Secretele istoriei

Activitatea culturala si religioasa a lui Vasile Lupu

Publicat: 14 apr. 2014
3
Vasile Lupu, (n. 1595 – d. 1661) a fost voievod al Moldovei: aprilie 1634 – 13 aprilie 1653 si 8 mai 1653 – 16 iulie 1653.
A zidit mai multe biserici, dintre care cea mai frumoasa este cea numita „Trei Ierarhi” (Academia Vasiliana) de la Iasi, pe langa care a infiintat o scoala si o tipografie. Domnia lui relativ lunga a asigurat un nou avant culturii bisericesti.

Vezi si Vasile Lupu – Domnitorul care a transformat Iasiul dintr-un targ inghesuit in capitala de provincie
Mai ales prin zelul Mitropolitului Varlaam, s-au tiparit mai multe carti bisericesti („Carte romaneasca de invatatura duminicelor de peste an” – Iasi 1643 ; „Raspunsuri la Catehismul Calvinesc” – Suceava 1645), dar si o carte de legi, „Pravilele imparatesti”. In acest fel s-a mai facut inca un pas important in introducerea limbii romane in biserica si stat. „Predoslovia” domnitorului Vasile Lupu la „Cartea romaneasca de invatatura” („Cazania”) a mitropolitului Varlaam, se adresa catre „toata semintia romaneasca, pretutinderea ce se afla pravoslavnici intr-aciasta limba”, aratandu-se ca s-a scris lucrarea pentru ca sa „daruim si noi acest dar limbii romanesti, carte pre limba romaneasca”.

Vezi si Femeile fatale ale Iasilor
Prin prestigiul sau personal pe plan intern si prin legaturile intinse in afara, Vasile Lupu a dat o noua stralucire Principatului Moldovei. Influenta lui in rasarit era asa de mare incit dupa dorinta lui punea sau scotea din scaun Patriarhii din Constantinopol, Alexandria, si Ierusalim, pe care ii sustinea cu banii sai. Interventia lui Vasile Lupu l-a pus ca Mitropolit in Alba Iulia pe Ilie Iorest, in 1640.

Adauga un comentariu