Secretele istoriei

Activitate stiintifica a lui Victor Babes

Publicat: 16 apr. 2014
3
Victor Babes (n. 4 iulie 1854, Viena – d. 19 octombrie 1926, Bucuresti) a fost un bacteriolog si morfopatolog roman, membru al Academiei Romane din 1893. A fost fiul lui Vincentiu Babes.
In colaborare cu Victor André Cornil, este autorul primului tratat de bacteriologie din lume (Bacteriile si rolul lor in anatomia si histologia patologica a bolilor infectioase) prin care a pus bazele moderne ale acestei stiinte.
De asemenea, este fondatorul scolii romanesti de microbiologie.

Vezi si Victor Babes, autorul primului tratat de bacteriologie din lume 

Activitatea stiintifica a lui Victor Babes a fost foarte vasta, cu un accent deosebit in problemele de tuberculoza, lepra, vaccinare anti-rabica si seroterapie anti-difterica. A demonstrat prezenta bacililor tuberculozei in urina persoanelor bolnave si a pus in evidenta peste 40 de microorganisme patogene. De o deosebita importanta este descoperirea unei clase de paraziti – sporozoari intracelulari nepigmentati – care cauzeaza febra de Texas la pisici si alte imbolnaviri la animale vertebrate. La Congresul International de Zoologie din Londra (1900) acesti paraziti sunt clasificati in genul Babesia.
In 1892 publica impreuna cu Gheorghe Marinescu si Paul Blocq un Atlas de Histologie patologica a Sistemului Nervos. A editat timp de mai multi ani Analele Institutului de Patologie si Bacteriologie din Bucuresti.

Vezi si Mari inventii ale lumii – IMUNIZAREA SI ANTIBIOTICELE

Victor Babes, datorita formatiei sale stiintifice de baza, a creat conceptia ce poate fi denumita „patomorfologia procesului infectios”, sinteza a microbiologiei cu histopatologia.
Activitatea lui Babes a influentat si dezvoltarea medicinei veterinare, imprimandu-i orientari noi, strans legate de obiectivele medicinei profilactice. Astfel, a introdus vaccinarea antirabica in tara noastra, ameliorand metoda prin asocierea, in cazurile grave, cu seroterapia.
Prin cercetarile sale valoroase asupra antagonismelor microbiene, s-a situat printre precursorii ideilor moderne asupra antibioticelor.
In anul 1893 este ales membru titular al Academiei Romane. A fost membru al Academiei Romane, membru corespondent al Academiei de Medicina din Paris si ofiter al Legiunii de Onoare (Franta).
Adauga un comentariu