Actualitate

Aderarea Finlandei și a Suediei la NATO nu o să aducă o mare noutate, susține ministrul rus Serghei Lavrov

Publicat: 17 mai 2022
Aderarea Finlandei și a Suediei la NATO Serghei Lavrov
Finlanda și Suedia și-au manifestat intenția de a adera la NATO, cu toate că cele două state sunt neutre din punct de vedere al Constituțiilor

Ministrul rus Serghei Lavrov a susținut astăzi, 17 mai 2022, faptul că aderarea Finlandei și a Suediei la NATO nu va crea o mare diferență față de situația actuală. Ministrul consideră că oricum ambele țări au participat la excerciții NATO în trecut.

Vă aducem aminte faptul că Finlanda și Suedia și-au manifestat intenția de a adera la NATO, cu toate că cele două state sunt neutre din punct de vedere al Constituțiilor.

Nu o să fie nicio diferență dacă Finlanda și Suedia vor adera la NATO, susține Serghei Lavrov

Aderarea Finlandei și Suediei la NATO ar avea probabil „nu prea multă diferență”, potrivit ministrului de externe al Rusiei. Vorbind la o prelegere publică la Moscova, Serghei Lavrov spune că ambele țări „au participat la exercițiile militare NATO de mulți ani”, în remarci citate de agenția de presă Ria Novosti.

Acesta a reiterat poziția Moscovei conform căreia răspunsul țării sale la decizia Suediei și Finlandei de a solicita aderarea la alianța militară va depinde de forțele pe care NATO le va desfășura pe teritoriul lor.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că țări precum Regatul Unit și SUA ai căror consilieri militari, spune el, „spun naționaliștilor ucraineni înarmați ce să facă și le oferă informații ”, ar trebui considerate mai mult decât neprietenoase.

„Noi spunem blând, numindu-le state neprietenoase. Aș spune acum că acestea sunt deja state ostile pentru că ceea ce fac ei este război”, a adăugat Peskov.

Rusia are o listă oficială de state „neprietenoase”, formate în mare parte din membri NATO, precum și țări nemembre precum Australia și Japonia care au impus și sancțiuni Rusiei.

Finlanda și Suedia nu ar putea să adere la NATO dacă Turcia se opune

Cu toate că și-au manifestat intenția de aderare la NATO, Finlanda și Suedia ar putea să nu intre în NATO. Asta după ce Turcia a transmis că se va folosi de dreptul de veto pentru a bloca accederea celor două țări:

„Cum am putea avea încredere în aceste ţări? Suedia este pepiniera organizaţiilor teroriste. Nu vom ceda în privinţa aderării la NATO a celor care aplică sancţiuni Turciei. Momentan urmărim desfășurarea evenimentelor, dar atitudinea noastră nu e pozitivă. Deoarece, înainte de noi, NATO a făcut o greșeală în legătură cu Grecia, și știți poziția adoptată de Grecia împotriva Turciei. Nu vrem să facem încă o greșeală în această chestiune”, spunea vineri Erdogan.

Mai mult decât atât, oficialul a adăugat și atunci că țările scandinave sunt „mult prea ospitaliere” cu organizații pe care Turcia le consideră teroriste, cum ar fi PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan). Vom vedea dacă o eventuală aderare la NATO a Finlandei și a Suediei va crea reacții militare din partea Rusiei.

În acest context, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a menționat că Turcia este o țară importanță pentru Alianță și dacă are îndoieli, trebuie ascultate cu seriozitate.

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a menționat că aderarea Finlandei și a Suediei la NATO nu o să aducă o mare noutate.
Adauga un comentariu