News Flash:

Juridic

Actiunea în anularea hotararii adunarii generale

16 Februarie 2010
2274 Vizualizari | 0 Comentarii
Razvan Hutanu
Potrivit legii, hotararile luate de adunarea generala în limitele legii sau actului constitutiv sunt obligatorii chiar pentru actionarii care nu au luat parte la adunare sau au votat contra.
Actionarii care nu au luat parte la adunarea generala sau care au votat contra (si au cerut sa se insereze aceasta în procesul-verbal al sedintei) pot ataca în justitie hotararile adunarii generale contrare legii sau actului constitutiv, în termen de 15 zile de la data publicarii hotararii în Monitorul Oficial al Romaniei.
Atunci cand se invoca motive de nulitate absoluta (de exemplu: adunarea generala s-a desfasurat în alt loc sau la o alta data decat asa cum a fost prevazut în convocare; nu au fost respectate normele privitoare la convocarea adunarii generale; hotararea adunarii generale este contrara ordinii publice sau bunelor moravuri), dreptul la actiune este imprescriptibil.
Membrii consiliului de administratie, respectiv ai consiliului de supraveghere, nu pot ataca hotararea adunarii generale privitoare la revocarea lor din functie.
Actiunea în anularea hotararii adunarii generale se va solutiona în contradictoriu cu societatea, reprezentata prin consiliul de administratie, respectiv prin directorat. In cazul în care hotararea este atacata de toti membrii consiliului de administratie, societatea va fi reprezentata în justitie de catre persoana desemnata de presedintele instantei de judecata dintre actionarii ei, care va îndeplini mandatul cu care a fost însarcinata, pana la momentul în care adunarea generala, convocata în acest scop, va numi un reprezentant.
Instanta competenta de a solutiona aceasta actiune este Tribunalul în a carei raza teritoriala îsi are sediul societatea.
Cererea se va judeca în camera de consiliu. Hotararea irevocabila de anulare va fi mentionata în registrul comertului si publicata în Monitorul Oficial al Romaniei. De la data publicarii, ea devine opozabila tuturor actionarilor.
O data cu intentarea actiunii în anulare, reclamantul poate cere instantei, pe cale de ordonanta presedintiala, suspendarea executarii hotararii atacate. Presedintele instantei de judecata, încuviintand suspendarea, poate obliga pe reclamant la plata unei cautiuni. Ordonanta de suspendare poate fi atacata cu recurs, în termen de 5 zile de la pronuntare.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

registrul comertului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1429 (s) | 22 queries | Mysql time :0.024482 (s)