaj popular. De asemenea, nu trebuie sa utilizeze solutii care contin alcool deoarece risca sa-si usuce pielea. Ideal este, spun specialistii, ca tanarul sa se spele pe fata cu apa calduta si cu sapun. De asemenea, daca au acnee nu este bine sa utilizeze produse pe baza de ulei chiar daca sunt destinate ingrijirii parului, fiindca acestea pot agrava acneea deja existenta. Tratamentul se face numai la recomandarea medicului specialist si de regula se realizeaza cu medicamente topice sau sistemice. Uneori, medicul poate prescrie chiar antibiotic atunci cand pacienta are o forma de acnee moderata. Trebuie retinut ca numai medicul poate stabili ce tip de piele are pacienta sau pacientul si abia ulterior va prescrie un tratament. In timpul tratamentului antiacneic este posibil ca specialistul sa-ti recomande si ce tipuri de creme hidratante ai voie sa folosesti.

Adauga un comentariu