Actualitate

Acum se face si la Iasi. Zeci de bolnavi primesc o sansa uriasa la viata. Tratamentul este unul foarte complex – FOTO

Publicat: 05 mai 2016

@ Pentru bolnavii care sufera de aceasta boala foarte grava, acest tratament este singura salvare @ O intreaga echipa de medici a beneficiat de pregatire, inclusiv in strainatate, pentru a putea pune in practica acest tratament @ Pacientii trebuie sa indeplineasca anumite criterii

Doi ani de zile au durat discutiile si indeplinirea criteriilor pentru ca si medicina ieseana sa se inscrie alaturi de centrul de la Institutul Fundeni din Bucuresti, unde se face transplant hepatic. In sfarsit, la Iasi, se va face transplant hepatic. Centru de la Iasi va functiona in cadrul Spitalului Sf. Spiridon, cea mai mare unitate medicala din Regiunea de Nord-Est. Saptamana viitoare, o comisie de la Agentia Nationala de Transplant (ANT) se va deplasa la unitatea medicala ieseana, pentru o ultima evaluare.

Dupa cum a precizat ec. Ioan Barliba, managerul spitalului, toate criteriile au fost indeplinite si asteapta avizul din partea comisiei, pentru a se putea face primul transplant hepatic la Iasi. Din comisie face parte prof. dr. Irinel Popescu, directorul Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni, prof. dr. Radu Deac, chirurgul care a efectuat peste 30 de transplanturi si mii de interventii pe cord deschis la Tg. Mures, si dr. Victor Zota, vicepresedintele ANT. La Spitalul Sf. Spiridon din Iasi, seful echipei de transplant hepatic este prof. dr. Cristian Lupascu, un chirurg cu experienta in domeniul interventiilor de transplant si care a beneficiat de o pregatire solida in centre de specialitate din afara granitelor tarii.

„Saptamana viitoare, asteptam vizita echipei de la Bucuresti, care va verifica daca sunt indeplinite criteriile in vederea prelevarii si efectuarii primei interventii de transplant hepatic la Iasi. Suntem convinsi ca vom primi avizul final. Asta inseamna ca in perioada imediat urmatoare se poate face prima interventie. Profesorul Lupascu va conduce echipa de medici care va efectua aceste operatii complexe, personalul medical este pregatit. Chirurgul Lupascu are cel putin 25 de interventii de transplant efectuate la Institutul Fundeni. Interventiile se vor efectua in cele doua sali de operatie amenajate la UPU, unde pacientul va ramane timp de 3-4 zile, dupa care va fi transferat la salon. Cele doua sali vor fi utilizate si pentru alte tipuri de interventii”, a declarat ec. Ioan Barliba, managerul Spitalului Sf. Spiridon din Iasi. In prezent, prelevarea se face la unitatea medicala mentionata, dar organele pentru transplant sunt trimise la Bucuresti.

Transplantul de ficat este singura salvare pentru bolnavii cu ciroza

Pacientii sunt selectati la Centrul de gastroenterologie si hepatologie care functioneaza tot in cadrul Spitalului Sf. Spiridon. Medicii specialisti au inceput sa selecteze pacientii si sa-i treaca pe o lista de asteptare. Dupa spusele medicilor, sunt foarte multi bolnavi care au nevoie de transplant hepatic. Fara aceasta intervetie, sansele de supravietuire sunt nule. „Pacientii care ajung la transplant hepatic trebuie sa indeplineasca anumite criterii. Cei diagnosticati cu ciroza hepatica in stadiu foarte avansat sunt cu indicatie clara de transplant. Din pacate, sunt foarte multi bolnavi, atat tineri, cat si in varsta. Pentru ei, transplantul hepatic este singura solutie. Important este sa avem ficatul care se preleveaza de la pacienti aflati in moarte clinica”, a declarat prof. dr. Carol Stanciu, cel care a infiintat Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie la Iasi, ulterior transformat in centru. La Spitalul Sf. Spiridon din Iasi se face transplant de cornee si de piele, iar la Spitalul C. I. Parhon din Iasi se poate vorbi de o traditie a transplantului renal.
Adauga un comentariu