Titlurile zilei

Acuzații fără precedent în cazul morții mezzosopranei Maria Macsim Nicoară! Sora artistei vorbește pentru prima dată despre greșelile din anchetă: „De ce nu s-a sesizat nimeni de ștergerea probelor din casa surorii mele?”

Publicat: 11 mai 2021
Mezzosoprana Maria Macsim Nicoară, în sala de spectacole
Mezzosoprana Maria Macsim Nicoară, în diferite ipostaze

Pentru prima dată de la tragicul accident care avea să-i aducă sfârșitul mezzosopranei Maria Macsim Nicoară, sora artistei face câteva dezvăluiri. Întrebările pe care familia artistei le adresează nu par să primească răspunsuri prea curând.

Un an de luptă pentru adevăr. Așa încep câteva rânduri așternute pe o foaie udată cu lacrimi de sora mezzosopranei Maria Macsim Nicoară. După un an de la tragicul accident, Elena Hereș, sora artistei, face pentru prima dacă câteva precizări despre modul în care s-a desfășurat ancheta, despre neconcordanțele din anchetă și despre întrebările la care nu a găsit răspunsuri.

„Afirmam anul trecut în luna mai, după tragicul «accident casnic» al surorii mele, că am încredere în oamenii legii, că își vor face datoria. M-am înșelat crezând acest lucru. Mi-au înșelat încrederea! Mi-au înșelat încrederea persoane care trebuiau s-o apere pe sora mea și să acționeze pentru a afla adevărul. Chiar mi s-a reproșat că mă agit prea mult și e de datoria lor să apere victima. Oare?! La vremea aceea aveam multe semne de întrebare legate de cele întâmplate. Acum am și mai multe întrebări fără răspuns pe care vi le prezint, urmând a trage singuri concluziile: De ce s-a așteptat două zile până s-a început ancheta la fața locului (în 12 mai 2020), deși poliția cunoștea «speța» din 9 mai 2020, ora 23:45?”, a spus Elena Hereș.

Mezzosoprana Maria Macsim Nicoară avea urme de violență pe corp

Sora artistei spune că autoritățile i-au transmis că Maria Macsim nu avea urme de violență pe corp, însă nu era așa.

„Ni s-a transmis de la început că sora mea «nu prezintă pe corp semne de violență». Am văzut fotografiile de la internare și era desfigurată la față, cu fractură la nivelul nasului, cu echimoze și tumefierea ochilor, diagnosticul complet fiind: traumatism cranio-cerebral cu comă de gradul III (GCS 4), hematon epicranian fronto parietal stânga, fractură liniară cu o minimă deplasare parietal stânga, fractură occipito-parietală dreapta, fractură temporo sfenoidală dreapta, fractură vârf odontoida, hemoragie subarahnoidiană, contuzii hemoragice fronto-temporal bilateral și parietal stâng, hematon subdural fronto-temporal stâng – evacuat chirurgical, edem cerebral, traumatism toracic cu fracturi costale VII, IX – stânga și III – IV dreapta, traumatism de bazin cu fractura aripă iliacă stângă, hemiplegie dreapta, afazie mixtă, echimoze periorbitare bilateral stânga dreapta, latero-cervicală…

Mesajul care mi s-a transmis permanent a fost: „Aveți răbdare, este un caz complicat!”. Noi am avut răbdare, dar ei au clasat dosarul de omor, din lipsă de probe, în condițiile în care, nouă, familiei, nu ni s-au transmis documente foarte importante din dosar, pentru a solicita noi expertize”, a completat sora artistei.

Elena Hereș: „De ce nu am fost informați cu privire la finalizarea raportului de necropsie pentru a putea solicita o nouă expertiză?”

De asemenea, Elena Hereș adresează un set de întrebări la care deocamdată nu s-au găsit răspunsuri.

„De ce nu am fost informați cu privire la finalizarea raportului de necropsie pentru a putea solicita o nouă expertiză? De ce nu am fost informați cu privire la dreptul de a avea un expert parte la ambele rapoarte de expertiză, inclusiv la necropsie? De ce raportul de primă expertiză medico-legală din data de 29.07.2020 s-a făcut numai după documentele medicale din spital, fără examinarea persoanei, care nu avea COVID-19 la internare, fără să se vadă o colaborare între medicii legiști și anchetatori. De ce nu s-a sesizat nimeni de ștergerea probelor din casa surorii mele?”, a mai spus sora artistei.

