Secretele istoriei

Activitate stiintifica a lui Pierre de Fermat

Publicat: 12 ian. 2015
3

Pierre de Fermat (n. 17 august 1601, Beaumont-de-Lomagne aproape de Montauban, Franta – d. 12 ianuarie 1665, Castres, Franta) a fost un avocat, functionar public si matematician francez, cunoscut pentru contributiile sale vaste in diferite domenii ale matematicii, precursor al calculului diferential, geometriei analitice si calculului probabilitatilor. Lui Fermat ii este atribuit intr-o masura mai mica calculul modern, in special, pentru contributia sa referitoare la tangente si punctele stationare. Fermat este considerat de unii autori „parinte” al calculului diferential si al teoriei numerelor. A avut contributii si in geometria analitica si probabilitate.

Ca matematician, Fermat a fost un autodidact, dar si un matematician diletant. Cu toatea acestea, a adus contributii deosebite in domeniul teoriei numerelor, geometriei analitice (alaturi de René Descartes) si a fost creator al calculului probabilitatilor (alaturi de Blaise Pascal).

A aplicat calculul diferential pentru aflarea tangentei la o curba.

In 1639 a stabilit o metoda generala pentru rezolvarea problemelor de maxim si de minim, metoda care ulterior a devenit celebra.

Vezi si Victor Babes – Conceptii filozofice si atitudine militanta

A descoperit derivata functiei putere.

Vezi si Activitate stiintifica a lui Victor Babes

A rezolvat cuadratura parabolei si a hiperbolei. A calculat aria foliului lui Descartes si a buclei lui Agnesi.

A stabilit ca subtangenta la cisoida este proportionala intre cele trei segmente cunoscute si pe baza acesteia a executat constructia tangentei la cisoida.

A descoperit si a studiat spirala care ii poarta numele (spirala lui Fermat).

Intre 1636 si 1658 a creat teoria numerelor: s-a ocupat de divizibilitatea numerelor si a stabilit un procedeu pentru aflarea sistematica a tuturor divizorilor unui numar. De numele lui Fermat sunt legate doua probleme principale din teoria numerelor:

    Marea teorema a lui Fermat, in cazul cand n>2, ecuatia x^n + y^n = z^n nu poate avea ca radacini numere intregi, problema rezolvata abia in 1994 de catre Andrew Wiles.
    Mica teorema a lui Fermat: daca numarul prim p nu divide pe a, atunci a^{p-1} equiv 1 pmod{p}, demonstrata mai tarziu de Euler.

Fermat s-a ocupat mult cu numerele perfecte, a aratat legatura acestora cu alte probleme de teoria numerelor.

In domeniul algebrei, Fermat a furnizat o metoda de eliminare a unei necunoscute intre doua ecuatii cu doua necunoscute si a intreprins numeroase cercetari in legatura cu teoria ecuatiilor. A aplicat algebra in geometrie prin rezolvarea unor ecuatii pe cale geometrica (rezolvarea grafica a ecuatiilor). A rezolvat ecuatii cu numere intregi, precum si cuadratura a mai multor curbe.

Fermat este unul dintre precursorii calculului probabilitatilor si a contribuit la deschiderea unei noi etape in teoria combinarilor. L-au preocupat si patratele magice. A creat o serie de probleme recreative cu caracter paradoxal, cum este paradoxul varstei. Este autorul unor probleme de mecanica. A inventat un aerometru si un hidroscop.

Adauga un comentariu