International

Acordul dintre SUA – EUROPA, blocat de Franta

Publicat: 03 mai 2016
1

Negocierile pentru incheierea Parteneriatului Transatlantic pentru Investitii si Comert (TTIP) dau semne ca au ajuns intr-un punct mort.

Reprezentantii Germaniei au blamat deja intentia SUA de a obtine avantaje maxime din acest acord, iar acum o alta tara europeana anunta ca este gata sa iasa de la masa negocierilor.

Franta a anuntat prin vocea ministrului Matthias Fekl si a presedintelui Hollande ca intentioneaza sa „inghete negocierile”, considerand ca Europa primeste prea putine avantaje in schimbul deschiderii pietei pentru marfurile din Statele Unite, relateaza The Guardian.

„Franta ar respinge, daca decizia s-ar lua in acest moment, Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), deoarece nu poate sustine comertul liber fara reguli. Nu vom accepta niciodata renuntarea la principii fundamentale pentru agricultura noastra, pentru cultura, pentru reciprocitatea accesului la piete publice”, a declarat François Hollande.

Greenpeace si documentele publicate

Acum cativa ani, SUA si UE au initiat negocieri pe tema Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP). Discutiile sunt in etapa finala, acordul de liber schimb urmand sa fie semnat anul acesta.

Luni, SUA au acuzat organizatia non-guvernamentala Greenpeace ca interpreteaza gresit informatiile despre un proiect al TTIP pe care acest ONG a reusit sa-l obtina in pofida eforturilor SUA si ale UE de a-l pastra secret si care este considerat de Greenpeace o dovada a faptului ca oficialii europeni ar fi dispusi sa faca celor americani concesii in privinta respectarii standardelor comunitare de protectie a consumatorilor si mediului, cum ar fi, de exemplu, cele legate de organismele modificate genetic.

Greenpeace a publicat luni 248 de pagini dintr-un document despre care afirma ca reprezinta o parte a proiectului de acord negociat de UE si SUA. In opinia acestui ONG, informatiile prezentate confirma temerile ca acest acord comercial ar conduce la o dereglementare generalizata, de care vor profita marile companii, in detrimentul respectarii normelor europene privind sanatatea consumatorilor si mediul.

In replica, un purtator de cuvant al US Trade Representatives (USTR), organismul american ce poarta negocierile cu UE, a declarat pentru France Presse ca „interpretarile facute pe marginea acestui document par a fi in cel mai bun caz inselatoare si in cel mai rau caz total eronate. Acordul aflat in curs de negociere va pastra, nu va relaxa regulile noastre solide de protectie a consumatorilor, a sanatatii si mediului si va pune SUA si UE in pozitia de a promova reguli mai solide in intreaga lume”.

Sursa citata a reluat astfel punctul de vedere exprimat anterior de Comisia Europeana, tot ca reactie la aceasta scurgere de informatii.

Adauga un comentariu