Eveniment-Social

Actul de la 23 august 1944 a declansat „holocaustul comunist” in Romania – GALERIE VIDEO si FOTO

Publicat: 22 aug. 2009
1

• Defilari, parade militare, cantece patriotice si spectacole stradale triumfatoare • O zi care a schimbat radical viitorul Romaniei pentru jumatate de secol •Trecerea de la o dictatura la alta mult mai crunta si care a transformat din radacini societatea romaneasca • Astazi, se se implinesc 65 de ani de la momentul 23 august 1944, zi in care s-a declansat sovietizarea si impunerea regimului comunist care, abia in 1989 a cazut • Pentru a prezenta importanta si implicatiile acestui moment istoric incarcat de insemnatatea trecutului, reporterii cotidianului Buna Ziua Iasi au realizat un interviu, in exclusivitate, cu reputatul istoric roman, prof. univ. dr. Gheorghe Buzatu, unul dintre cei mai importanti specialisti in analiza istoriei contemporane si a originilor celui de-al Doilea Razboi Mondial cat si a instaurarii regimului comunist in Romania • De asemenea, au fost intervievati si reprezentanti ai tinerei generatii de istorici de la Facultatea de Istorie a Universitatii Al. I. Cuza

Defilari, parade militare, cantece patriotice si spectacole stradale triumfatoare. O zi care a schimbat radical viitorul Romaniei pentru jumatate de secol. Trecerea de la o dictatura la alta mult mai crunta si care a transformat din radacini societatea romaneasca. Astazi, se se implinesc 65 de ani de la momentul 23 august 1944, zi in care s-a declansat sovietizarea si impunerea regimului comunist care, abia in 1989 a cazut. Pentru a prezenta importanta si implicatiile acestui moment istoric incarcat de insemnatatea trecutului, reporterii cotidianului Buna Ziua Iasi au realizat un interviu, in exclusivitate, cu reputatul istoric roman, prof. univ. dr. Gheorghe Buzatu, unul dintre cei mai importanti specialisti in analiza istoriei contemporane si a originilor celui de-al Doilea Razboi Mondial cat si a instaurarii regimului comunist in Romania. De asemenea, au fost intervievati si reprezentanti ai tinerei generatii de istorici de la Facultatea de Istorie a Universitatii Al. I. Cuza