Un aspect important pe care s-a pus accent în anchetă a fost alcoolemia Mariei Macsim Nicoară.

„După nefericita și nedreapta ieșire forțată din scenă a surorii mele, «cel mai important aspect» care a ajuns în titlurile de presă a fost alcoolemia ridicată. Nu interesa pe nimeni cum a căzut pe scări și a suferit traumatisme de o gravitate înfiorătoare, care au provocat urmări ireversibile, nu se gândeau la suferința celor din familie, părinții și frații care erau în stare de șoc, alături de studenții ei, unii aflați înaintea licenței, când îndrumătoarea lor nu le mai putea fi alături, sau cât de mare a fost pierderea pentru prietenii și colegii de scenă, care s-au văzut brusc lipsiți de vocea valoroasă a Mariei.

Fără milă au terfelit cariera și munca titanică din spatele ei, în câteva vorbe, fără a se gândi câtă durere produc etichetele jignitoare la adresa victimei, pentru cei care o iubesc și o prețuiesc. Iar la sfârșit, SURPRIZa: suplimentul de expertiză spune că alcoolemia stabilită la internare este irelevantă din punct de vedere medico-legal, pentru că s-a folosit alcool la dezinfectarea rănilor și nu s-au respectat anumite cerințe la recoltarea probei biologice. Atunci, cu noroiul aruncat pe imaginea unui artist profesionist, cum rămâne? Cine repară stricăciunea morală care s-a făcut?”, a precizat Elena Hereș.

Sora mezzosopranei: „Am ajuns, din păcate, să trăiesc această dramă, boala și moartea surorii mele, însoțite de multe lucruri neelucidate”

Ancheta în cazul Mariei Macsim Nicoară este comparată de sora artistei cu una dintre operele lui Sadoveanu.

„Când am citit «Baltagul» de Mihail Sadoveanu, eram cumva uimită de insistența Vitoriei Lipan pentru a afla cine i-a ucis bărbatul, ce o mâna în căutările ei. Am ajuns, din păcate, să trăiesc această dramă, boala și moartea surorii mele, însoțite de multe lucruri neelucidate, ca să înțeleg ce înseamnă să nu poți avea liniște, zi și noapte, până nu afli adevărul, până nu se face dreptate. Doar adevărul și dreptatea eliberează și liniștesc sufletul, apăsat de durere pentru cei dragi.

La finalul memoriului pe care l-am transmis către Parchet în ianuarie 2021, spuneam: «Vă solicităm să vă implicați cu toată responsabilitatea în rezolvarea acestui caz, deoarece dorim să aflăm, minut cu minut, modul în care s-a produs tragicul accident, care s-a soldat cu decesul surorii mele. Vom apela la toate căile legale pentru a afla adevărul! Am traversat un an din viață foarte greu, am trăit o experiență, o traumă care ne-a marcat întreaga existență, cu dureri și emoții terifiante. Pe lângă suferința produsă de durerile fizice ale Marinelei, de lipsa ei, bunătatea și frumusețea ei umană, s-a dăugat lupta epuizantă și interminabilă pentru niște drepturi și lucruri normale”, a declarat sora artistei.

Rezumatul tragediei

Sora mezzosopranei povestește pe scurt și ce a însemnat lupta pentru viață.

„Am obținut curatela pentru sora mea după 7 termene în sălile de judecată. Hotărârea a fost dată cu eroare materială, cea care trebuia să plătească cheltuielile de judecată fiind chiar victima. Îndreptarea erorii s-a făcut după moartea surorii mele, iar cheltuielile de judecată nu le-am primit nici azi. Aveam la un moment dat 4 procese civile pe rolul instanțelor judecătorești și, în același timp, împreună cu fratele, ne ocupam de tot ceea ce-i era necesar Marinelei, în spital, colaboram cu medicii pentru o evoluție cât mai bună în tratarea ei și vegheam și asupra părinților.

