Boli si tratamente

Adesea nu are simptome si poate fi mortala. Ce trebuie sa stii despre hipertensiune

Publicat: 21 nov. 2018
25

Cand aveti hipertensiune arteriala aceasta inseamna ca presiunea sangeluli din arterele dumneavoastra este mai mare decat ceea ce este considerat sigur. Cand se citesc nivelurile de tensiune arteriala, medicii se uita la doua numere – numarul de sus, numarul sistolic, care este presiunea cand inima bate; si partea de jos, numarul diastolic, care este presiunea atunci cand inima se odihneste intre batai.

1. Tensiunea arteriala normala. In cazul tensiunii arteriale normale, numarul sistolic ar trebui sa fie mai mic de 120, in timp ce nivelul diastolic ar trebui sa fie mai mic de 80. 2. Cresterea tensiunii arteriale. Cand tensiunea arteriala este crescuta, nivelul sistolic poate varia de la 120 la 129, in timp ce nivelul diastolic va fi mai mic de 80. 3. Hipertensiunea arteriala, stadiu 1. In aceasta etapa nivelul sistolic poate varia de la 130 la 139, in timp ce nivelul diastolic poate avea o valoare intre 80 si 89. 4. Hipertensiune arteriala, stadiu 2. In acest caz, nivelul sistolic va fi de 140 sau mai mare, in timp ce nivelul diastolic va fi de 90 sau mai mare. 5. Criza hipertensiva. Atunci cand tensiunea arteriala ajunge la o criza hipertensiva, nivelul tensiunii arteriale sistolice va fi mai mare de 180, in timp ce nivelul diastolic va fi pestet 120. Aceasta este considerata o urgenta medicala si trebuie sa va adresati imediat medicului dumneavoastra.

Tensiunea arteriala crescuta nu are adesea nici un simptom, poate fi periculoasa si uneori chiar mortala. Cu toate acestea, exista anumiti factori de risc si lucruri carora trebuie sa le acordati o mare atentie. De exemplu, aveti un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune daca sunteti un fumator sau sunteti expus constant la fum de tigara (fumatul de pasiv), sunteti supraponderal sau obez, aveti un colesterol ridicat, diabet zaharat, boli cronice de rinichi, apnee obstructiva de somn, sunteti sedentari, aveti o dieta nesanatoasa si consumati alcool in exces. De asemenea, varsta, rasa / etnia, genul sunt factori de risc, la fel si existenta unui istoric al tensiunii arteriale in familia ta.

Prevenirea tensiunii arteriale crescute. Pentru a reduce riscul de aparitie a hipertensiunii arteriale, trebuie sa faceti anumite modificari in stilul de viata. In primul rand, nu fumati. In al doilea rand, este important sa se mentina o greutate sanatoasa si sa aveti o dieta nutritiva (o dieta cu un consum scazut de grasimi saturate, sodiu si bogat in fructe, legume, cereale integrale si produse lactate cu putine grasimi). De asemenea, efectuarea unor exercitii – chiar si mersul pe jos, dar facut zilnic – este benefica si reduce riscul hipertensiunii.

Tensiunea arteriala trebuie monitorizata de medicul dumneavoastra. Acesta va fi in masura sa va ghideze in directia corecta in ceea ce priveste planul de tratament, care este cel mai potrivit pentru tine – inclusiv pentru a face unele dintre modificarile mentionate mai sus – si, daca este necesar, de asemenea, prescrierea unui  tratament medicamentos.

Adauga un comentariu