Secretele istoriei

Activitatea universitara a lui Ion Th. Simionescu

Publicat: 07 ian. 2015
3

Ion Simionescu (n. 10 iulie 1873, Fantanele, judetul Bacau, Romania – d. 7 ianuarie 1944, Bucuresti) a fost un geolog si paleontolog roman, membru titular (1911) al Academiei Romane.

In invatamantul superior, Simionescu a functionat aproape 30 de ani la Universitatea din Iasi si peste 10 ani la Universitatea din Bucuresti. El este autorul primului si singurului Tratat de geologie din literatura de specialitate din Romania in care, ca baza de tratare, a folosit preponderent materialul oferit de pamantul romanesc.

Vezi si Povestea lui Titu Maiorescu

Pe aceleasi coordonate se inscrie si volumul Introducere in paleontologie (1928), ambele carti constituind o baza moderna de documentare pentru invatamantul superior de profil.

Vezi si Iuliu Hatieganu si bazele medicinei transilvanene

Lui Ion Th. Simionescu ii revine meritul de a fi pus bazele organizarii Laboratorului de Geologie si celui de Geografie de la Universitatea din Iasi. El pornea de la ideea ca un invatamant modern trebuie sa dispuna de conditii care sa asigure tinerelor generatii insusirea unor cunostinte strans legate de practica si realitatile vietii.

Ion Th. Simionescu a fost un mare pedagog si educator, organizator al invatamantului romanesc de toate gradele. A fost investit cu diferite sarcini in cadrul Ministerului Educatiei Nationale. Astfel, in 1905 este numit pe termen de 5 ani membru in Consiliul General al Invatamantului, din 1914 pana in 1918 este secretar general in acelasi minister, iar din 1939 este presedintele Consiliului Permanent al Ministerului. De asemenea, a fost decan al facultatii de stiinte si rector al Universitatii din Iasi.
Adauga un comentariu