Terapii alternative

Activitatea fizica, sistemul imunitar si cancerul

Publicat: 19 apr. 2019
7

Intr-un studiu american intins pe o perioada de 10 ani, in care au fost investigate circa 80.000 de asistente medicale cu vârste cu­prinse intre 40-60 de ani, a rezultat ca femeile foar­te active prezinta un risc de cancer mai redus cu 28% decât femeile inactive. Şi alte studii, de data asta efectuate in Suedia, au dovedit ca acti­vi­tatea fi­zica regulata poate reduce cu 20-30% riscul can­cerului intestinal. Aproape la fel stau lucrurile si in cazul cancerului de sân. Studiul suedez efec­tuat asupra a 25.000 de femei, pe o durata de timp de cir­ca 14 ani, a indicat faptul ca un antrenament fi­zic moderat poate reduce riscul de cancer mamar cu 25%, iar practicarea intensiva a unui sport, cu 45%, noteaza formula-as.ro.

Exista si un al doilea mecanism al miscarii fi­zice, cu efect pozitiv asu­pra sanatatii: scaderea gre­utatii corporale. Ce­lu­lele adipoa­se care pro­duc factori in­fla­matori se mic­soreaza prin slabit si nu mai "dever­seaza" fac­tori inflamatori in cir­culatia sanguina. Date stiinti­fice actuale arata ca me­canis­me-cheie ale func­­tionarii celulelor so­ma­tice sunt mo­dificate la persoa­nele supra­pon­de­rale, spo­rind, astfel, nu doar pericolul de diabet, de arte­rio­scleroza, de in­farct si de atac ce­rebral, ci si riscul aparitiei can­cerului mamar, mai ales.

Felul cum actioneaza antrenamentul fizic asu­pra dezvoltarii celulelor canceroase este determinat de efectul miscarii asupra sistemului nostru imu­ni­tar. Efortul fizic inseamna solicitarea musculaturii, printr-un consum sporit de energie. Pâna de curând, se credea ca musculatura este doar un organ desti­nat miscarii articulatiilor, dar studiile recente arata ca muschii insisi participa activ la metabolism si ca transmit altor organe, prin hormoni specializati, informatii despre antrenamentul fizic. Asa-numi­tele myokine, substantele transmitatoare din mus­cu­latura scheletului, sunt "deversate" in sânge la fiecare solicitare a muschiului (in concentratie di­ferita) si ajung, pe calea sângelui, la organe pre­cum glanda mamara si peretele intestinului. Acolo isi exercita influenta asupra cresterii celulelor, deci, si asupra dezvoltarii formatiunilor celulare bune sau canceroase. T.U.

Adauga un comentariu