News Flash:

Activitatile la inaltime sunt cele mai riscante

2 August 2001
648 Vizualizari | 0 Comentarii
Sport extrem de periculos in constructii

•Cele mai multe accidente s-au produs datorita tolerarii abaterilor de la normele legale •Conform rapoartelor ITM, in acest an, in Iasi, s-au produs 127 de accidente de munca

Conform rapoartelor Inspectoratului Teritorial de Munca din judetul Iasi, de la inceputul anului si pana acum s-au produs 18 accidente mortale si 109 accidente cu incapacitate temporara de munca. Dintre accidentele mortale produse, doua au fost colective, cu mai mult de trei victime, accidente care au fost instrumentate si pentru care s-au stabilit raspunderile, vinovatiile si incadrarea acestora conform prevederilor Legii 90/1996. "Accidentul cel mai grav produs anul acesta in judetul nostru ramane cel din data de 23 aprilie, soldat cu patru morti intr-un cheson din zona versantilor de pe dealul Galata. In ultimul timp am avut doua accidente mai deosebite. Unul produs la Moldoplast, intr-un spatiu inchiriat de catre fabrica de ulei Unirea. In urma acestuia a decedat Marin Dunca, iar Vasile Cosan a fost inregistrat cu incapacitate temporara de munca", a declarat Eugen Fulop, inspector sef adjunct in cadrul ITM Iasi.
In cazul accidentelor de munca, familiile victimelor beneficiaza de pensie de urmas, iar pentru incapacitate de munca, conform Legii 19/2000, incepand de la 1 aprilie 2001, toate accidentele de munca sunt avizate de ITM Iasi si sunt platite in procent de 100% la salariul avut in luna respectiva. Cauza principala a accidentelor, indiferent de gravitatea lor, o reprezinta caderile de la inaltime, neatentia si tolerarea abaterilor de la disciplina tehnologica si de la normele de protectie a muncii. Prin dosarele de cercetare se stabilesc vinovatii si sanctiunile se aplica de regula factorilor de conducere care aveau, prin lege, obligatia sa ia masuri de organizare a locului de munca unde s-a produs accidentul. Chiar si in situatiile in care accidentatul are o parte din vina prin efectuarea unor activitati in afara sarcinilor de munca, tot factorii de conducere sunt cei carora li se aplica sanctiuni pentru tolerarea abaterilor de la disciplina muncii. In acest an, ITM Iasi, in afara de controalele planificate, a efectuat trei campanii tematice de control impreuna cu reprezentanti din Politie si primarii. In urma acestor controale au fost depistate peste 100 de agenti economici care functionau neautorizati din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca, cu echipamente tehnice necertificate si forte de munca fara forme legale. In sectorul de constructii au fost gasite deficiente privind organizarile de santier, atat la lucrarile de sapaturi, cat si la organizarea activitatii de constructii la inaltime. In toate cazurile au fost aplicate amenzi. Mare parte dintre aceste societati vor intra in timp foarte scurt in legalitate, atat din punct de vedere al securitatii, cat si cel al relatiilor de munca. Pe viitor, pentru a inlatura accidentele de munca, vor mai fi organizate astfel de campanii surpriza si la alte societati.
Marius HALCIUG
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1253 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013614 (s)