Scena artistica din Romania

Actrita premiata de UNITER, concediata la final de an

Publicat: 03 ian. 2017
3

Actrita Ada Gales a fost concediata de la Teatrul ”Sica Alexandrescu” din Brasov in urma unor proteste fata de conducerea institutiei. Ea a sustinut intr-un mesaj video ca, potrivit documentului de concediere, unul dintre motivele pentru care a fost data afara este ca absenta de la repetitii. Anterior, alti trei artisti de la ”Sica Alexandrescu” au fost concediati, conducerea institutiei declarand ca toate aceste actiuni sunt legale.

Actrita Ada Gales, care a fost premiata in 2016 pentru debut de catre UNITER, a fost concediata in 29 decembrie. Ea a postat un mesaj pe Facebook in care a anuntat ca i-a fost desfacut contractul de munca din motive disciplinare.

Viorica Geanta Chelbea m-a dat afara. (…) Motivele: ca nu m-am dus la niste repetitii care nu puteau avea loc, ca n-am cerut colaborarea cu alte institutii de teatru, colaborare pe care am cerut-o, si ca am denigrat imaginea institutiei”, a spus Ada Gales, intr-un mesaj video postat pe Facebook.

Anterior, alti trei actori – Maria Garbovan, Marius Cordos si Mariana Hudisteanu – au fost si ei concediati dupa ce au protestat, alaturi de Ada Gales, impotriva conducerii institutiei.

Teatrul ”Sica Alexandrescu” nu mai are un director care sa fi obtinut postul prin concurs din noiembrie 2015, cand regizorul Claudiu Goga si-a dat demisia. Intre timp, au fost organizate mai multe concursuri la care fie nu s-a prezentat nimeni, fie candidatii nu au promovat examenul.

In septembrie 2016, dupa de Dan Marius Zarafescu (director adjunct la Teatrul Nottara din Bucuresti) a castigat concursul din a doua incercare (la concursul din luna mai fusese declarat respins), 13 actori au protestat fata de organizarea concursului si au spus ca a fost unul de forma. Actorii au refuzat sa mai intre la spectacole, iar acestea au fost suspendate mai bine de o luna.

Dan Marius Zarafescu si-a dat demisia dupa trei zile, iar Primaria Brasov a numit-o ca director interimar pe Viorica Geanta Chelbea, dar protestele actorilor au continuat, ultimul, o manifestare de solidaritate fata de cei trei actori care fusesera deja concediati, fiind organizat in 17 decembrie.

Reprezentantii Teatrului ”Sica Alexandrescu” din Brasov au transmis printr-un comunicat ca actorii Maria Garbovan, Marius Cordos si Mariana Hudisteanu au fost concediati ”conform legii si a regulamentului de ordine interioara a institutiei” si ca fara a lua aceste masuri ar fi incurajat ”nemunca, insubordonarea, sfidarea publicului si a colegilor”.

Adauga un comentariu