Scena artistica din Romania

Actorul Anton Tauf, de la Nationalul din Cluj, s-a stins din viata

Publicat: 21 nov. 2018
3

Figura emblematica a Teatrului National din Cluj, Anton Tauf a slujit scena clujeana peste patruzeci si cinci de ani, de cand absolvea Institutul de Teatru din Bucuresti, la clasa Beatei Fredanov si a lui Octavian Cotescu, in anul 1968.

A lucrat cu mari regizori ai vremii, incepand cu Vlad Mugur, care l-a adus in orasul de pe Somes, imediat dupa absolvirea facultatii, si in al carui „Hamlettestamentar a facu+t un formidabil Polonius. Colaborarile lui continua cu György Harag, Aureliu Manea, Mircea Marin, Alexa Visarion, Alexandru Tatos, Alexandru Dabija, Mona Chirila, Anca Bradu, Tudor Lucanu. Dar cel mai indelungat si plin de succes drum impreuna a fost acela cu regizorul Mihai Maniutiu sub directia caruia au luat nastere roluri memorabile: Macbeth din „Macbeth“ de Shakespeare, Segismundo din „Viata e vis“ de Calderón de la Barca, El din „Cerul instelat deasupra noastra“ de Ecaterina Oproiu, Chirica din „Omul cu martoaga“ de George Ciprian, Petruchio din „Imblanzirea scorpiei“ de Shakespeare, Domnul Jourdain din „Burghezul gentilom“ de Molière, Profesorul din „Lectia“ de Eugène Ionesco, Popa din „Tulburarea apelor“ de Lucian Blaga, se arata intr-un comunicat de presa.

Partitura din „Antoniu si Cleopatra“ de Shakespeare a fost unanim apreciata de critica, Victor Parhon scriind la acea data: „E inca un merit al lui Mihai Maniutiu, acela de a ni-l revela pe Anton Tauf ca pe unul dintre cei mai inzestrati si mai importanti actori ai generatiei sale, capabil sa sustina cu stralucire si forta roluri de o mare complexitate si anvergura, precum acest Antoniu, reprezentand o culme a creatiilor sale actoricesti realizate la Nationalul clujean“. Mihai Maniutiu il considera: „un romantic trecut prin cea mai inalta scoala shakespeariana, (…) stapanita de pasiunea si obsesia luciditatii. Tensiunea privirii lui tradeaza o gandire mobila si grava, refractara banalului. Temperament de luptator, cu candori juvenile si suflu ce reclama intinderi vaste, accidentate, Anton Tauf iubeste scena asa cum nu poate fi iubita decat primejdia si tot ceea ce, periclitandu-te, te obliga sa traiesti mai intens, mai ametitor: demonul lui e atat de puternic, incat are neaparat nevoie de raceala si temperanta gandului clar. Trasaturile lui, parca somnolente, ascunse sub fardul insingurarii, dar bulversante atunci cand e mistuit de rol, nu se lasa descifrate decat de cei care stiu sa priveasca cu o anumita intensitate. Chipul lui Anton Tauf e chipul insusi al Maturitatii“.

Compozitorul Cornel Taranu, prieten de o viata, il solicita sa participe la spectacolele formatiei „Ars Nova“ spunand: „Ii datorez cateva dintre momentele semnificative ale muzicilor mele. Nu-mi pot inchipui cum ar fi aratat „Cantece fara dragoste“ sau „Cantecele nomade“, acestea scrise pe versurile lui Cezar Baltag, fara sunetul inconfundabil al vocii sale. Sonete eminesciene, un poem de Matei Calinescu si texte de Camil Petrescu pentru Oratoriul au fost momente privilegiate ale ultimului nostru concert“.

Un portret i-a facut actorului si Justin Ceuca, multi ani secretar literar la Nationalul clujean: „Anton Tauf era idealistul. Postura lui era aceea a nobletii, care implica o perspectiva elevata asupra existentei, a destinului de artist. Anton Tauf facea o selectie a rolurilor care i se propuneau. Dupa cate stiu a refuzat un rol de film. (…) Lucra cu predilectie cu regizorii cu care isi descoperise afinitati. Isi insusise o exemplara disciplina profesionala, o autoexigenta nemiloasa, o stare de religiozitate fata de arta. Se strecura insingurat dupa spectacol, mereu nemultumit, surd la felicitari. Rar isi sarbatorea succesele. A fost intotdeauna artistul, nu pisicherul. Nu s-a mulat niciodata dupa o situatie, si-a pastrat cu incapatanare punctul de vedere.“

A condus Nationalul clujean timp de un an (1992-1993) si Teatrul Municipal din Baia Mare timp de sapte ani (1995-2002). Nu s-a multumit doar sa colaboreze cu regizori cu care si-a descoperit afinitati, ci a semnat el insusi regia mai multor spectacole. Indragostit de Caragiale si de Nichita Stanescu, a topit in tipare inedite lumea lor de simboluri, in „noduri si semne“ noi. De altfel, poezia lui Nichita a trezit, aducand la suprafata, un recitator impatimit, fascinant, fabulos al poeziei lui.

Actor, regizor, profesor, director de teatru – au fost tot atatea ipostaze ale personalitatii complexe care a fost Anton Tauf. La Galele UNITER din 2018, Anton Tauf a primit „Premiul pentru Intreaga Activitate“. A trimis o scrisoare cu acel prilej: „Imi displace ca nu pot fi prezent la sarbatorirea anuala a teatrului romanesc, dar sunt intr-un program de recuperare, care presupune o terapie zilnica, constand in a merge cu talpile goale pe linia orizontului, subtire si taioasa. Asta fac. Merg cu talpile goale pe tais. Ma folosesc insa, ca intotdeauna, de a rosti in fata voastra numele uriasilor mei profesori de arta actorului Beate Fredanov si Octavian Cotescu. Precum si al profesorului meu de estetica stelara, Nichita. Nichita Stanescu.
Nu pot sa nu-mi amintesc, in fata voastra, numele a trei regine, care au avut blandetea de a transforma bastardele zile lucratoare in duminici binecuvantate: Silvia Ghelan, Gina Patrichi si Irina Petrescu. Si pentru ca vreau sa fiu sincer pana la capat, va spun ca am asteptat cu infrigurare sa-mi acordati premiul pentru debut si nu pentru intreaga activitate. Sarut mainile, buna seara, va imbratisez pe toti.“

Sa-i fie tarana usoara si Dumnezeu sa-i primeasca sufletul unde cei drepti se odihnesc, se mai arata in comunicat.

Adauga un comentariu