Actualitate

Acuze grave ale studentilor ieseni: „Sistemul de burse este ineficient”

Publicat: 29 mart. 2014
1
Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) lanseaza azi o analiza a sistemelor de acordare a burselor sociale in universitatile din Romania care aduce in atentie cat de ineficient este sistemul de burse in sustinerea reala a studentilor proveniti din familii sarace sau orfani, care nu isi permit sa urmeze studiile fara sprijin din partea statului.
In realizarea acestei analize, ANOSR a trimis solicitari  catre toate universitatile de stat din Romania in vederea colectarii de date referitoare la situatia sistemului de burse din universitati, la care nu au raspuns decat 22 de universitati.

Vezi si Veste importanta pentru studentii din Iasi care fac voluntariat
Desi universitatile sunt obligate ca in baza legii liberului acces la informatii de interes public sa furnizeze aceste date, realitatea arata ca mai mult de jumatate dintre acestea nu sunt transparente si ascund date ca cele legate de abandonul universitar sau masurile luate de universitate pentru reducerea acestui fenomen.

Vezi si Drepturile studentilor de la „Cuza” amenintate in Senatul universitatii
„Analizand abandonul universitar pentru promotia de studenti care a finalizat studiile in 2013 si care s-au inmatriculat in 2007 (pentru programele de studii de 6 ani), in 2009 (pentru programele de studii de 4 ani) si in 2010 (pentru programele de studii de 3 ani), ANOSR a constatat ca 39.07% dintre studenti au abandonat studiile pana la momentul in care ar fi trebuit sa le finalizeze. Practic, aproape jumatate dintre studentii din aceasta promotie care s-au inscris in anul I, au fost nevoiti sa renunte la studii din varii motive, se arata intr-un comunicat de presa al ANOSR. In urma acestui studiu, studentii solicita Ministerului Educatiei sa ia masuri pentru reducerea abandonului universitar si sa intreprinda demersuri pentru a face din sistemul de burse un mecanism eficient, care sa sprijine performanta, dar care sa si ajute studentii din medii defavorizate sa aiba sansa unei educatii superioare.

Adauga un comentariu