News Flash:

Actiunile impotriva ordonantelor emise de Guvernul Romaniei

5 Ianuarie 2010
2144 Vizualizari | 3 Comentarii
Av Razvan A HUTANU
Orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim prin ordonante sau dispozitii din ordonantele emise de Guvernul Romaniei poate introduce actiune la instanta de contencios administrativ, insotita de exceptia de neconstitutionalitate. Instanta de contencios administrativ, in cazul in care apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate indeplineste conditiile prevazute de lege, sesizeaza, prin incheiere motivata, Curtea Constitutionala si suspenda solutionarea cauzei pe fond. Sesizarea Curtii Constitutionale se dispune de catre instanta in fata careia s-a ridicat exceptia de neconstitutionalitate, printr-o incheiere care va cuprinde punctele de vedere ale partilor, opinia instantei asupra exceptiei, si va fi insotita de dovezile depuse de parti. Curtea Constitutionala decide asupra exceptiilor ridicate in fata instantelor judecatoresti privind neconstitutionalitatea unei legi sau ordonante ori a unei dispozitii dintr-o lege sau dintr-o ordonanta in vigoare, care are legatura cu solutionarea cauzei in orice faza a litigiului si oricare ar fi obiectul acestuia. Nu pot face obiectul exceptiei prevederile constatate ca fiind neconstitutionale printr-o decizie anterioara a Curtii Constitutionale. Dupa pronuntarea Curtii Constitutionale, instanta de contencios administrativ repune cauza pe rol si da termen, cu citarea partilor. Daca ordonanta sau o dispozitie a acesteia a fost declarata neconstitutionala, instanta solutioneaza fondul cauzei. In caz contrar, actiunea se respinge ca inadmisibila. Actiunea impotriva ordonantelor emise de Guvernul Romaniei poate avea ca obiect si acordarea de despagubiri pentru prejudiciile cauzate prin ordonante, anularea actelor administrative emise in baza acestora, precum si, dupa caz, obligarea unei autoritati publice la emiterea unui act administrativ sau la realizarea unei anumite operatiuni administrative.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

guvernul romaniei contencios administrativ curtea constitutionala
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (3)

cititor  | #91084
Oare chiar asa stau lucrurile, sau d.nul avocat ar trebui sa se mai documnteze si sa aiba grija de unde preia informatiile ??????
eu  | #91085
Asa stau lucrurile.
tu  | #91086
Cred ca nu stii despre ce vorbesti sau poate despre ce scrii !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1355 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014465 (s)