News Flash:

Activele SIF sunt in crestere fata de anul trecut

24 Iulie 2006
1305 Vizualizari | 0 Comentarii
•Activele Societatilor de Investitii Financiare s-au cifrat la peste sase miliarde RON, echivalentul a 1,8 miliarde Euro in primul semestru al anului •Activele SIF sunt in scadere cu 2,6 la suta fata de nivelul inregistrat la finele lunii anterioare si in crestere cu 28,6 la suta fata de sfarsitul anului 2005

Bilantul semestrial arata ca Societatile de Investitii Financiare (SIF) au inregistrat la finele primului semestru al anului un volum total al activelor nete de 6,52 miliarde lei (1,827 miliarde Euro), in scadere cu 2,6 la suta fata de nivelul inregistrat la finele lunii anterioare si in crestere cu 28,6 la suta fata de sfarsitul anului 2005. Scaderea pe ansamblu a activelor nete si in luna iunie este o continuare a trendului din luna anterioara, din cauza corectiilor suferite in aceasta perioada de actiunile tranzactionate pe piata bursiera. Corectiile suferite de actiunile din portofoliile SIF au influentat direct nivelul investitiilor financiare pe termen scurt, nivel care pe ansamblul celor cinci SIF s-a diminuat cu 5,3 la suta fata de luna anterioara, iar cel al actiunilor cotate din portofoliu s-a diminuat cu cinci la suta fata de aceeasi perioada. Reducerea activelor nete privita pe fiecare SIF in parte nu este uniforma, avand variatii destul de importante. Conform analistilor, acest lucru se datoreaza in principal nivelului de depreciere a portofoliilor de actiuni cotate detinute de fiecare SIF in parte.

Moldova la urma

In privinta detinerilor pe care le au cele cinci Societati de Investitii Financiare - SIF din capitalul social al unor societati listate atat la Bursa de Valori Bucuresti, cat si pe Piata Rasdaq, se remarca constanta cu care SIF Oltenia exceleaza la acest capitol, avand la sfarsitul lunii raportate detineri in valoare de peste 1,6 miliarde RON, dintre acestea peste 81 la suta reprezentand imobilizari financiare pe termen scurt. La polul opus, cu cele mai mici detineri se gaseste SIF Muntenia, insumand 1,08 miliarde RON, dintre acestea peste 94 la suta sunt imobilizari financiare pe termen scurt, si SIF Moldova cu 937,4 milioane RON, iar peste 71 la suta sunt imobilizari financiare pe termen scurt. La finele lunii iunie, detinerile de titlurilor de stat inregistreaza o scadere cu peste 27 la suta fata de luna anterioara, nivelul acestora ajungand la 13,9 milioane RON. Volumul detinerilor in depozite bancare a crescut in luna raportata cu 9,8 la suta, pe total SIF cu 2,2 la suta fata de luna anterioara, ajungand pana la 295,3 milioane RON sau 4,1 la suta din activele totale SIF.

Operatiuni municipale

Obligatiunile municipale si corporative ocupa in continuare o pondere scazuta in totalul portofoliului celor cinci SIF, reprezentand la sfarsitul lunii doar 0,48 la suta din total active fata de luna anterioara. La acest capitol nu s-au produs schimbari semnificative in privinta pretului de inchidere din anul acesta, constatandu-se ca cea mai mica corectie au inregistrat-o actiunile SIF Transilvania cu 13,8 la suta, urmate de cele ale SIF Banat-Crisana cu 21,6 la suta, SIF Oltenia cu 23,7 la suta, SIF Muntenia cu 24 la suta si SIF Moldova cu 28 la suta.

Capitalizarea

Nivelul de capitalizare cumulat pe cele cinci SIF, atins la finele lunii iunie, a fost de 5,07 miliarde RON, echivalentul a 1,4 miliarde Euro, in scadere cu 22 la suta fata de volumul total al activelor nete. In primele sase luni, SIF Moldova si SIF Oltenia au avut cea mai mare lichiditate, fiind tranzactionat pe fiecare din cele 8,34 la suta, respectiv 7,36 la suta din capitalul social, in cuantumul a 12.181 tranzactii realizate pe SIF Moldova si 13.258 tranzactii pe SIF Oltenia.
Gelu JIREGHIE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1288 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014400 (s)