Secretele istoriei

Activitatea lui Rashid al-Di, conducatorul mongolilor din Iran

Publicat: 08 ian. 2015
3

In ciuda faptului ca a scris numeroase tratate de teologie, medicina, epistologie, administratie si agronomie, cea mai cunscuta opera a lui Rashid al-Din si cea care a rezistat cel mai bine in timp este Jami’ al-Tavarikh (en: The Collection of Histories). Din perspectiva istoriei persano-islamice, cartea este de neegalat in ceea ce priveste domeniul sau de aplicare, metodologie istorica pentru intelegerea lumii turco-mongole a secolelor al XIII-lea si al XIV-lea.

Lucrarea a fost scrisa la inceput din comanda lui Ghazan Khan, istorie prin care dorea sa stabileasca si sa inregistreze domnia sa in Iran. Cand textul i-a fost prezentat in mod formal fratelui si succesorului lui Ghazan, Oljeitu, s-a stabilit ca proiectul sa fie marit si sa includa o istorie generala a invaziei mongole si stabiliriea unuia dintre cele mai mari imperii pana la acea data din Eurasia. Astfel, Jami’ al-Tavarikh cuprinde o serie de istorii a Chinei, Indiei, Iranului pre-islamic si a Asiei Centrale si in acelasi timp se concentreaza pe istoria eveilor, a comunitatii musulmane (ummah) , a primilor patru califi (Rashiduni) si a francilor crestini , considerati necredinciosi (europenii).

Vezi si Subotai, principalul general si strateg al marilor hani mongoli

Pentru acest proiect Rashid al-Din a utilizat o gama larga de limbaje – persan, arab, ebraic, turc si mongol. Abordarea lui istoriografica a oferit nume si surse pentru pentru o mare parte a materialului folosit in partile de inceput ale lucrarii. Din acest motiv, Rashid al-Din poate fi considerat unul dintre primii istorici ai traditiei medievale persano-islamice.

Vezi si Urmarile domniei lui Kubilai han

Altan Debter (en: Golden Book) este una din sursele importante ale istoriei scrise de Rashid al-Din, insa in momentul de fata nu mai exista nici o copie a acesteia. Textul a fost o istorie mongola indigena care s-a bucurat de succes la curtea lui Kara Korum. Nici o persoana care nu era mongola nu avea voie sa o atinga, dar se stie ca i s-au transmis pe cale orala continuturile lui Rashid al-Din, cel mai probabil de catre Boland Chingsang. Dupa cum sustine istoricul mongol David Morgan, prezentarea istoriei mongole a lui Rashid al-Din a fost scrisa in asa fel incat primul sau sponsor, Ghazan Khan , sa fie prezentat intr-o lumina cat mai favorabila. Aceasta istorie imensa este produsul unei eruditii si industrii puternice, iar istoricii medievali apreciaza statutul autoritar al lui Rashid al-Din in ceea ce priveste reformele si conducerea lui Ghazan Khan.

Adauga un comentariu