Am încercat să facem tot ce a fost mai bun pentru recuperarea ei, însă traumatismele suferite (suspect de grave pentru o simplă cădere pe scări) și lipsirea de ajutor i-au răpit orice șansă de revenire. Remarcăm preocuparea deosebită a personalului medical de la Spitalul Clinic de Urgență «Prof. Dr. Nicolae Oblu» Iași și Spitalul de Recuperare Iași, în special a medicilor curanți Cristina Căilean și Daniel Alexa, pentru tratarea Marinelei. După un an de când glasul ei a fost adus la tăcere, îi păstrăm vie amintirea , chipul ei senin, privirea blândă și atitudinea optimistă. Suntem hotărâți să aflăm adevărul, având alături o echipă de profesioniști!”, încheie Elena Hereș.

Comentarii
 • Dacă beia mai puțin era in viata acum.
  2 la mie alcool in sange e aproape de coma. Nu are nici o treaba cu probele ….

 • @Cezar
  Daca „beia” atat de mult , 2 la mie cum spui tu, cum era in stare sa coboare scarile in COMA alcoolica?
  Tu si Claudiu i-ati verificat alcoolemia de tot spuneti 2 la mie alcool. Tu ai citit ce s-a stabilit, ca alcoolemia ei la internare era irelevanta?
  Cezar/Claudiu sau cum vrei tu sa te mai numesti, esti cumva sotul?

 • Doar ei doi au fost în casă, de unde d zeu alții să afle pas cu pas ce a fost, greu fff greu, înțeleg durerea familiei dar asa este când îți dai cu presupusul în domenii pe care nu le stăpânești

 • E simplu , putea să i de-a forțat să bea alcool , după ce ‘ a cazut’ . I a dat băutură că să aibă o scuză că era beata când s a lovit. Asta poate justifica temporizarea cu care au sunat salvarea. Au îmbătat o forțat. Nu are facies de om alcoolic . Alcoolul pune amprenta pe trăsăturile omului. Exista și o analiză specifica de ficat care stabilește exact daca omul consuma sau nu alcool. Și asta se putea verifica.

 • Baaa „CEZAR” imputit ce esti! La 2 la mie inca poti sa sofezi, sunt accidente de circulatie unde soferul avea peate 2 la mie.
  Acolo e crima, grava!!, dar CINEVA nu stim de ce SRI SIE il acopera??? Ceva e in plus aici in aceasta crima oribila si ORGANELE il acopera,?!
  Toata presa vuia ca ea era in coma alcoolica, de la inceput s a indus aceasta imagine, de ce??? Cred ca GASCA lor(LUI) a lucrat ca la carte!
  Pacat, oameni importani sa traiasca cu asa indivizi, clasa inalta a societatii, pacat!

 • Marite Cezar…si daca a baut, ce? E o crima?
  Ce-ar fi ca tu sa fii impins « accidental » pe scari dupa cateva pahare? Si sa ramai lat, fara ajutor. Ar fi normal?
  Simplul fapt ca nu a chemat salvarea e o crima…Intr-o tara civilizata era de mult la racoare individul.

 • #Cezar,
  tu esti idiot. Nu numai ca schilodesti limba romana, dar nu stii sa citesti. In text se spune ca alcoolemia era IRELEVANTA, daca stii ce inseamna acerst cuvant, adica nesemnificativa.

 • doamna beia, asta e stabilit. cazi de la bautura, e fregvent acidente din astea. faptu ca a borat confirma ca beia. dar suparator e ca nu a fost ajutata sa s-e culce ca sa s-e trezeasca dimineata sa s-e ocupe de rani. asta e problema. bautura plus lovitura la nas te ameteste tare. nu m-ai vorbi-ti de amanta ca doar nu a ampinso aia pe scari.

 • La cite traumatisme avea cred ca a cazut din avion…..vai ,vai justitia noastra de rahat ,oricum o va avea pe constiita .

 • Legiștii dau cauza decesului, nu poliția madam soră! Ceri contra-expertiză care va fi făcută de, tot de medicii legiști! Cercetarea la fața locului a început din momentul în care s-a anunțat decesul, cred. Cât despre restul ideilor…

 • Baaaa „LARA” ce toanta esti. Cum sa-i dea sa bea dupa ce a cazut de la betie ? Baaa, dati niste dume din voi de se trezesc din betie si mortii.
  Citeste ce scrie sora doamnei, asta e important, acolo pune niste intrebari pertinente.

