Secretele istoriei

Activitatea politica a lui Lorenzo de’ Medici

Publicat: 31 dec. 2014
3

Lorenzo de’ Medici (n. 1 ianuarie 1449 – d. 9 aprilie 1492) a fost un politician italian si conducator al Republicii Florentine in timpul Renasterii italiene. Cunoscut si sub numele de Lorenzo Magnificul (Lorenzo il Magnifico) de catre florentinii contemporani, a fost un diplomat, politician si cel mai cunoscut indrumator al savantilor, artistilor si poetilor. Viata sa poate fi asociata cu apogeul Renasterii italiene timpurii, iar moartea sa a marcat incheierea epocii de aur a Florentei.

Incepand cu 1464, cand tatal sau ii urmeaza lui Cosimo de’ Medici, Lorenzo primeste diverse misiuni diplomatice. Una din acestea a constat in a apara, in fata papei, legitimitatea lui Galeas-Maria Sforza ca duce de Milano.

In anul 1469, la varsta de douazeci de ani, Lorenzo isi asuma rolul de lider de stat dupa moartea tatalui sau. Cu toate ca Florenta a inflorit sub domnia sa, Lorenzo a condus ca un despot iar oamenii au avut parte de putina libertate politica. Acest lucru facea ca familiile rivale sa devina dusmanii inversunati ai Medicilor.

Pe 26 aprilie 1478, in duminica Pastelui, intr-un incident ramas in istorie sub numele de Cospiratia Pazzi, un grup de conspiratori, care includea membrii din familia Pazzi, sustinuti de Arhiepiscopul din Pisa si de Papa Sixtus al IV-lea, i-au atacat pe Lorenzo si pe fratele sau Giuliano, in catedrala din Florenta. In urma atacului, Giuliano a murit iar Lorenzo a scapat doar cu o rana. Conspiratia a atras o pedeapsa brutala prin executarea tuturor membrilor care au fost implicati.

In urma Conspiratiei Pazzi, familia Medici si florentinii au suferit mania Vaticanului. Papalitatea a confiscat toate activele Medicilor pe care le-a putut gasi, l-a excomunicat pe Lorenzo si intregul guvern Florentin si in cele din urma a pus intregul oras sub interdictie. Cand aceste miscari ale Papei au avut un efect redus, Papa Sixtus a fomat o alianta militara cu Regele Ferdinand I, numindu-l pe fiul sau, Alfonso, Duce de Calabria, sa conduca o invazie impotriva Republicii Florentine.

Lorenzo a adunat cetatenii si a cerut sprijinul din partea partizanilor Medici din Bologna si Milano, insa doar datorita diplomatiei sale a reusit sa rezolve criza, calatorind personal la Napoli unde a incheiat un tratat de pace. Acest succes i-a permis lui Lorenzo sa asigure schimbarile constitutionale din cadrul guvernului florentin si a dus la sporirea proriei puteri.

Lorenzo, ca si bunicul sau Cosimo de Medici, a urmarit o politica de mentinere a pacii si a restabilit un echilibru de putere intre statele din nordul Italiei, reusind sa mentina departe de Republica, celelalte state europene importante, cum ar fi Franta si Sfantul Imperiu Roman. Lorenzo a mentinut relatii bune cu sultanul Mahomed al II-lea al Imperiului Otoman, prin comertul maritim care reprezenta o sursa de bogatie pentru florentini.
Adauga un comentariu