Secretele istoriei

Activitatea publicistica a lui Octav Doicescu

Publicat: 09 ian. 2015
3

Octav Doicescu (n. 9 ianuarie 1902, Braila – d. 10 mai 1981, Bucuresti) a fost un academician roman, arhitect, profesor universitar, membru titular (1974) al Academiei Romane. Cetatean de onoare al orasului New York, 1939, titlu acordat lui Doicescu de celebrul primar Fiorello La Guardia (1882 – 1947) ca apreciere pentru proiectarea Pavilionului Casa Romana la Expozitia universala New York World’s Fair 1939.

Nu a fost membru al nici unui partid politic, nici inainte si nici dupa 1944.

Numele sau a fost dat unei strazi din cartierul Progresul, din orasul sau natal, Braila. O alta strada cu numele de Octav Doicescu se afla la Timisoara. Dar nu si la Bucuresti, orasul pe care a incercat sa-l modernizeze scotandu-l din amprenta stilului greoi, cel brancovenesc.

Vezi si Victor Vlad, marele arhitect roman

Este inmormantat la Cimitirul Bellu din Bucuresti.

Vezi si Toma T. Socolescu – Educatia si calatoriile in strainatate

La sfarsitul anilor 30, scrie impreuna cu Marcel Iancu si Horia Creanga, brosura „Catre o arhitectura a Bucurestilor”, o incercare de a prefigura un Bucuresti modern care pastreaza valorile trecutului. Concomitent, apare revista „Simetria” initiata de George Matei Cantacuzino si Octav Doicescu si redactata de George Matei Cantacuzino, Octav Doicescu, Matila Ghyka, Tudor Vianu, Titu Evolceanu, Stefan (Fanica) Constantinescu si Mac Constantinescu. Ultimul din cele 8 numere apare in 1947. Revista este singura publicatie a epocii care pune problema „Orient – Occident” in estetica vremii sau problema „Mitocanului Roman”, articol scris in 1939. Concepe schite pentru proiectul monumentului din Indore (India), monument ce trebuia sa adaposteasca o pasare maiastra a lui Brancusi (New – York Times, 1974).

Inceputul razboiului a pus capat constructiei din India. In 1928 intra in asociatia „Amicii Statelor Unite” din care fac parte Petru Comarnescu, Dimitrie Gusti, Anton Golopentia, Dan Dutescu si Nicolae Margineanu . In anii 1965 – 68 i s-a oferit postul de reprezentant al Romaniei la UNESCO cu obligatia de a se inscrie in PCR . Octav Doicescu a refuzat inscrierea in partid . In locul lui a fost trimes la UNESCO Arh. Pompiliu Macovei .
Adauga un comentariu