 • Indiferent de opiniile personale ale celor care se simt indreptatiti la o opinie, intr-o speta care nu ii priveste si despre care au doar informatii trunchiate pe care le aseaza in ordinea ce le serveste cel mai bine scenariul, este inadmisibil ca in secolul 21, cu toate protocoalele de investigatie si tehnologia accesibila, sa nu fii in stare sa faci lumina in acest caz. Sint sigur ca nu e un caz izolat. Ca indolenta si incompetenta celor carora contribuabilii le platesc salariile si in slujba carora ar trebui sa fie, au dus la acest tragic rezultat. Ne-am si neam dezumanizat! Omul de rind e singur, din ce in ce mai singur si e tratat nu ca sprijinul si radacina de baza a societatii ci ca ultimul daunator. Sper sincer sa se faca lumina in acest caz, dincolo de orice banuiala, asa cum cere legea. Legea aceea care e batjocorita de toti neica nimenii, de ne-a mers buhul prin lume ca sintem un popor de corupti. Nu, nu sintem, dar cind privesti cum ne tratam semenii, iti dai seama ca trebuie sa fie un simbure de adevar. Voi astia, eroii de canapea, ar fi mai sanatos sa realizati ca a mai ramas foarte putina umanitate si decenta in voi. O ultima intrebare pentru comentacii experti de pe aici: Daca VOI ati fi fost implicati intr-o situatie asemanatoare, daca sora, mama, iubita, nevasta ar fi fost tratata asa, cum ati fi reactionat? Daca raspunsul este acelasi, atunci sinteti mai putin decit oameni. Ginditi-va putin! Odihneste-te in pace, Mary! Cu durere sufleteasca, fostul tau coleg de la opera, Dragos.

 • Bă nena Dragoș, dacă sormea era ditai bețiva, nu mai făceam spume pe aici!!! Cât despre tehnologie și anchetă,documentează – re și ai sa vezi că ordinarii și infractorii au cele mai multe drepturi că așa merităm noi, lingăii Europei și a progresimului prost înțeles! Te aștepți să îl bage pe ăla la detector de minciuni! Eroare!!! I se va cere acordul pentru asta. Alte idei de mai ai…

 • Rusinos cum au tratat cazul politia si presa.! Nu stiu cum e posibil ca presa sa scrie despre decedata ca era alcoolica sau ca a baut si a cazut pe scari si era in halul ala cu atatea traumatisme!
  Suntem o tara de babanieti domnilor polițiști, aceasta e ancheta???.
  Cred ca UE are sa uite de tara asta de salbatici, nu meritam sa nebalaturam tarilor civilizate!
  #parchetul, politia si PRESA cineva ascunde detaliile, totul e dat doar in favoarea individului, care e scos basma curata????!
  Vai vai mama lor de politisti de la criminalistica

 • Stimate domnule „Bai nenea” Gigi, nu faci decit sa imi confirmi cele spuse. Exact despre asta era vorba in text. De ce consideri ca textul iti este adresat? Poate ca, inafara de a te simti ofensat de un text, nu faci nimic altceva ca sa iti faci mediul in care evoluezi mai bun. Si crede-ma, iti inteleg frustrarea. Nu mai fii manios si incearca sa ajuti, fie si cu putin, sa schimbi lucrurile. Informeaza-te, documenteaza-te, analizeaza, decide, alege si apoi actioneaza in consecinta. Altfel, nu esti decit un alt erou de canapea. Multumesc pentru feedback, desi trist, e instructiv. Sa nu divagam totusi prea mult, pentru ca nu despre mine sau tine e vorba aici.

 • Dupa marele cezar… iata-l pe gigi un alt MARE idiot. Pe ce te bazezi ca era betiva? Ai baut cu ea cot la cot…o cunosti de undeva?
  Si chiar daca ar fi fost betiva trebuia lasata in agonie… fara un minim ajutor? In ce lume traiti? Cu gunoaie ca tine Ro va fi mereu coada Europei.

Adauga un comentariu