Reporter: In ce context s-a declansat actul de la 23 august 1944?
Gheorghe Buzatu: De 23 august 1944 sunt legate doua evenimente istorice care au avut o consecinta deosebita in evolutia Romaniei respectiv 23 august 1939 si, dupa cinci ani, lovitura de stat care a marcat rasturnarea regimului Antonescu. Discutiile au inceput de indata cu evenimentul si nu este decat o exagerare a se afirma ca abia in anii regimului comunist au inceput dezbaterile. Cei implicati in evenimentele de la 23 august 1944 au intevenit in presa vremii si au subliniat implicarea lor, calificand-o in fel si chip. Taranistul Iuliu Maniu, la 1 septembrie 1944, vorbea despre 23 august ca despre o Revolutie si nu trebuie sa ne ducem la gandul ca doar comunistii au fost aceia care au abordat acest lucru. Pe de alta parte, 23 august a fost de indata sesizat si comentat in presa internationala ca o lovitura de stat ce a bulverstat frontul de Rasarit si moment in care Germania a inceput sa cedeze. De retinut ca, in istoriografia din tara, si nu se putea altfel cumva, linia generala a fost aceea de recunoastere oficiala a insemnatatii deosebite a actului de la 23 august in ceea ce priveste evolutia Romaniei spre „deschiderea” portilor pentru instaurarea regimului comunist. Acest act istoric a fost infrumusetat de toti cei care au participat la eveniment si au devenit „eroii frumosi” care au fost manati de scopuri nobile.
R: Care au fost consecintele acestui moment istoric?
G.B.: Consecintele istorice ale regimului comunist inceput au capatat proportii deosebite si se urmarea trecerea la unul superior comunismului si au fost puse in evidenta fortele partidelor politice burgheze care au fost uitati si trecuti, treptat, ca oponenti. Unii dintre participanti au devenit lideri ai noului regim instaurat precum Dej, Bodnaras, Ceausescu sau Patrascanu. Sansa istoricilor pentru a analiza clar 23 august a venit abia dupa evenimentele din a89. Acum s-a consemnat prabusirea sistemului socialist in Estul Europei si s-au reluat lucrurile dintr-o perspectiva schimbata. Astazi, 23 august 1944, nu mai apare in lumina in care eram obisnuiti si nu mai este acel eveniment de prima insemnatate pentru destinul patriei socialiste. Privim actul in contexul in care Romania era angrenata intr-un razboi impotriva Uniunii Sovietice, al unui razboi national de eliberare a Basarabiei. Caracterul national si patriotic al acestuia a fost intrerupt prin actul de la 23 august. Fortele care au pregatit momentul erau numite patriotice si din care faceau parte regele Mihai si reprezentantii partidelor politice istorice precum Maniu, Bratianu cat si diversi ofiteri din Armata Romana. Acestia insa, nu au reusit sa-l faca pe Antonescu sa tradeze Germania si, in consecinta, s-a pus problema organizarii unei lovituri de stat care sa aiba ca efect inlaturarea lui Antonescu. Negocierile cu Aliatii si cu Uniunea Sovietica, in perioada mai-august 1944, s-au schimbat si tot esafodajul s-a rupt. Interventia din 6 iunie a40 a debarcarii din Normandia si declansarea pe 20 august a operatiunii militare sovietice „Iasi-Chisinau” chiar pe teritoriul Romaniei, a provocat o criza. Toti cei care doreau sa-l inlature pe Antonescu au intrat in criza si alerta.
R: In esenta, ce s-a schimbat la 23 august 1944?
G.B.: Este momentul pentru coagularea germeniilor viitorului regim comunist si, pe loc, Romania, care nu fusese ocupata de trupele germane, a cazut intr-o situatie infinit mai grea. Practic, s-a introdus un regim de ocupatie. Regele Mihai, care se intorcea la inceputul lunii septembrie 1944 in capitala din Oltenia se intalneste cu trupele sovietice si a ramas uluit de acesti soldati, veniti din fundul Asiei, care distrugeau si faceau ravagii. In notele sale se intreaba regele cu privire la ce se intampla cu Romania si ca au venit mongolii. Astfel, tara nu a fost eliberata ci, dimpotriva, ocupata iar regimul Antonescu a fost inlocuit cu un altul, infinit mai mare, de dictatura. Din nou, ca o concluzie generala, dupa 23 august 1944, Stalin este cel care a fost principalul beneficiar al actului in pofida eforturilor Romanie de a se salva de acel moment si, acolo unde se deplaseaza tancul sovietic se instaureaza automat si regimul comunist.
R: Cum priviti sfarsitul tragic al unora din pricipalii participanti?
G.B.: Sfarsitul unor participanti principali de la 23 august a fost prevazut din prima clipa de maresalul Antonescu. Dupa ce a fost anuntat ca a fost arestat le-a transmis acestora: „Nenorocitilor! Maine ma veti urma chiar voi…”. Istoria a decis ca orice Revolutie isi inghite proprii fii. Aici a fost vorba despre destinul unui popor pe umerii caruia s-au jucat cei de la 23 august si romanii au avut de patimit. A fost o tradare abjecta si am intrat in istorie pentru aceast lucru. Antonescu nu a confundat niciodata razboiul de expansiune al Germaniei cu al sau si a fost adeptul luptei nationale si impotriva extinderii bolsevismului.
R: Ce a insemnat pentru comunisti 23 august?
G.B.: Acest moment a fost transformat de comunisti intr-o sarbatoare in sine si ce s-a petrecut a fost normal. Dupa 23 august a44,istoria noastra a fost „intoarsa” si a fost o eradicare a trecutului. „Holocaustul rosu”, in decurs de cativa ani, a facut sa se uite trecutul. Uitati-va sa ce s-a intamplat in Coreea de Nord unde s-a „desfiintat” religia si acei oameni nu mai stiu cine este Dumnezeu, acesta devenind Kim Ir Sen. Comunistii instalati la Putere in Romania, neavand trecut trebuiau sa se raporteze la ceva. Evolutia si intensitatea cu care se sarbatorirea 23 august s-a accentuat treptat si in functie de necesitatile momentului. A capatat conotatii deosebite sub Ceausescu, atins de grandomanie si, la toate paradele, Armata era in prim-plan.

