Eveniment-Social

Acţiune de solidaritate „Urcăm munţii pentru cei care nu pot”, dedicată unei fetiţe imobilizată în scaun cu rotile – VIDEO

Publicat: 01 oct. 2020
Acţiune de solidaritate Iași

Cei prezenţi marţi, 29 septembrie 2020, începând cu ora 19.00, în Aulă „Fericitul Anton Durcovici” de la subsolul Catedralei Romano-Catolice „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi au putut participa la povestea urcării pe cele 14 vârfuri din cadrul proiectului „Urcăm munţii pentru cei care nu pot” al Centrului Diecezan Caritas Iaşi.


Această campanie a fost iniţiată de Andrei Ailenei şi Eduard-Ciprian Gabor, doi tineri inimoşi ce participă activ la viaţa parohială, se implică în numeroase acţiuni caritabile, promovând activităţile fizice, sportive şi de voluntariat. Cei doi au urcat în 11 zile (de pe 3 până pe 13 septembrie 2020), toate cele 14 vârfuri de peste 2.500 m din ţara noastră: două în Retezat, unul în Parâng, opt în Făgăraş şi trei în Bucegi. Întreaga călătorie a însumat un traseu de 428 km pe jos, cu rucsacul în spate, dormind în cort sau refugii.

Prin această acţiune, Andrei şi Eduard au dorit să sensibilizeze lumea şi să iniţieze un îndemn bazat pe solidaritatea între oameni şi ajutorarea concretă a Alexandrei Moloci, o beneficiară a programului Servicii de Îngrijire la Domiciliu Suceava din cadrul Asociaţiei Centrul Diecezan Caritas Iaşi, imobilizată în scaun cu rotile şi diagnosticată cu tetrapareză spastică, epilepsie reflexă, strabism la ambii ochi, retard neuro-motor, psihic şi de limbaj.

La finalul proiectului „Urcăm munţii pentru cei care nu pot”, cei doi tineri au dorit să împărtăşească câteva lecţii învăţate cu ocazia acestei experienţe:

„Atunci când crezi că nu mai poţi, crede-mă: poţi mai mult decât îndrăzneşti să îţi imaginezi. În ciuda impedimentelor legate de vreme (ori prea cald, ori 1 grad la cort, cu vânt noaptea), lipsa apei şi a unei alimentaţii corespunzătoare, probleme de sănătate şi chiar urşi…, povestea Alexandrei ne-a oferit motivaţia să continuăm”.

„Ne-am dat seama că ar trebui să preţuim mai mult viaţa, oamenii din jur şi experienţele noastre, să fim recunoscători pentru ceea ce suntem şi nu în ultimul rând, pentru faptul că putem să ne descurcăm singuri, fără ca viaţa noastră să fie o luptă de zi cu zi”.

„Până la urmă, totul se reduce la a iubi. Iubeşte, că de acolo vine tot ce e bun! De acolo vine cel mai sincer zâmbet, cea mai dulce vorbă, cel mai duios surâs. Cu toţii suntem o fărâmă din Dumnezeu, pentru că am fost creaţi după chipul şi asemănarea lui”.

Această campanie a fost un cumul de lecţii de viaţă preţioase; a fost despre puterea sacrificiului, despre privelişti minunate şi puterea creaţiei, despre efort şi motivaţie. Nimic altceva nu poate schimba lumea, în afară de cei care se dăruiesc pentru ea împreună cu Dumnezeu prin răbdare, dreptate, dăruire, iubire, solidaritate şi respect faţă de cei aflaţi în nevoie.

Datorită oamenilor cu suflet mare care au donat în cadrul evenimentului sau în contul Asociaţiei Caritas, am reuşit să strângem suma de 2.800 lei care îi va fi de mare ajutor Alexandrei.

Mulţumim tuturor celor care ne-au fost alături: participanţi la acţiune, donatori, voluntari. Mulţumim echipei Ercis Media pentru implicarea şi suportul oferit prin moderarea evenimentului şi transmisiunea live.

De asemenea, recunoştinţa noastră se îndreaptă către Episcopia Romano-Catolică de Iaşi, care mereu a răspuns cu generozitate la campaniile noastre de suflet.

Nu în ultimul rând, aducem mulţumiri deosebite acestor doi tineri cu suflet mare, Andrei Ailenei şi Eduard-Ciprian Gabor, pentru tot ceea ce fac în favoarea celor aflaţi în suferinţă şi pentru susţinerea cu dăruire a unui ideal nobil: sensibilizarea societăţii cu privire la persoanele imobilizate în scaun cu rotile.

Adauga un comentariu