Secretele istoriei

Activitate politica a lui Ion Gigurtu

Publicat: 08 ian. 2015

Ion Gigurtu (n. 24 iunie 1886, Turnu Severin – d. iulie 1959, Ramnicu Sarat) a fost un inginer roman, om politic de extrema dreapta, pro-german si pentru 40 de zile prim-ministru al Romaniei in anul 1940. Gigurtu a fost si un om de afaceri, director general al societatii „Mica”, specializata in extragerea de aur si alte metale pretioase.

Deputat in 1926. Ministru al Industriei si Comertului, in guvernul Octavian Goga, intre 28 decembrie 1937 si 10 februarie 1938. Ministru al Lucrarilor Publice si Comunicatiilor, in guvernul Gheorghe Tatarescu, intre 24 noiembrie 1939 si 11 mai 1940. Presedinte al Consiliului de ministri, intre 4 iulie si 4 septembrie 1940. Sub influenta pro-nazista a Garzii de Fier, guvernul Gigurtu si-a declarat adeziunea sa loiala la politica Axei Berlin -Roma si a lasat la latitudinea lui Adolf Hitler rezolvarea conflictului teritorial dintre Romania si Ungaria asupra Transilvaniei. Odata cu venirea sa la putere, Ion Gigurtu a declarat ca va duce o politica pro-Axa Berlin-Roma, antisemita si fascist-totalitara.

Vezi si Inedita poveste a lui Lascar Catargiu

Politica nazista a lui Ion Gigurtu a fost aplicata prin acceptarea arbitrajului lui Hitler asupra Transilvaniei, dupa ce Gigurtu a declarat la radio ca Romania trebuie sa faca sacrificii teritoriale pentru a justifica orientarea sa nazista si aderarea totala a Romaniei la Axa Berlin-Roma. La sfarsitul lunii august 1940, in urma intalnirii dintre Gigurtu si Hitler, Romania a acceptat arbitrajul lui Hitler prin care a cedat Ungariei 43.492 km patrati din teritoriul Transilvaniei, inclusiv orasul Cluj. Armata ungara urma sa preia stapanirea pe aceste teritorii la data de 15 septembrie 1940.

Cu aceasta ocazie Germania nazista a incheiat si doua tratate cu Bucurestiul si Budapesta, prin care se acorda un statut separat si preferential populatiei germane din Transilvania.

Vezi si Octavian Goga in postura de „Duce” sau „Führer” roman

In cadrul politicii sale pro-naziste, Ion Gigurtu a fost de acord si cu cedarea a 8.000 km patrati din Dobrogea de sud in favoarea Bulgariei. Vastele teritorii din Transilvania care au fost cedate de Ion Gigurtu in favoarea Ungariei contineau importante resurse naturale.

Pe plan intern Ion Gigurtu a dus o politica de discriminare rasiala antisemita prin interdictia casatoriilor dintre crestini si evrei precum si prin clasificarea prin lege a evreilor, in functie de data venirii lor in Romania.

Guvernul lui Ion Gigurtu a demisionat pe 4 septembrie 1940, in urma marilor proteste impotriva rezultatelor arbitrajului lui Hitler, prin care Romania a cedat 2/5 din Transilvania in favoarea Ungariei Maresalul Antonescu l-a pus pe Ion Gigurtu sub stare de arest pentru cedarile teritoriale din Transilvania in favoarea Ungariei.

Gigurtu a fost arestat, impreuna cu sotia sa, la 5 mai 1950. A fost judecat si condamnat la 15 ani de inchisoare pentru represiunea Partidului Comunist. A fost detinut in penitenciarele Ministerului Afacerilor Interne, la Malmaison, precum si la Sighet. Sotia sa a fost de asemenea arestata si intemnitata.loading...

Adauga un comentariu