Tinerii istorici de la Facultatea de Istorie de la Universitatea Cuza comenteaza momentul de la 23 august 1944 cu detasare si realism. Acestia afirma ca este necesara o interpretare lucida si echilibrata astfel incat sa nu existe momente de partinire sau exagerari nationaliste si antonesciene. „Evenimentul de la 23 august a44 era vazut de comunisti ca un act de eliberare nationala si cu o incarcatura sociala plina de efervescenta. El a capatat, in perioada comunista, o constructie ideologica care sa legitimeze noul cadru politic al Romaniei. Este important si rolul jucat atunci de regele Mihai care, conform prerogativelor pe care le avea la acel moment, putea sa-l demita pe Maresalul Antonescu. Totul a fost trait la o intensitate maxima. Sunt numerosi istorici care-l considera pe Antonescu o victima sau altii care il acuza. Momentul 23 august pare un act eminamente politic si arata totusi ca, Romania, a defectat dar nu trebuie uitat ca in acele zile Armata Rosie se afla deja pe teritoriul tarii cu peste 30 de mii de soldati si cu o concentratie de armament uriasa. Deja la 30 august a44, Bucurestiul a fost ocupat de armata sovietica. Cei care au fost implicati in acel moment nu au fost constienti, cu siguranta spun asta, de ce insemnatate va avea acel act. Niciodata nu putea exista o intelegere intre reprezentantii elitelor politice si Antonescu deoarece erau doua discursuri complet diferite. Un cod al Onoarei militare versus spiritul politic si negocierile acestora. In cei peste 50 de ani ai epocii comuniste acestia au stiut sa valorizeze acest moment. Istoricii ar trebui sa priveasca fara partizanat momentul”, a declarat Ovidiu Buruiana, asistent dr. la Facultatea de Istorie. Din alta perspectiva, se considera ca inca sunt doua maniere complet diferite de abordare si analiza a acestui moment. Ambele la poluri opuse si care nu reusesc sa se desprinda de subiectivism. „Concluzia mea este ca actul de la 23 august a reprezentat o necesitate, asa cum au perceput-o factorii implicati, in conditiile dramatice ale momentului. Exacerbarea eroismului national sau lipsa oricarei viziuni politice vor ramane, in continuare, subiectele preferate ale adulatorilor sau detractorilor de serviciu”, a precizat si Dan Lazar, lector dr. la Facultatea de Istorie.

O viata dedicata cercetarii Istoriei

Gheorghe Buzatu s-a nascut la data de 6 iunie 1939 in judetul Vrancea. A urmat cursurile Facultatii de Filologie-Istorie, Sectia Istorie de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi in perioada 1956-1961. In anul 1971 devenind doctor in Istorie la aceeasi facultate. A lucrat pe postul de cercetator stiintific la Institutul de Istorie si Arheologie „A.D.Xenopol” in perioada 1961-1992 cat si ca cercetator stiintific principal I al Centrului de Istorie si Civilizatie Europeana al Filialei din Iasi a Academiei Romane. Din anul 1997 a predat Istoria Contemporana si Relatii Internationale la Universitatea din Craiova. Momentan, cordoneaza Centrului de Istorie si Civilizatie Europeana. Activitatea stiintifica a profesorului Gheorghe Buzatu cuprinde, pana in prezent, un impresionant numar de studii, articole si lucrari istorice: 55 carti publicate sub nume propriu; 70 volume coordonate sau in colaborare; autor a peste 500 de studii si micromonografii, articole, eseuri, prefete, note fiind si coordonatorul prestigioasei colectii „Romanii in istoria universala” ce a ajuns la 142 volume. In iunie 2007, Senatul Universitatii Ovidius din Constanta, la propunerea Facultatii de Istorie si Stiinte Politice, i-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa. In decembrie 2008, Adunarea Generala a Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania l-a ales pe prof. univ. dr. Gheorghe Buzatu drept membru corespondent.

Oglinda – Tradarea
Comentarii
 • nenorocirea e ca foarte multi urmasi ai tortionarilor se afla acum in posturi care decid soarta romaniei , decid viitorul romaniei(avand atributii in inavatamant) ,indobitocesc o natiune (culmea e ca se cred oameni de valoare , fara de care noi , muritorii de rand am disparea de pe fata pamantului)

 • cu ce-a fost mai fioros regimul comunist fata de cel de azi?azi o clica de latrai in frunte cu mafiotul sef huzuresc si ne spun noua sa traim bine.cu ce sa traiesti?sa le fie rusine.

 • Hai sa le inchidem gura ,
  Celor ce ne..au condamnat
  La 50 de ani de „slus„
  Si aberatii de rahat ,
  Sa se uite..n reluare
  La filmul de LOVITURA
  Sa ia sulul de pe masa
  Sa se stearga pe la gura .
  PS. IN 1989 LA TEVIZIUNEA ROMANA LIBERA , UN MARE ACTOR ROMAN A LUAT CUVANTUL IN DIRECT , DAR NU INAINTE DE A PUNE PE MASA UN SUL DE HARTIE IGIENICA….punct…

 • Dvs spuneti ca: tara nu a fost eliberata ci, dimpotriva, ocupata iar regimul Antonescu a fost inlocuit cu un altul, infinit mai mare, de dictatura”. Insa cum s-a facut sta? cine l-a aresta pe Antonescu? Cine a fost impotriva lui? De ce nu vorbiti si despre infantilul de rege Mihai?
  Dvs aveti inca un limbaj de lemn, bolborositi indelung, insa nu faceti precizari, si ocoliti Adevarul. Altfel cum ati fi putut fi profesori de istorie la universitate?

Adauga un comentariu