Actualitate

Acuzatii grave impotriva unui profesor de la UMF. Suma platita de patronii unor farmacii este trecuta in dosar

Publicat: 10 iun. 2014
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Acuzatii grave impotriva unui profesor de la UMF. Suma platita de patronii unor farmacii este trecuta in dosar
1

@ Un cunoscut profesor de la UMF Iasi a controlat unul dintre cele mai importante lanturi de farmacii din judetul Iasi @ Partenerii de afaceri sustin insa ca au fost inselati @ Acuzatiile de frauda au ajuns pe masa judecatorilor

Prabusirea unuia dintre cele mai cunoscute lanturi farmaceutice din judetul Iasi lasa in urma teancuri de dosare in justitie si numeroase acuzatii formulate de partenerii de afaceri care se considera inselati. Este vorba de lantul de farmacii detinut de firma unui cunoscut profesor de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa”, Anca Miron, cadru didactic chiar la Facultatea de Farmacie. Firma se numeste Lotus Farm SRL si a detinut farmacii in toate cartierele din municipiul Iasi. De circa doi ani, Lotus Farm se afla in insolventa, iar acum mai multe firme care au facut afaceri cu lantul de farmacii se considera ca au fost inselate. Mai exact, importanti distribuitori de medicamente din Romania acuza ca familia Miron a falimentat in mod intentionat societatea comerciala tocmai pentru a nu-si plati datoriile catre partenerii de afaceri.

Mai mult decat atat, lichidatorul judiciar al SC Lotus Farm SRL aduce familiei Miron unele acuzatii de frauda. Asta deoarece inainte ca firma sa intre in faliment au fost instrainate cele mai valoroase bunuri ale firmei. Partenerii de afaceri si lichidatorul cred ca vanzarea celor mai importante bunuri inainte de declansarea efectiva a procedurilor de insolventa si faliment a fost facuta in mod intentionat pentru a-i insela pe creditori. Bunurile cele mai valoroase fiind vandute atunci cand se va trece la lichidarea patrimoniului cei care au de recuperat creante nu vor avea ce sa valorifice si se vor alege cu praful de pe toba. Acesta este motivul pentru care atat lichidatorul firmei, cat si creditorii au cerut judecatorilor sa anuleze contractele de vanzare-cumparare prin care firma Lotus Farm a instrainat niste bunuri mobile chiar de intrarea in insolventa.

Cele mai vanate bunuri: autorizatiile

Cei care fac afaceri in domeniu stiu ca la o farmacie bunul cel mai de pret nu este spatiul comercial, ci autorizatia de functionare. Asta deoarece pentru fiecare judet in parte Ministerul Sanatatii elibereaza un numar limitat de autorizatii de functionare in functie de numarul de locuitori. Ori, pentru municipiul Iasi nu se mai elibereaza autorizatii de functionare pentru farmacii, aceste avize fiind cunoscute si sub denumirea de „fonduri de comert”. Din aceste motive, aceste autorizatii au devenit foarte valoroase. Potrivit unor surse pretul minim cu care se poate vinde o astfel de autorizatie este de 70.000 de euro, dar au existat situatii cand s-au platit si peste 100.000 de euro pentru achizitionarea unui astfel de fond de comert.

Ori, in data de 14 septembrie 2012, SC Lotus Farm SRL a vandut catre o firma din Bacau, Geonet SRL, doua autorizatii de farmacie si anume autorizatia nr. 3628/2009 din 23.03.2008 emisa pentru o farmacie situata la parterul magazinului Hala Centrala si autorizatia nr. 4.202/CJA- 13387 din 21.12.2010 pentru o farmacie situata pe strada Minervei nr. 86 la parterul blocului 837. Pretul de vanzare a celor doua autorizatii a fost numai de 33.000 de euro fara TVA. Autorizatiile au fost vandute la data de 14 septembrie 2012, iar firma a intrat in insolventa la data 5 septembrie 2012. Dar cererea de intrare in insolventa a fost depusa de administratorii firmei la sfarsitul anului 2011. Deci totul a fost premeditat. Administratorii, familia Miron, au stiut ca vor lichida firma si au decis sa o „goleasca”, adica sa vanda autorizatiile si sa ramana cu ceva bani inainte de faliment.

„Prin urmare, atat conditia privind intentia de fraudare a debitorului insolvent, cat si de prejudiciere a creditorilor sunt indeplinite. De aceea, solicitam sa dispuneti anularea contractelor de vanzare-cumparare a fondurilor de comert incheiate in data de 14.09.2012, repunerea partilor in situatia anterioara si restituirea autorizatiilor de functionare catre Lotus Farm SRL”, se arata in cererea pe care lichidatorul judiciar a adresat-o magistratilor de la Tribunalul Sindic.

Lichidatorul a mai aratat ca si pretul mic cu care au fost vandute cele doua autorizatii demonstreaza intentia de fraudare in conditiile in care „numai una dintre autorizatii putea fi vanduta cu cel putin 30.000 de euro fara TVA”. De asemenea, lichidatorul crede ca in acest caz cumparatorul a fost complicele administratorilor de la Lotus Farm, deoarece stiau care este valoarea reala de piata a unor astfel de autorizatii. Judecatorii nu au luat inca o decizie cu privire la cererea de anulare a contractelor de vanzare-cumparare. Magistratii au decis sa desemneze un expert evaluator pentru a stabili valoarea autorizatiilor vandute. Contactata de jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI, prof. dr. Anca Miron a evitat sa discute pe marginea acestui subiect. „Nu pot vorbi acum despre asta. Imi pare rau”, a spus Anca Miron.

Printre firmele care au de recuperat bani de la firma familiei Miron se numara Farmexpert SA care s-a inscris la masa credala cu suma de 258.615 de lei, ADM Farm – 317.643 de lei, Next Farma – 121.573 de lei, Farmexim – 76.361 de lei. Statul prin Directia de Finante are de recuperat taxe si impozite neplatite in valoare de 91.154 de lei. Valoarea totala a datoriilor firmei este de 1.372.180 de lei.

Citeste si: Odrasla unor profesori celebri de la UMF a dat de belea. Teapa de miliarde in centrul Iasului

Adauga un comentariu