Secretele istoriei

ACTUL DE ABDICARE a Regelui Mihai

Publicat: 30 dec. 2013
Conjuctura care a facut posibila schimbarea formei de guvernamant este insa controversata. Sunt voci care il acuza pe Regele Mihai ca a renuntat prea usor la tron si ca a lasat tara pe mana comunistilor. Pe de alta parte, fostul suveran spune ca a cedat puterea pentru a evitat varsarea de sange.
Convocat de urgenta de catre premierul comunist Petru Groza in dimineata zilei de 30 decembrie 1947 pentru a discuta o „chestiune de familie”, Regele Mihai s-a trezit prins intr-o capcana. I s-a pus in fata actul de abdicare pe care trebuia sa-l semneze.
Mihai I, Print de Hohenzolern (n. 25.10.1921, Sinaia, Romania) Rege al Romaniei (1927-1930,1940-1947). Dupa ce tatal sau, viitorul rege Carol II, a fost exclus de la succesiunea regala (1926), Mihai a fost proclamat rege sub o regenta din trei membri, scrie realitatea.net.
Carol a pretins tronul in 1930, iar Mihai a primit titlul de print mostenitor. In septembrie 1940, guvernul lui Ion Antonescu a organizat o lovitura de stat, indepartandu-l pe Carol si proclamandu-l rege pe Mihai (in varsta de 18 ani), fara ca acesta sa depuna juramantul si fara votul de aprobare al Parlamentului (suspendat la acea vreme).
In 1944 a participat la lovitura de stat ce a rasturnat regimul militar si a slabit legaturile Romaniei cu Puterile Axei. S-a opus vehement venirii la putere a comunistilor, dar a fost silit sa abdice pe 30 decembrie 1947. A plecat in exil stabilindu-se in final in Elvetia.
In 1997 i-a fost redata cetatenia romana. Prin legaturile de rudenie pe care le are cu monarhiile europene si anvergura importantei sale istorice, a fost un ambasador neoficial in procesul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana si la NATO. Este membru al Academiei Romane (2008).


loading...

Adauga un comentariu