National

Actele are dovedesc ca Traian Basescu a colaborat cu Securitatea

Publicat: 03 iun. 2015
1

Traian Basescu recunostea acum 17 ani ca a dat informari la Securitate despre propria familie iar, in 2004, la emisiunea lui Marius Tuca, intrebat daca poate sa jure ca n-a colaborat cu directia a patra a Securitatii, a dat un raspuns din seria: n-am lovit copilul nici in plex cu pumnul, nici in fata cu pumnul. A zis ca poate jura ca n-a facut politie politica.

Exista insa documente care atesta colaborarea dintre Basescu si Securitatea lui Ceausescu. Andreea Sava arata cum a evoluat pas cu pas aceasta relatie, asa cum reiese din acte, dar si de ce nu a primit Basescu din partea CNSAS un verdict de colaborare ca politie politica:

Etapele colaborarii lui Traian Basescu cu Securitatea:

Etapa 1 – elev colaborator

– 1973 – recrutat de Securitate cand era student la Institutul de Marina – dosar de colaborator nr. 3990/09.11.1973

Documente:

– adresa MApN 10860 din 16.08.2004, semnata de seful Directiei Siguranta Militara (general de brigada dr. Gheorghe Nicolaescu)

– Registrul-Jurnal al retelei informative a Comandamentului Marinei Militare Constanta

Etapa 2 – Membru PCR care sprijinea munca Securitatii:

– 9 SEPTEMBRIE 1976 – a primit acordul PCR sa sprijine munca de securitate ca ofiter II la intreprinderea de Exploatare a Flotei Maritime (IEFM) Constanta

Documente:

– Registrul cu persoanele din randul membrilor PCR pentru care s-a dat aprobarea sa sprijine munca de Securitate (pozitia 19 de la litera B). Ofiter de legatura locotenent major de Securitate Mihai Avramidis (Avramides)

Etapa 3 – Transferul la Directia de Informatii Externe

– 15 AUGUST 1979 – Dosarul de colaborator al lui Traian Basescu este distrus potrivit Procesului Verbal 58212 intocmit de Securitate

Documente:

– Registrul Jurnal pentru evidenta retelei informative din judetul Constanta

– Decizia CNSAS din septembrie 2006

– Dosarul se distrugea DOAR prin transferul la UM 0920 (DIE)

Documente:

– Instructiuni privind organizarea si functionarea evidentelor de securitate – aprobate prin Ordinul M.I. nr. 001050 din 25 mai 1977 (art.22, lit. b)

Decizia CNSAS din 13 februarie 2014 arata ca Traian Basescu a dat note la Securitate semnate „TRAIAN” si ca il informa direct pe seful Securitatii Port Constanta, locotenent colonel Petre Serbu. In acest sens, este citata o „nota olografa inregistrata de ofiter cu data 6 iulie 1988, atribuita in antet „P.b.s. TRAIAN B.”; documentul amintit, prin coroborare, este atribuit reprezentantului NAVROM in Belgia si Olanda.”.

In cadrul notei, Traian Basescu informeaza: „In final, dl. R. mi-a oferit “ca sprijin total dezinteresat” suma de 30.000 Bfr pe care i-am refuzat in modul cel mai politicos, precum si posibilitatea de a apela la firma “G.”, daca doresc sa inlocuiesc mobilierul din locuinta inchiriata, cu un mobilier nou, mai functional si modern. L-am “asigurat” ca voi apela la el daca voi dori sa schimb mobilierul. (Va informez ca in mod cert nu voi simti aceasta nevoie, iar daca voi schimba locuinta, ca urmare a necesitatilor de spatiu si conditii de confort minime, o voi face in baza drepturilor legale acordate de D.T.N.).”

Sursa: CNSAS

Traian Basescu, scapat pentru ca s-a anulat legea:

– notele olografe au ajuns la CNSAS in 2014

– legea CNSAS – declarata neconstitutionala in intregime in 2008

Citeste mai multe pe antena3.ro

Comentarii
  • DOMNULE BASESCU.. FELICITARI, ATAT PENTRU CE ATI FACUT PANA ACUM CAT SHI PENTRU CEEA CE VETZI MAI FACE… SHI VETZI FAAACE..CU CERTITUDINE, ACEASTA SPRE OFTICA CRETINEILOR…UUUU HU HU HU HU !!!!

  • toata Romania stie ca cei care lucrau in afara tarii trebuiau sa dea note informative cind reveneau in tara,numai idiotii care fac astfel de articole se fac ca nu stiu.
    nu puteai pleca din tara la munca daca nu erai membru PCR,nu plecai din tara daca nu erai controlat de securitate …pina si in izmene.
    cum sa nu dea note informative unul ca Basescu care era reprezentant al Romaniei.

    daca cineva crede asa ceva inseamna ca avem o tara plina de idioti!

Adauga un comentariu