Secretele istoriei

Activitatea politica si profesionala a lui Teodor Susman

Publicat: 19 ian. 2015
3

Teodor Susman (n. 24 februarie 1894 – d. 1951) a fost liderul unuia dintre cele mai importante grupuri de partizani anticomunisti care a activat in Romania.

Teodor Susman sn. a intrat in constiinta colectiva in anii ’20, cand a militat pentru improprietarirea motilor cu padurile si pasunile ce apartinusera pana atunci unor mari proprietari din Imperiul Austro-Ungar. Impreuna cu Amos Francu si protopopul ortodox Aurel Munteanu, a organizat la Huedin mai multe adunari ale motilor, iar in 1925 au mers in audienta la Regele Ferdinand I.

Vezi si Inceputul miscarii de rezistenta armata din Romania

Solutionat pozitiv, demersul l-a transformat pe Teodor Susman intr-un personaj foarte popular, cu un mare prestigiu si autoritate in randul motilor din regiunea Huedin, Campeni si Beius.

Vezi si Victor Lupsa – Reteaua Vlad Tepes II

„[Teodor Susman] a fost intr adevar un om mare. I se zicea Tatal Muntilor si Tatal Motilor. Pentru ca numai Susman batranul a castigat drepturile motilor. A batut cu pumnul in masa Regelui pentru a capata drepturile motilor: sa exploateze padurile si sa aiba libertatea sa pasca marginile drumurilor cand plecau cu carele prin tara pana spre Dobrogea.”

A detinut in numeroase randuri (1922-1928, 1930-1934, 1939-1945) si functia de primar al comunei Rachitele, fara a fi membru in vreun partid politic.

In anii razboiului, dupa intrarea Huedinului in perimetrul de ocupatie maghiara, localitatile de munte au ramas izolate. Din pozitia de primar, Teodor Susman a avut un rol major in aprovizionarea cu cereale a locuitorilor din zona, peste munte, prin Campeni si Beius.

Adauga un comentariu