National

Actorul Stefan Radof a decedat

Publicat: 28 mart. 2012
1

Actorul Stefan Radof a decedat in noaptea de marti spre miercuri la Spitalul Floreasca din Capitala. Purtatorul de cuvant al unitatii, dr. Bogdan Oprita, a declarat ca decesul actorului, in vârsta de 77 de ani, a survenit in urma unui stop cardio-respirator.

Actorul Stefan Radof s-a nascut pe 1 decembrie 1934, la Buftea, judetul Ilfov. A urmat cursul inferior al Colegiului NationalSfantul Sava„, iar dupa reforma invatamântului s-a inscris la o scoala comerciala. In 1952 a absolvit Scoala Medie de Comert Exterior nr. 2, din Bucuresti, dupa care a fost repartizat ca functionar la B.N.R.- Ploiesti.

Pe 3 martie 1953 a fost arestat de Securitate, judecat si condamnat de Tribunalul Militar Teritorial 2 la cinci ani munca silnica, pentru „uneltire impotriva orânduirii de stat”. Familia a inaintat recurs, care a fost aprobat ca urmare a Conventiei de la Geneva din mai 1955.
Dupa satisfacerea stagiului militar, in 1958, a devenit student al Institutului de Teatru, dar dupa trei saptamâni a fost exmatriculat, in urma descoperirii dosarului sau. A lucrat ca muncitor in halele Obor, apoi ca functionar comercial.

In toamna anului 1960, a fost admis la Institutul de Teatru, prin garantia politica a maestrului Radu Beligan – care fusese profesorul sau in prima tentativa de admitere – si a rectorului facultatii, maestrul Costache Antoniu, a carui clasa a absolvit-o in 1964. In anul 1962 s-a casatorit cu Doina Hossu, profesoara de fizica si matematica. Pe lânga activitatea ca actor si poet, Stefan Radof s-a implicat si in politica, fiind membru fondator al Aliantei Civice si al Partidului Aliantei Civice (PAC) si senator din partea Conventiei Democratice din România in legislatura 1991-1996. A publicat schite, eseuri si articole despre fenomenul teatral, dar si de atitudine civica.

Adauga un comentariu