Eveniment-Social

Acţiune de promovare a înscrierii în ”Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice” în Sala de Conferinţe de la UMF

Publicat: 04 aug. 2020
Acţiune de promovare a înscrierii în ''Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice''
Acţiune de promovare a înscrierii în ''Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice''

Pe data de 6 august 2020 începând cu ora 16.00, în Sala de Conferinţe a Universităţi ide Medicina şi Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași va avea loc o acţiune de promovare privind înscrierea în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice (RNDVCSH)

Acţiune de promovare a înscrierii în ”Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice”

Acţiunea se va bucura de o prezenta fizică dar şi une exclusiv online. Vor fi invitaţi reputaţi medici în domeniu printre care enumeram pe dr. Dragomiristeanu Aurora- Director al Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice şi șef. lucr dr. Dăscălescu Angela – coordonator Departament Transplant Medular, IRO Iași

” Vă invităm să participați la o acțiune de promovare privind înscrierea în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice (RNDVCSH) ce va avea loc pe 6 august 2020, ora 16, în Sala de Conferințe a Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași. Evenimentul se va desfășura și on line, pe platforma Microsoft Teams. Vor fi invitați Dr. Dragomirișteanu Aurora – director RNDVCSH, șef. lucr dr. Dăscălescu Angela – coordonator Departament Transplant Medular, IRO Iași, pacienți care au beneficiat de transplant medular și care sunt dispuși să ne împărtăşească din experiența lor.” se arată în comunicat.

Acțiunea se înscrie în seria activităților RNDVCSH/ centrului donatorilor CSH IRO Iași

Acțiunea se înscrie în seria activităților RNDVCSH/ centrului donatorilor CSH IRO Iași de informare a populaţiei despre ce înseamnă să fii donator de celule stem hematopoetice, de ce este important să se dezvolte o bază naţională de date cu potenţiali donatori. În urma acestor informări, cei ce au înţeles mesajul acestor campanii au posibilitatea să se înscrie în registrul menţionat pentru ca împreună să construim o şansă la viaţă pentru pacienții bolnavi de leucemie care au nevoie de transplant medular.

Dezvoltând baza de date a donatorilor voluntari de CSH din România crește șansa pacienților români de a găsi rapid donatorul compatibil pentru a câştiga cursă contracronometru pentru viață până la efectuarea transplantului. Totodată, bene-ficiind de centrele de transplant medular din România (București, Iași, Tg. Mureș, Timișoara) costurile se reduc de trei ori față de costurile unui transplant efectuat în străinătate de pacienții români.

Donarea de CSH este o banală donare de sânge

Conform specialiştilor, donarea de celule stem are aproape aceleaşi proceduri ca o banală donare de sânge. Aceştia explica că donatorul nu este supus niciunui risc şi că totul se poate face în condiţii de siguranţă totală

Pacientul care are nevoie de transplant medular poate fi oricine din apropierea noastră. Înscriindu-ne în registrul donatorilor voluntari de CSH putem demonstra că ne pasă de semenii comunității noastre.
Donarea de CSH este o banală donare de sânge. Donatorul nu este supus niciunui risc. Cu prilejul recrutării pentru înscrierea în Registrul Donatorilor Voluntari de CSH, potenţialul viitor donator beneficiază de un set complet de analize. Se pot înscrie doar persoane sănătoase cu vârsta între 18-45 ani.

Adauga un comentariu