News Flash:

Actiunea în excluderea asociatului

27 Februarie 2010
1062 Vizualizari | 0 Comentarii
Av Razvan A Hutanu
Potrivit prevederilor legii societatilor comerciale, poate fi exclus din societate:
a) asociatul care, pus în întarziere (notificat), nu aduce aportul la care s-a obligat;
b) asociatul cu raspundere nelimitata în stare de faliment sau care a devenit legalmente incapabil (în cazul asociatilor din societatea în nume colectiv si comanditatilor din societatea în comandita);
c) asociatul cu raspundere nelimitata care se amesteca fara drept în administrarea societatii ori întrebuinteaza, fara consimtamantul scris al celorlalti asociati, capitalul, bunurile sau creditul societatii în folosul sau sau în acela al unei alte persoane. De asemenea, poate fi exclus si asociatul care ia parte, ca asociat cu raspundere nelimitata, în alte societati concurente sau care au acelasi obiect de activitate ori face operatiuni în contul lor sau al altora, în acelasi fel de comert sau într-unul asemanator, fara consimtamantul scris al celorlalti asociati;
d) asociatul administrator care comite frauda în dauna societatii sau se serveste de semnatura sociala sau de capitalul social în folosul lui sau al altora.
Excluderea se pronunta prin hotarare judecatoreasca la cererea societatii sau a oricarui asociat. Instanta de judecata competenta, în acest caz, este tribunalul în a carei raza teritoriala se afla sediul social al societatii.
Asociatul exclus din societate va raspunde de pierderi si va avea dreptul la beneficii pana în ziua excluderii sale. Acesta nu va avea dreptul asupra unei parti proportionale din patrimoniul social, ci numai la o suma de bani care sa reprezinte valoarea acesteia.
De asemenea, asociatul exclus va ramane obligat fata de terti pentru operatiunile facute de societate, pana în ziua ramanerii definitive a hotararii de excludere.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

societati concurente semnatura sociala capitalul social
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1354 (s) | 22 queries | Mysql time :0.033848 (s)