Boli si tratamente

Acupunctura, moxibustia, auriculoterapia

Publicat: 10 dec. 2010
7

Medicina chinezeasca este un exemplu de medicina bazata pe natura. Ea foloseste natura si legile care o guverneaza pentru a putea intelege lumea interioara a organismului omului.

La baza teoriei medicinei chineze stau 2 concepte foarte importante:
Conceptul Yin-Yang
: Yin este considerat ca fiind principiul feminin echivalentul noapte, luna – negative si Yang – masculin, zi, soare – pozitiv. Principiul Yin-Yang reflecta o dinamica interdepedenta intre cele doua fenomene; deoarece scopul final al tratamentului este echilibrarea si intarirea organismului acesta are in sens general una din urmatoarele tinte: fie tonificarea lui Yang, fie pe cea a lui Yin; fie eliminarea lui Yang, fie pe cea a lui Yin.

Un alt concept este cel al Qi care este tradus prin „energie”, „suflu” iar ca si explicatie se spune ca Qi este „ceea ce face” ca viata sa fie posibila. Aceasta energie Qi circula prin tot trupul dandu-i viata iar sanatatea este rezultatul unei circulatii echilibrate, armonioase a lui Qi, boala fiind efectul dezechilibrarii sau blocarii acesteia. Energia Qi circula in organismul omului prin canale numite meridiane. Fiecare organism este o adevarata harta cu astfel de meridiane care patrund in toate organele, meridianele fiind si ele Yin sau Yang.

Exista 12 meridiane principale sic el putin 8 meridiane secundare pe suprafata carora se gasesc puncte prin care putem sa influentam curgerea Qi-ului prin meridiane. Sunt aproximativ 365 de asemenea puncte. Se mai cunosc puncte in afara meridianelor numite puncte extrameridian care pot influenta de la distanta sau prin meridianele secundare miscarea Qi-ului si mai sunt puncte ASHI sau numite puncte dureroase, echivalentul punctelor celor mai dureroase ale pacientului. Acupunctura reprezinta inserarea unor ace subtiri in aceste puncte.

Multi pacienti nu sesizeaza intepaturile acelor. Altii simt usoare intepaturi, senzatie de armotire, furnicaturi, durere, caldura etc. Acele pot fi rasucite manual sau stimulate electric (electroacupunctura).Specialistul alege punctele in functie de diagnostic si scopul tratamentului. De obicei, el inteapa simultan mai multe puncte distincte, pe diverse zone ale corpului, in timp ce pacientul sta intins pe o canapea. Inserarea poate dura intre 20 si 40 de minute iar pacientul trebuie sa se relaxeze. In unele forme de medicina chinezeasca specialistul sta alaturi de pacient in timp ce alti acupunctori isi lasa pacientul pe parcursul sedintei in liniste, sa se relaxeze. Diagnosticul se bazeaza pe identificarea modelelor de semnesi simptome. Aceste modele reflecta starea organelor interne si a energiei Qi. Specialistul examineaza comportamentul, constitutia fizica, pielea, starea mentala, preferintele, emotiile, limba, pulsul pacientului, Aceasta maniera de lucru este redata prin expresia: „inspecteaza exteriorul, pentru a cunoaste interiorul”.

Un aspect foarte misterior este diagnosticul prin puls. El indica de fapt modul de circulatie al energiei Qi prin meridiane. Pentru fiecare incheietura a bratelor exista sase localizari principale si asa cm vocabularul eschimosilor este foarte bogat in nuante pentru descrierea zapezii, la fel si medicina chinezeasca poseda un astfel de vocabular pentru descrierea naturii pulsului unei persoane, metoda folosita cel mai frecvent pentru diagnosticare. Moxibustia reprezinta tehnica de ardere a plantei moxa pe punctele de acupunctura. Aceasta planta arde incet introducand caldura in punctual de acupunctura. Moxibustia este mai veche decat acupunctura. Poate fi asezata pe partea externa a acului sau poate fi asezata pe un strat de sare, ghimbir, usturoi etc, asezate pe piele pentru a introduce proprietati suplimentare in punctual ales. Acupunctura auriculara este o tehnica ce foloseste punctele de pe ureche.

Unii specialisti o folosesc exclusive doar pe aceasta. Paul Nogier, medic neurofiziolog francez, a fost cel care a initiat auriculoterapia. Este de fapt o metoda adaptata sistemului occidental. Prin acupunctura se pot trata diverse forme de dependenta de droguri, alcool, tutun, poate fi tratata durerea acuta din reumatisme, spondiloze, artroze, migrene, durerea de cap, sinuzite, rinite, otite, astm, bronsite, traheite, tuse cronica, diskinezii biliare, hepatite cronice, gastrite, duodenite, colon iritabil, constipatie, colica renala, insomnii, depresie, anxietate, scaderea imunitatii, dureri musculare, entorse, traumatisme si dureri postraumatice, hipertensiune, diabet, obezitate, oboseala cronica si stress etc

Adauga un comentariu